Hogy kerül egy koronaékszer a királyi palotából egy Las Vegas-i hotelszobába? Hát egy palotapincsi szájába? És hogy jön a képbe Liz Taylor? A spanyol királyi ékszerek kalandos utat jártak be az elmúlt évszázadokban.

A spanyol királyi család többnyire Letícia királyné elképesztően stílusos szettjei vagy apósa, I. János Károly király botrányai miatt kerül szóba. Mi most a spanyol koronaékszerek kalandos történetének eredtünk a nyomába.

Spanyolország nem rendelkezik koronaékszerek gyűjteményével, mint egyes monarchiák, de van egy egyedülálló ékszercsoportjuk, amely uralkodóról uralkodóra száll, ez a  joyas de pasar, azaz a „továbbadott ékszerek”. A gyűjteménybe tartozó ékszereket 1963-ban Viktória Eugénia„Ena” spanyol királynő határozta meg. A koronaékszerek közé tartozik egy lenyűgöző Fleur de Lys diadém, amelyet mostanában Letícia királynén láthatunk, amikor éppen teljes uralkodói pompát ölt magára VI. Fülöp király mellett és nem fast fashion szettet villant. A királyi ékszerek része volt továbbá egy hatalmas gyémántokból álló nyaklánc, egy pár gyémántfülbevaló és egy gyöngysor, rajta a történelem egyik legfontosabb igazgyöngyével, a La Peregrinával, amely bejárta az egész világot.

A „La Buena”

A liliomos Fleur de Lys tiara családi beceneve a „La Buena” vagyis „A Jó” – és valóban, ezt a koronaékszert sikerült megőriznie a királyi családnak megannyi viszontagságuk közepette is. A spanyol gyűjtemény legfontosabb diadémját Ena királyné férjétől, XIII. Alfonz királytól kapta nászajándékba 1906-ban. A tiara három nagy liliom motívumot tartalmaz (a Bourbon-ház jelképe), amelyek mindegyike nagy kerek gyémántokkal van kirakva, amelyeket íves motívumok kötnek össze, köztük jelentősebb méretű gyémántokkal. Platinából van a foglalata, ami miatt biztosan különösen szeretik a viselői, mivel a platina állítólag a legkönnyebb a tiarák készítéséhez jellemzően használt fémek közül. 

Viktória Eugénia (Ena) királyné a La Buenával a fején 35 évesen 1922-ben (Forrás: wikipedia.org) és Letícia spanyol királyné a Fleur de Lys tiarát viseli az argentin elnök fogadására rendezett gálavacsorán 2017. február 22-én a madridi Királyi Palotában (Fotó: Borja Benito – Pool/Getty Images)

A királyné esküvője napján még zárt, koronás stílusban viselte a tiarát a feje tetején, 1910-ben azonban hátul szétnyitotta, és azóta az ékszer már alacsonyabban ül a viselője fején.

Ena királyné igen bőkezűen bánt az ékszerkollekciójával, gyakran kölcsönadta nagyobb darabjait családtagjainak, köztük a lányainak. De a La Buenát nem – ezt a darabot saját magának tartotta fenn.

Valójában csak egyetlen személynek adta kölcsön a tiarát élete során, a menyének, aki például II. Erzsébet királynő 1953-as koronázásakor viselte. Az ékszer Ena királynével tartott angliai és svájci száműzetésébe, miután 1931-ben Spanyolországban kikiáltották a köztársaságot – a tiarát élete végéig viselte.

A fejdísz Ena királyné halála és a trón 1975-ös visszaállítása után János Károly király feleségéhez, Zsófia királynéhez került, aki nagy becsben tartotta, és nem osztozott rajta a lányaival vagy a menyével. Ő nagyon komolyan vette Ena királyné akaratát, amely szerint a tiarát csak a spanyol királyné viselheti. Hivatalos búcsút 2014-ben vett tőle, férje trónról való lemondásakor, ekkor átadta menyének, Letíciának.

La Peregrina, a világutazó ékszer

A La Peregrina (A Vándor) néven emlegetett gyöngy egyike azoknak az ékszereknek, amelyeknek saját történelme van, mítoszokkal és különlegességekkel. „A ritka, mindig is értékesnek és egyedülálló szépségűnek tartott természetes gyöngyök mítoszként kötődnek a civilizációhoz mint a szerelem, a hatalom és a státusz szimbólumai és a vágy örök tárgyai. A La Peregrina a világ egyik legnagyobb természetes gyöngye. Képzeljük el, amikor a 16. században megtalálták a rendkívüli méretű és súlyú, csillogó és tökéletesen szimmetrikus, természetes körte alakú gyöngyöt. Hihetetlen méretét és szépségét tekintve, csakis egy királyhoz volt méltó. Így kezdődött az útja spanyol koronaékszerként, és akárcsak gyönyörű gyöngyháza, a La Peregrina utazásai és történetei is egyre több réteggel gazdagodtak. Egy egész világot magával ragadó, 20. századi szerelmi történet részeként és egy nagyszerű ékszerkollekció darabjaként ez a rendkívüli gyöngy méltó arra, hogy megszállottként imádják” – fogalmazta meg a La Peregrinát övező csodálat okait Rebecca Selva ékszertörténész a Town and Country magazinnak.

