A ma esti film mellé jobb, ha más készül...

Nincs mozi pattogatott kukorica nélkül! Ez a kalóriaszegény, mégis ízletes ropogtatnivaló akkor sem maradhat el a hétvégi mozimaratonok mellől, ha azokat éppen otthon tartjuk. Sokan esnek azonban abba a hibába, hogy egymás után dobálják a mikrohullámú sütőbe a percek alatt kész, extrán finom, izgalmasabbnál izgalmasabb ízesítésű popcornokat – ezzel pedig akár komoly egészségi gondokat is okozhatnak maguk és családjuk számára.

Amikor mikrohullámú sütőben pattogatott kukoricát eszünk, „nagyon sok mindennek tesszük ki magunkat… ijesztő dolgoknak” – mondta Dr. Amy Lee táplálkozási szakértő a delish-nek. A gondok sorát rögtön meg is nyitja maga a csomagolás, a popcornzacskó ugyanis dugig van tömve vegyszerekkel (ezeknek köszönhetően nem szivárog ki belőle a vajas szósz melegítés közben). A PFA rövidítés olyan, az élelmiszercsomagolásban gyakran használt szintetikus vegyi anyagok csoportját jelöli, amilyeneket a popcorngyártók is alkalmaznak a popcorntasakok előállításakor. Ezek a vegyi anyagok azonban a csomagolásról a pattogatott kukoricába is beszivárognak, majd a popcornt megevő egyén szervezetébe is. Mivel a vegyi anyagok lebomlása némi időt vesz igénybe, abban az esetben,

ha valaki túl sok mikrós popcornt fogyaszt rövid időn belül, a vérében könnyen felhalmozódhatnak ezek a vegyi anyagok.

De nem csak a csomagolás ad okot némi aggodalomra. Az a csodálatos vajíz és gyönyörű szín, ami olyan gusztusossá teszi a mikrós popcornt, szintén teljesen mesterséges: egy olyan összetett kémiai vegyület, amely gyakran tartalmaz diacetilt is, ami Dr. Lee szerint alapvetően méregnek minősül, és bronchiolitis obliteranshoz vezethet. Ez a furcsa kifejezés egy olyan állapotot takar, melynek során a tüdő legkisebb járatainak gyulladása áll fenn, és amelynek leggyakoribb tünetei a gyakori köhögés és a légszomj. Az a „finom vajas illat” tehát, amit a kukoricaszemek pattogása közben érzünk, valójában igencsak káros számunkra.

Emellett a gyorskukoricában rengeteg a telített zsír, például pálmaolaj is: egyes népszerű márkák akár 4 gramm telített zsírt is tartalmaznak egyetlen adagban (egy adag egy zacskó harmadának felel meg), ez pedig a napi ajánlott bevitel 20 százalékának felel meg. De ha mindez nem lenne elég, a zsíros ételek kiegyensúlyozására általában nagy adag sót vetnek be a gyártók, és ez alól a mikrohullámú pattogatott kukorica sem kivétel. A nátriumszint szintén márkánként változik, de akár a 250-300 mg-ot is elérheti adagonként, ami a napi ajánlott érték 15 százalékát is jelentheti.

Muszáj lemondani a pattogatott kukoricáról?

Dehogyis! A felesleges vegyszerektől igazán könnyedén megszabadulhatunk, valamint az elfogyasztott telített zsírok és nátrium mennyiségét is szabályozhatjuk, ha egész egyszerűen magunk pattogtatjuk a kukoricaszemeket a tűzhelyen. Ráadásul mi sem egyszerűbb ennél!

Mindössze egy lefedhető serpenyő, egy kis növényi olaj és némi nyers kukorica kell hozzá. Az egész művelet ráadásul közel ugyanannyi időt vesz el az életünkből, mintha a mikrohullámú sütő előtt ücsörögve várnánk a nassolnivaló elkészültét.

Tényleg csak hab a tortán, hogy amennyiben magunk pattogtatjuk a popcornt, a különböző ízeknek és fűszerkombinációknak csupán a képzelőerőnk szabhat határt! Sós, borsos, paprikás, vagy édes passzol jobban a mai filmhez? Bárhogy is legyen, jó étvágyat kívánunk hozzá!

Videó: Ribánszky Kata; Kiemelt kép: Valeriy Lushchikov/Getty Images