Több évtized után újra láthatjuk Diana legendás tiaráját

A történelem több meghatározó ékszerével együtt most ingyenesen csodálhatjuk meg.

Az évszázadok során a diadém – a korona kistestvére – több lett, mint a monarchiához való tartozás mindenható szimbóluma. Szorosan kapcsolódik a hercegnőkről alkotott romantikus elképzeléshez, és kulturálisan a fiatalság és a nőiesség, valamint a státusz jelképévé vált. A Disney vidámparkokba évente ellátogató gyermekek milliói által viselt műanyag Hamupipőke-tiarától kezdve a legutóbbi Met-gáláig – ahol több híresség, köztük Blake Lively és még maga Anna Wintour, a Vogue mindenható nagyasszonya is ékkövekkel díszített változatot viselt – az évszázadok óta népszerű kiegészítő ma is aktuális.

Blake Lively megérkezik a 2022-es Met Gálára (Fotó: Gilbert Carrasquillo/GC Images)

Idén nyáron a Sotheby’s aukciósház a történelem legbefolyásosabb diadémjait – amelyek közül sokat évtizedek óta nem láthatott a nagyközönség – mutatja be a Hatalom és Imázs: Királyi és arisztokrata tiarák című új kiállításán. A május 28-án Londonban megnyíló esemény 50 tiarát felvonultató ünnepi retrospektív kiállítás, amelyet a királynő platina jubileumának szentelnek, mivel ahogy már mi is többször írtunk róla, idén 70 éve, hogy a brit uralkodó 1952-ben elfoglalta a trónt.

A Diana által 1981-es esküvőjén viselt Spencer-tiara is szerepel a kiállított darabok között, amelyeket csak elvétve tekinthet meg a nagyközönség. Ez volt az igazi stílusikonnak számító Diana egyik kedvenc kiegészítője, aki állítólag hétszer viselte házasságkötése és 1997-es halála között. A néhai hercegné diadémját bátyja, Charles Spencer gróf adta kölcsön a Sotheby’s-nek, így 1960 után először láthatjuk az ékszert múzeumban – méghozzá ingyenesen II. Erzsébet tiszteletére. 

Diana tiarája (Fotó: Sotheby’s)

A Spencer-tiara több mint egy évszázada van a család tulajdonában, de csak lassan, évek alatt nyerte el a végeleges formáját.

A családi ereklyét vélhetően 1767-ben készítették, de akkor még másképp nézhetett ki, mint az a változat, amelyet Diana az esküvője napján viselt.

A szív alakú középső részt még 1919-ben Diana nagyanyja, Lady Cynthia Hamilton kapta nászajándékba, amikor hozzáment Alberthez, Althorp vikomthoz, a későbbi 7. Spencer grófhoz és Diana hercegnő leendő nagyapjához.

Az ifjú ara az ajándékot új férje családjának egyik tagjától, Lady Sarah Spencertől, a negyedik gróf hajadon lányától kapta. A tiara végei állítólag szintén Lady Sarah gyűjteményéből származnak, és az 1930-as években a Garrard luxusékszereket gyártó cég állította össze a darabokat mai formájára, és díszítette fel a darabokat gyémántokkal (bár ezekről a munkálatokról nem készült hivatalos feljegyzés). Míg Diana édesanyja a saját családja gyűjteményéből származó tiarát viselt az esküvőjén, addig három lánya mind a Spencer-tiarát viselte a nagy napon. Legutóbb pedig Celia McCorquodale, Diana nővérének, Lady Sarah McCorquodale-nek a lánya, Celia McCorquodale viselte az ékszert 2018-as esküvőjén.

Viktória királynő kedvenctiarája (Fotó: Sotheby’s)

Diana hercegné esküvői ékszere mellett a látogatók Viktória királynő egyik kedvenc és leghivalkodóbb diadémot is megnézhetik. Ezt az uralkodónő férje, Albert herceg 1845-ben tervezte az akkor mindössze 26 éves Viktóriának, és közepén egy hatalmas, 15 karátos smaragd található, ami miatt a Sotheby’s szerint az ékszert „széles körben az egyik legelegánsabb és legpazarabb színes drágaköves tiarának tartják, amelyet valaha is készítettek a világon”. De ezeken kívül Erzsébet királynő 1953-as koronázásán viselt három tiaráját is kiállítják.

Kiemelt kép: Getty Images