Az átok miatt a Grimaldik szerencsétlenek a szerelemben, és örök boldogtalanságra kárhoztattak.

A Grimaldi család 700 éves átkáról szóló szóbeszédek nemrég újra felbukkantak, amikor kiderült, hogy Albert monacói herceg és Charlene hercegné kapcsolata válságba jutott. Charlene tavaly hónapokig távol volt a családjától, miután egy dél-afrikai utazás során rejtélyes betegséggel kellett szembenéznie, visszatérése óta pedig távol tartja magát a nyilvánosságtól, és a hírek szerint Monacón kívül kap kezelést.

Lehet, hogy tényleg egy boszorkány átka áll a boldogtalan házasság háttérében? Talán erőltetettnek hangzik, de a Grimaldi-klán történelmileg az egyik legszerencsétlenebb uralkodócsalád a világon, különösen, ha szívügyekről van szó.

A legenda eredete

A Scottish Herald szerint a családi átoknak több eredettörténete is létezik. A leghíresebb változat szerint I. Rainier herceg, Monaco első Grimaldi uralkodója, miután megnyerte a zierikzeei csatát, és Franciaország admirálisává nevezték ki, győzelmének megünneplésére elrabolt egy flamand nőt, aki a következő szavakkal átkozta meg a herceget és minden leszármazottját: „Egy Grimaldi soha nem találja meg a boldogságot a házasságban”. A mítosz egy másik változata szerint az átok egy boszorkány műve volt, akit a herceg parancsára máglyahalálra ítéltek, de az eredmény ugyanaz: boldogtalan párkapcsolatok.

I. Lajos herceg is így járt, aki feleségül vette Gramont-i Sarolta Katalint, de a hercegnénak számos viszonya volt Párizsban. Egyikük nem más volt, mint maga XIV. Lajos francia király, akiért végül el is hagyta a herceget. És bár az átok legendája sok évre a feledés homályába veszett, a tragédiák és szomorú sorsok sora ezzel nem ért véget.

Grace Kelly halála

Csak Grace Kelly hercegné tragikus, közúti balesetben bekövetkezett halála után kezdtek szélesebb körben beszélni újból a mítoszról. A hollywoodi sztár története ismert: a szerelemért hátat fordított karrierjének, amikor 1956-ban hozzáment III. Rainier herceghez. Minden mesésen alakult, amikor is 1982. szeptember 13-án lányával, Stefánia hercegnővel maga mellett a családi nyaralóból tartott hazafelé, és vezetés közben agyvérzést kapott. Grace hercegnő elvesztette uralmát az autó felett, és lehajtott egy hegyoldalról, majd a szakadékba zuhant. Combcsonttörést, valamint mellkasi és agyi sérüléseket szenvedett, Stefánia hercegnő „megúszta” egy hajszálrepedéssel a nyaki gerincén és agyrázkódással. Grace hercegné 1982. szeptember 14-én, 52 éves korában elhunyt.

III. Rainier monacói herceg lányával, Stefánia hercegnővel és feleségével, Grace Kelly hercegnével 1979-ben a svájci Gstaadban (Fotó: Michel Dufour/WireImage)

A hír sokkolta a világot, mivel a hercegné sérüléseit nem minősítették életveszélyesnek előző nap, amikor kórházba szállították. Halála után az eset körüli kérdések uralták a címlapokat: miért ő vezetett, amikor volt sofőrje, és köztudottan utált vezetni? Miért nem voltak féknyomok az úton, és miért volt behúzva mégis a fék, amikor megtalálták az autót? A kérdések hatására sokan a halálát az átoknak tulajdonították – bizonyítéknak arra, hogy egyetlen Grimaldi sem találja meg a boldogságot a házasságban.

Az átok ismét lecsap?

A szóbeszéd tehát ismét felütötte a fejét, mivel II. Albert herceg, Monaco jelenlegi uralkodója sokak szerint még most is playboy-életmódot folytat. Soha nem volt problémamentes a szerelemben: még a kilencvenes években randizott az amerikai Tamara Rotolóval, akitől 1992-ben született egy lánya, Jazmin Grace. A gyereket viszont csak 2006-ban ismerte el sajátjának, miután egy apasági per és egy DNS-teszt bebizonyította, hogy tényleg ő az apa. Van egy másik, házasságon kívül született fia is, aki egy Nicole Coste nevű Air France légiutas-kísérőtől született 2003-ban, de csak 2005-ben ismerte el, hogy ő Alexandre apja.

Albert monacói herceg Nicole Coste-val beszélget a Monaco Tennis Openen 2002 áprilisában. Albert herceg 2005. július 6-án nyilvánosan elismerte, hogy ő Alexandre Coste apja, akit Nicole Coste-val ötéves kapcsolatuk alatt szült (Fotó: Michel Dufour/WireImage)

Ez mind nem elég: Albertről 2020-ban egy brazil nő is azt állította, hogy a herceg nemzette a 2005-ben született lányát, amit a férfi – természetesen – tagad. Ennek a pernek egyelőre még nem ismert a hivatalos eredménye.

Albert 2006-ban fedte fel kapcsolatát Charlene Wittstock dél-afrikai olimpiai úszóval, akivel 2011-ben házasodtak össze, majd 2014-ben megszülettek ikreik, Gabriella hercegnő és Jacques herceg. Azonban már az esküvő napja óta folyamatosan pletykáltak arról, hogy a pár között megromlott a kapcsolat, mivel a hírek szerint Charlene megpróbált elszökni a nagy nap előtt, és a nagykövetségen keresett menedéket. A hercegi palota és a pár többször is tagadta, hogy problémák lennének a házasságukban, bár Charlene interjúkban elismerte, hogy küzdött azért, hogy beilleszkedjen Monacóba, és azt is, hogy elvesztette az önérzetét.

