VI. Fülöp húga, Cristina de Borbón infánsnő körül zajlanak az események: néhány éve korrupciós ügybe keveredett, amiért bíróság előtt kellett felelnie, most pedig megerősítette a sajtónak, hogy közel 25 év házasság után válik férjétől, az olimpikon Iñaki Urdangarintól.

A HOLA! magazin online változatán megosztott nyilatkozatban a pár így fogalmazott: „Közös megegyezéssel úgy döntöttünk, hogy véget vetünk a házasságunknak. A gyermekeink iránti elkötelezettségünk továbbra is megmarad. Mivel ez egy magánjellegű döntés, a legnagyobb tiszteletet kérjük a körülöttünk élők részéről. Cristina de Borbón és Iñaki Urdangarin.”

Voltak előjelei

A hír csupán néhány nappal azután érkezett, hogy az 54 éves Iñaki egy másik nővel kézen fogva mutatkozott. A Lecturas című spanyol kiadvány által közzétett fotókon az egykori kézilabdázó egy ügyvédi iroda munkatársával, Ainhoa Armentiával sétált a tengerparton. A párhoz közeli forrás szerint Cristinát (vagyis Krisztina infánsnőt) nem érte meglepetésként a férjéről készült fotók, mert „már régóta tudta” a dolgot.

Iñaki Urdangarin és Cristina 2019-ben Fotó: Getty Images

Az 1997-ben egybekelt párnak négy közös gyermeke van, Juan, Pablo, Miguel és Irene. A pár második fia, a 21 éves Pablo Urdangarin azt nyilatkozta, hogy a válás ellenére is mindannyian ugyanúgy fogják szeretni egymást. Iñaki és az 56 éves Cristina legutóbb a múlt hónapban mutatkoztak együtt nyilvánosan a HOLA! által közzétett fotókon, amikor családi nyaraláson voltak Baqueira Beret-ben.

Nem kerülik el a rázós ügyek

A spanyol királyi család dolgairól viszonylag kevés szó esik (talán csak a közkedvelt Letícia királyné remek stílusáról cikkeznek sokat), pedig az ő házuk tájékán is akad sepregetnivaló bőven. Krisztina sztársportoló férjével és négy gyönyörű gyermekével ünnepelt hírességnek számítot az országban, mindig is imádta őket a sajtó. A pár 1996-ban ismerkedett meg az olimpiai játékok alatt, amin Urdagarin a kézilabdacsapat tagjaként Spanyolországot képviselte, majd egy évvel később összeházasodtak, a király Párma hercegévé és hercegnéjévé avatta őket. 

A pár 1997-ben házasodott össze (Fotó: Gianni Ferrari/Cover/Getty Images)

Azonban az álom hamarosan rémálommá változott számukra, amikor 2010-ben a spanyol elitet is érintő, korrupcióval és egyéb visszaélésekkel kapcsolatos kiterjedt nyomozás során Krisztina és férje is a hatóságok látóterébe került, majd vádat is emeltek ellenük. A királyi család tagjaként az infánsnőnek járt a mentelmi jog, ami alól apja, a 2014-ben visszavonult király, I. János Károly király nem fosztotta meg. Ez azonban akkora felháborodást keltett a nép körében, hogy fia, VI. Fülöp, aki követte a trónon, végül 2015-ben megfosztotta húgát mindenféle királyi címétől. Így Cristina, aki a hatodik a trónöröklési sorban, a spanyol királyi család első olyan tagja, aki a monarchia 1975-ös visszaállítása óta bíróság elé került. 

A párt többek között korrupcióval, pénzmosással és mintegy 5,6 millió euró közpénz elsikkasztásával vádolták, ami az Urdangarin által vezetett Noos Institute nonprofit szervezeten keresztül történt. Krisztinát végül felmentették a vádak alól, ugyanakkor 265 ezer euróra bírságolták, férjét pedig bűnösnek találták, és 6 év 3 hónap börtönbüntetésre ítélte a bíróság, amit később 5 év 10 hónapra csökkentettek.

A férfi tehát azóta is a büntetését tölti, de tavaly a jó magaviseletére való tekintettel enyhítettek fogvatartásának körülményein, amelynek értelmében hétfőtől csütörtökig csupán az éjszakákat kell a börtönben töltenie (korábban havonta csak egy hétvégén hagyhatta el az intézményt). Az egykori olimpikonnak emellett évente 36 szabadnapot engedélyeznek, szemben az eddigi 24 nappal, 2022. május 1-jétől pedig kérheti majd az idő előtti szabadulását, miután letöltötte büntetése kétharmadát. 

Forrás: Hello, Forbes, royalcentral.co.uk, Kiemelt kép: Getty Images