Az urakoldó szerint a transzparencia jobb, mint a titkos fizetések.

VI. Fülöp I. János Károly spanyol király és Zsófia királyné első és egyetlen fia 2014-től Spanyolország királya. Az 54 éves uralkodó nagy tiszteletnek örvend hazájában (ahogyan felesége, Letícia is, akinek ruhatára még Kate Middletonét is lepipálja) – és ezt többek között egyenességének köszönheti. VI. Fülöp királynak nincs rejtegetni valója, és most azt is felfedte, hogy mekkora a személyes vagyona.

VI. Fülöp király, felesége, Letícia királyné és lányaik: Leonóra királyi hercegnő és Zsófia királyi hercegnő. (Fotó: Casa de S.M. el Rey / Spanish Royal Household via Getty Images)

A nem mindennapi „bevallást” közvetlenül azelőtt tette közzé az uralkodó, hogy a spanyol kormány új törvényt hozott, amely előírja a királyi háznak a negyedéves pénzügyi kimutatásának közzétételét.

A miniszterek tanácsa azt reméli az új rendelettől, hogy ezáltal el lehet majd számoltatni a királyi családtagokat, és átláthatóbbá válik a királyi ház működése. Az előző uralkodó, I. János Károly király ellen több vizsgálat is indult, többek között korrupció gyanúja miatt nyomoztak utána, vagyis a reform bevezetésére nyomós oka volt a spanyol kormánynak.

A királyi ház hivatalos honlapján közzétett nyilatkozatban VI. Fülöp király azt írta,

„Manapság minden eddiginél erősebben követelik a polgárok, hogy erkölcsi és etikai elvek mentén – és példamutatóan – éljük a nyilvános életünket. A királynak mint államfőnek nemcsak példának kell lennie, hanem szolgálnia is kell minden állampolgár tisztességes és jogos követelését.”

A közlemény szerint a király vagyona két és fél millió euró. A teljes összegből nagyjából 2,2 millió eurója értékpapírokban és banki megtakarításokban van, a maradék háromszázezer euró pedig ékszerekben és műtárgyakban. A dokumentumból kiolvasható továbbá, hogy VI. Fülöp spanyol királynak nincs ingatlanvagyon a birtokában, és nincs külföldi bankszámlája vagy bankbetétje, vagyis minden pénze Spanyolországban van.

Bár VI. Fülöp vagyona igen nagy, ez az összeg elenyészőnek számít ahhoz képest, amekkora vagyonnal némelyik másik európai királyi családtagok rendelkeznek.  

Kiemelt kép: Getty Images