Charlene és II. Albert monacói herceg gyermekeikkel, Jakab herceggel és Gabriella hercegnővel a palota erkélyén a monacói nemzeti ünnepségen 2019. november 19-én Monte-Carlóban (Fotó: Stephane Cardinale – Corbis/Corbis via Getty Images)

Tíz évvel az esküvőjük után, 2021-ben Charlene több hónapot töltött Dél-Afrikában, mondván, hogy súlyos egészségügyi problémái vannak, és nem tud hazautazni, mivel az orvosok azt tanácsolták neki, hogy nem repülhet. Albert herceg hevesen tagadta a házasságával kapcsolatos találgatásokat, de amikor Charlene hazatért Monacóba, viszont nem a palotába ment, a pletykák csak tovább erősödtek. A palota emiatt közleményt adott ki, amelyben azt írták, hogy a hercegné valamilyen kezelőintézetben van, és időre van szüksége a pihenéshez és a felépüléshez. Mivel Charlene hallgatásba burkolózott, ezért csak találgatni lehet, vajon mindez igaz-e.

A többi testvérnek sem sikerült

Karolina Grace hercegné és Rainier herceg legidősebb lánya, Albert testvére. Két évig, 1978-tól volt Philippe Junot felesége, mielőtt a Vatikán érvénytelenítette a házasságukat. Később hozzáment Stefano Casiraghihoz, akivel három közös gyermekük született, de a férfi 1990-ben egy motorcsónak-balesetben elhunyt. Az özvegy 1999-ben hozzáment Ernst August hannoveri herceghez, de a boldogság továbbra is elkerüli: a pár évek óta külön él, de – hivatalosan – még nem váltak el.

Caroline hercegnő (b), Stephanie hercegnő (k) és édesapjuk, III. Rainer herceg Grace monacói hercegné mellszobrának leleplezésén (Fotó: Dirck Halstead/Getty Images)

Az 1965-ben született Stefánia Grace hercegnő és III. Rainier herceg családjának legfiatalabb lánya. A halálos baleset napján édesanyjával ült az autóban, és azóta is tartanak a találgatások, hogy valójában Stefánia vezette-e a kocsit, vagy hogy összevesztek-e menet közben.

Sokakat sokkolt, amikor 1995-ben hozzáment testőréhez, Daniel Ducruet-hoz, de a házasság nem tartott tovább egy évnél. Később hozzáment egy portugál akrobata, Adans Lopez Pereshez, akivel szintén egy év együttlét után szakítottak, nem sokkal később pedig Franco Knie elefántidomárral hozták kapcsolatba, és állítólag még a cirkusszal is utazgatni kezdett.

De a korábbi generáció sem járt jobban: Grace apósáról, Pierre de Polignac grófról és Sarolta hercegnőről szintén azt mondják, hogy boldogtalan házasságban éltek. A jelenlegi uralkodó II. Albert herceg nagymamája, a franciaországi Hennebont akkori grófjával 1930-ban kötött házasságot, amelyből két közös gyermekük született, Rainier herceg (Grace későbbi férje) és Antoinette hercegnő. A gróf állítólag meleg volt, emiatt Saroltának több viszonya is volt a házasságon kívül, majd 1930-ban különköltöztek, és 1933-ban, tíz év házasság után hivatalosan is elváltak. Sarolta ezután az olasz orvosához, Dalmazzóhoz költözött.

A monacói hercegi család a Monte-Carlói kutyakiállításon. Balról jobbra : Pierre De Polignac, fia Rainer herceg Alberttel a térdén, Grace hercegné és Karolina hercegnő (Fotó: Keystone-France/Gamma-Keystone via Getty Images)

Sarolta II. Lajos herceg örökbefogadott lánya volt, akinek a saját szülei a jelek szerint ugyanilyen rosszul illettek egymáshoz: Albert herceg és Lady Mary Victoria Hamilton egy évig voltak házasok, amikor a hercegnő elhagyta férjét, a házasságot ezután érvénytelenítették.

Felcsillan a remény

A Grimaldik újabb nemzedéke azonban jó okot ad arra, hogy kételkedjünk az átok létezésében: Andrea Casiraghi (Karolina fia) boldog házasságban él Tatiana Santo Domingóval, akivel négy közös gyermekük született; Pierre Casiraghi (Karolina másik fia) testvéréhez hasonlóan boldog házasságban él Beatrice Borromeo olasz arisztokratával és két gyermekükkel; Charlotte Casiraghi (Karolina lánya) pedig nemrég ment hozzá régi szerelméhez, Dimitri Rassamhoz.

Alexandre Casiraghi, Hannoveri Karolina, Maximilian Casiraghi, Andrea Casiraghi, Tatiana Santo Domingo, Francesco Casiraghi, Stefano Casiraghi, Beatrice Borromeo és vendégeik megjelennek a palota erkélyén a monacói nemzeti ünnepségen 2021. november 19-én Monte-Carlóban (Fotó: Stephane Cardinale – Corbis/Corbis via Getty Images)

Forrás: Tatler, royalcentral.co.uk, scmp.com; Kiemelt kép: Getty Images