Kalandok országokon át

A gyöngyöt az 1500-as évek végén egy rabszolga fedezte fel a Panama-öbölben, a legnagyobb méretű igazgyöngy volt, amit akkoriban ismertek. Egy felfedező vitte a panamai partokról spanyol földre, és II. Fülöp spanyol királynak adta ajándékba. Goya, Velázquez és Rubens is megfestette, spanyol királynők viselték, majd IV. Fülöp a kalapja karimájára tűzte lánya és a Napkirály esküvőjén. Aztán 1808-ban Napóleon megszállta az országot, és testvérét, Bonaparte Józsefet ültette a trónra. Amikor a franciákat 1813-ban kiszorították Spanyolországból, Bonaparte József magával vitte a gyöngyöt Franciaországba, és sógornőjének adta. Ezt követően fiához, III. Napóleonhoz került, aki azonban pénzzavarba nem került, így eladta egy brit nemesnek, Abercorn hercegének.

Az ékszert egy idő után elátkozottnak tartották, mert bárki, aki viselte, házassági problémákkal küzdött, ráadásul olyan nagy volt, hogy gyakran kicsusszant a foglalatából, ami Anglia-szerte őrült keresgélésekhez vezetett különböző kastélyok termeiben.

Abecorn hercegének felesége, Louisa többször is elvesztette a gyöngyöt az ilyen-olyan társasági eseményeken, egyszer a Buckingham-palota egyik kanapéjának párnái között talált rá. A darab az abercorni hercegek birtokában maradt mindaddig, amíg egy híres amerikai színész meg nem vásárolta.

Ausztriai Margit spanyol királyné, nyakába a La Peregrinával 1606-ban a spanyol Juan Pantoja de la Cruz festményén (Forrás: wikipedia.org)

Kitérő Liz Taylornál

A történelmileg is jelentős ékszert aztán Richard Burton vette meg Valentin-napi ajándékként Elizabeth Taylornak első házasságuk idején. Liz Taylor köztudottan bolondult az ékszerekért, és elképesztő méretű, extravagáns darabokat viselt a vörös szőnyeges eseményeken. Még az egyébként sem szerény La Peregrinát is felturbózta: a Cartier ékszerháztól rendelt hozzá egy feltűnő foglalatot és egy gyöngyökből és gyémántokból álló, vörös rubinkövekkel díszített hatalmas nyaklánc függőjeként viselte.

Elizabeth Taylor a La Peregrinát viseli 1992. január 19-én Los Angelesben (Fotó: Barry King/Liaison/Getty Images)

Taylor könyvet is írt az ékszereiről: a 2002-ben megjelent My Love Affair with Jewelry (Románcom az ékszerekkel) című kötetben a La Peregrináról is megosztott egy emlékezetes sztorit.

Taylor és Burton a Las Vegas-i Caesars Palace luxushotelben szálltak meg, amikor a színésznő reflexszerűen meg akarta érinteni a nyakában lógó gyöngyöt, ám döbbenten tapasztalta, hogy az nincs a helyén. Taylor teljesen kiborult, és rettegett, mit fog szólni Burton, hogy elveszítette a világ egyik leghíresebb ékszerét. Így írt erről a könyvében: „Egyszer csak lenyúltam, hogy megérintsem a La Peregrinát, de nem volt ott! Rápillantottam Richardra, és hála Istennek, nem engem nézett, bementem a hálószobába, az ágyra vetettem magam, a fejemet a párnába temettem, és ordítottam.

Nagyon lassan és nagyon óvatosan körbejártam a hálószobát. Levettem a papucsomat, levettem a zoknimat, négykézlábra ereszkedtem, és mindenütt a gyöngyöt kerestem. Semmi.

Arra gondoltam: »Biztosan a nappaliban van, Richard előtt. Mit tegyek? Meg fog ölni!» Mert nagyon szerette ezt az ékszert.” Aztán Taylor meghallotta, hogy az egyik kutyája valami kemény dolgot rágcsál, ami furcsa volt, mert sosem adtak neki csontot. „Kinyitottam a kiskutya száját és a szájában ott volt a világ legtökéletesebb gyöngye” – írja. A gyöngy sértetlenül megúszta a kutyacsócsálást, nem volt rajta karcolás. 

Mikor láthatjuk újra?

Amíg a Burton-Taylor házaspárnál volt, a gyöngyöt számos fotó örökítette meg. A Richard Burton főszereplésével készült, VIII. Henrik és Boleyn Anna kapcsolatát feldolgozó Anna ezer napja című történelmi filmben is feltűnik az ékszer, amelyet Richard Burton 1969-ben 37 ezer dollárért vett meg. Amikor 2011-ben Liz Taylor halála után elárverezték az ékszereit, a Christies aukcióján már 11,8 millió dollárért kelt el a Cartier nyakláncba foglalt gyöngy. A vevő anonimitásban maradt, a La Peregrina állítólag most egy magángyűjtemény részét képezi. Annak az esélye, hogy láthatunk még egy ilyen gyöngyöt, nagyon csekély. És annak is, hogy sok ilyen hatalmas társa akad: 10 000 osztriga közül átlagosan csak egy termel közepes értékű gyöngyöt. Annak esélye, hogy egy osztriga a La Peregrinához hasonló méretű és hibátlan gyöngyöt termeljen, kiszámíthatatlan. Talán egy nap A Vándor visszakerül Spanyolországba, és talán újra láthatja a nagyközönség is.

Kiemelt kép: Eugénia, Zsófia és Letícia királynék a La Buenával – Getty Images/wikipedia.org; Források: bbc.com, orderofsplendor.blogspot.com, thecourtjeweller.com