A volt spanyol király önkéntes száműzetése óta először tért vissza Spanyolországba

I. János Károly 2020-ban korrupciógyanús ügyei és botrányos szerelmi élete miatt távozott Abu Dzabiba.

A volt király 1975-ben mentora, Francisco Franco diktátor halála után került a trónra, amivel nagyban hozzájárult a parlamentáris demokrácia feléledéséhez. Hírneve 1981-ben erősödött meg, amikor kiderült, hogy határozottan fellépett egy puccskísérlet meghiúsításában, így népszerűsége az elkövetkező évtizedekben is stabil maradt – egészen 2012-ig. Ekkor ugyanis kiderült, hogy szeretőjével, Corinna zu Sayn-Wittgensteinnel Botswanában elefántvadászaton vett részt, miközben Spanyolország a válság legmélyén járt. A király két évvel később fia, IV. Fülöp javára lemondott a trónról, pénzügyi botrányai azonban továbbra sem csillapodtak, így fia ösztönzésére 2020 augusztusában elhagyta az országot, és az Egyesült Arab Emírségekbe költözött „Politikailag nagyon jó munkát végzett, de uralkodása végén szörnyű magánéleti és szakmai hibákat vétett.

A királyi mentelmi jog megóvja őt attól, hogy adócsalási vádat emeljenek ellene, de erkölcsileg mindenképp fizetnie kell majd a tetteiért”

 – nyilatkozta akkor Ana Romero, a spanyol monarchiáról több könyvet is jegyző szerző.

VI. Fülöp spanyol király és édesapja, az egykori király 2019. május 14-én Madridban, Spanyolországban. (Fotó: Carlos Alvarez/Getty Images)

A botrányok 2022 márciusa óta viszont enyhülni látszottak, a 84 éves ex-király visszatéréséről pedig egyre több pletyka látott napvilágot, mivel a spanyol legfelsőbb bíróság három nyomozást is lezárt I. János Károly kétes pénzügyeivel kapcsolatban. Az egyik egy 100 millió dolláros kifizetésről szól, amelyet 2008-ban kapott a szaúdi királyi családtól. A vizsgálat megállapította, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a pénz egy gyorsvonat-építési szerződéssel kapcsolatos kenőpénz lenne. A második vizsgálat során kiderült, hogy az elmúlt években a király nem húzott hasznot egy jersey-i offshore alapból, a harmadik – egy mexikói iparmágnástól kapott több mint 500 000 euróval kapcsolatos – ügyét pedig azért zárták le, mert a volt király 5 millió eurót fizetett a spanyol adóhatóságnak a hátralékok rendezésére.

Annak ellenére, hogy a pénzügyeivel kapcsolatos nyomozásokat felfüggesztették, az egykori király alatt továbbra is „rezeg a léc”.

Egy brit bíróság a közelmúltban úgy döntött, hogy nem tarthat igényt uralkodói mentelmi jogára, hogy elkerülhesse zu Sayn-Wittgenstein esetleges perét – egykori szeretője ugyanis zaklatással vádolja a volt királyt.

János Károly mindezek ellenére – igen vegyes fogadtatások közepette – mégis visszatért Spanyolországba. Négynapos látogatásának célja egy vitorlás regatta volt a The Rascal nevű hajó fedélzetén. A kék blézerbe öltözött és bottal közlekedő János Károlyt a repülőtéren lánya, Elena hercegnő – és újságírók hada – fogadta. Péntek reggel az exkirály autókonvojjal vonult ki Campos tengerparti Sanxenxóban lévő luxustelepéről, ahol a város polgármestere, Telmo Martin Gonzalez köszöntötte, míg az összegyűlt több száz fős tömeg a „Viva el Rey!” („Éljen a király!”) és „Viva Espana!” felkiáltásokkal üdvözölték. Azonban nem mindenki volt ilyen lelkes a visszatérését illetően. Csütörtökön, mindössze néhány órával az érkezése előtt Nadia Calviño spanyol gazdasági miniszter elítélte a volt király látogatását, elvégre az is kérdés, hogy pontosan ki fizette a repülőútját, miután egy angolai cég tulajdonában lévő magán charterjárattal érkezett.

Az egykori spanyol király zárja a vitorlásversenyt a 2022-es IV Circuit Spanyol Kupa 6 méteres osztályának 3. regattaján 2022. május 22-én, Sanxenxóban, Spanyolországban. (Fotó: Raul Terrel/Europa Press/Getty Images)

Mielőtt hétfő este visszatért Abu Dzabiba, János Károly néhány órára Madridba látogatott családjával, köztük feleségével, Zsófiával, valamint fiával, VI. Fülöp jelenlegi spanyol királlyal. A volt királyt két lánya is meglátogatta önkéntes száműzetésében, legutóbb húsvétkor. 60 éves felesége és Fülöp most találkoztak vele először, amióta elhagyta Spanyolországot. Sajtóértesülések szerint Zsófia királyné még mindig várja, hogy férje magyarázatot adjon az elmúlt években tanúsított viselkedéséért.

Pénteken Telmo Gonzalez polgármester – aki két héttel ezelőtt először számolt be a lehetséges látogatásról – azt mondta újságíróknak, hogy az exkirály úgy döntött, júniusban is visszatér Sanxenxóba – egy újabb regattára.

Kiemelt kép: Getty Images