Úgy tűnik, mintha az utóbbi időben felerősödött volna a sármos pap-kultusz, és egyre-másra készülnek az olyan tévésorozatok, amelyek főhősei Isten szolgái, akik hogy, hogy nem elképesztően jól néznek ki. Mi a titka ennek a karakternek? Egyáltalán le szabad írni a „dögös pap” szókapcsolatot? 

Imádjuk azokat a történeteket, ahol egy vonzó pap iránt lehet rajongani, és drukkolni, hogy összejöjjön a nővel, akibe minden tiltás ellenére beleszeretett. Én legalábbis még nem találkoztam olyannal, aki azt szerette volna, hogy a szerelmesek térjenek észhez… De miért pont a papok? Ők az elérhetetlen szerelem megtestesítői, de ezen túl mi az az extra, amiért ennyire beszippantanak bennünket ezek a sztorik?

Minden romantikus történet alapja, hogy egy olyan szituációt kell teremteni, amikor a szerelmesek akadályoztatva vannak abban, hogy összejöjjenek. Ahogy a világunk egyre elfogadóbb és haladóbb szelleművé válik (legalábbis vannak ebbe az irányba mutató biztató jelek), egyre kevesebb olyan határvonal van, amelynek átlépésére felkapjuk a fejünket. A papok viszont, akik felesküdtek Istenre, még mindig megtestesítik azt a legszigorúbb kategóriát és külön világot, ahová nincs átjárás – legalábbis a szexuális vonzalom területén. Ezért aztán rendkívül izgalmas, botrányos és megrendítő, amikor a profán betör a szakrális világba. Mindez azt is jelenti, hogy nagyon különlegesnek kell lennie annak az illetőnek, akiért egy pap képes megszegni az esküjét. Ezért az ilyen szerelmi történetekben jellemzően a női karakterek is rendkívüliek, bátrak és szenvedélyesek, akikért adott esetben ugyanúgy lehet rajongani, mint a két világ között vergődő férfiért.

Hatalmas tabu szexuálisan megkívánni Isten szolgáját. Ezért a nézőben is végig ott lehet az a kényelmetlen érzés, hogy szabad-e egy papot vonzónak tartani, sőt, szexuális kontextusban gondolni rá. Talán pont ezért örvendenek hallatlan népszerűségnek ezek a sorozatok: érezzük, hogy ezt nem lenne szabad, mégis magával ragad. Lássunk öt kiemelkedő sorozatot ebben a kategóriában!

Tövismadarak – Ralph atya

Az 1983-as Tövismadarak című filmsorozat itthon óriási siker volt, erre a szóra az ember fülében rögtön felcsendül Szakácsi Sándor, Kovács Nóra és Pécsi Ildikó szinkronhangja. Meggie és Ralph atya szerelmének alakulását 1990-ben egy ország izgulta és pityeregte végig (bár tény, hogy azokban az időkben nagyjából minden sorozatot néztünk, amit a tévében adtak, hol volt akkor még a Netflix és a végtelen választék?). Ralph de Bricassart atyát a sármos Richard Chamberlain játszotta, a magyar nők kedvence. Ralph atya a vásznon maga volt a megtestesült szépség és a nagybetűs jóság, akinek erkölcsi feddhetetlensége kikezdhetetlennek tűnt, de aztán a gyönyörű és vad Meggie Cleary fenekestül felforgatta az égiek szolgálatára berendezett életét. A lázadó Meggie-ért is rajongtuk, aki magasról tett a társadalmi elvárásokra és az őt körülvevő férfiak véleményére, és elképesztően vonzónak találtuk az őt játszó angol-ausztrál színésznőt, Rachel Wardot. Érdekesség, hogy Rachel Ward férje és három gyerekének apja a való életben az a Bryan Brown, aki a sorozatban a férjét, a nézők által utált Luke-ot alakította (hiszen mindenki Ralph atyának drukkolt!), jövőre lesz a 40. házassági évfordulójuk.

Rachel Ward és Richard Chamberlain a Tövismadarakban, 1983-ban. (Fotó: Hulton Archive/Getty Images)

Nem emlékszem, hogy akkoriban tudtuk-e, miért éppen Tövismadarak volt a filmsorozat címe. A sorozat Colleen McCullough ausztrál írónő 1977-ben írt, azonos című regényének filmadaptációja (a regényt egyébként részben Göncz Árpád fordította). A legenda szerint a tövismadár életében csak egyetlenegyszer énekel, ekkor elnémul a világ, mindenki őt hallgatja, és Isten mosolyog az égben. De ezért a dalért és a pillanatnyi boldogságért a kis madár az életével fizet: ez jelképezi, hogy a legjobb dolgoknak fájdalom az ára. A történetben a Cleary család nőtagjai (Meggie és az anyja, Fee) örömeinek és szenvedéseinek metaforája a tövismadár sorsa. 

Az ifjú pápa – XIII. Piusz

Az ifjú pápa című 2016-os HBO-sorozat mindenben emeli a tétet a Tövismadarakhoz képest. Ahogy a cím is sejteti, itt nem egy hétköznapi papról, hanem rögtön a pápáról van szó, akit ráadásul Jude Law alakít. A sorozat és az ahhoz készült folytatás, Az új pápa Oscar-díjas rendezője, Paolo Sorrentino nagy hangsúlyt fektet a látványra.

Elképesztően töményen kapjuk a szinte állóképszerű felvételeket az ultravonzó Jude Law-ról, aki hol teljes pápai pompájában, súlyos szövetekbe és aranyba burkolva, hol hófehér fecskében a tengerparton sütkérezve jelenik meg.

A barokkosan tobzódó vizualitással a rendező épp azt a kérdést hangsúlyozza: vajon a túl fiatal és túl jóképű férfi lehet hiteles a római katolikus egyház fejeként?

A látványvilágért önmagában érdemes végignézni a sorozatot, de a történet is izgalmas: Lenny Belardo fiatal New York-i érsek, akit XIII. Piusz néven az első amerikai pápává választanak. Szentségtörő viselkedésével, lazaságával és a szabályokra fittyet hányó attitűdjével a Jude Law által játszott új pápa botrányos egyházvezetést vetít előre. Mindenki számára óriási talány – sem a hívők, sem a Vatikán emberi nem tudják eldönteni róla, hogy egy titkos mestertervvel rendelkező, hatalomvágyó zseni vagy egy mélyen hívő szent, netán csak egy óriási blöff megtestesítője. A sorozat 2019-ben folytatást kapott Az új pápa címmel, amelyben Jude Law mellé John Malkovich is megérkezett III. János Pál, a névleges pápa szerepében, így a nézők már két egyházfőért is epekedhetnek. 

Fleabag – Dögös Pap

Az előzőekkel ellentétben a többszörös Emmy- és Golden Globe-díjas Fleabag című szenzációs sorozat nem egy egyházi személy köré épül, ám a második évadban fontos szerephez jut benne egy jóképű és imádnivaló pap (Andrew Scott ír színész alakításában), akiért rajonganak a nézők, ezért egy ilyen felsorolásból kihagyhatatlan. A sorozat Phoebe Waller-Bridge angol író-színésznő szerelemgyereke: ő írta a forgatókönyvet egy korábbi egyszemélyes show-ja alapján, és a főszereplő Fleabaget is ő játssza benne. (A fleabag szó szerinti fordításban bolhafészket jelent, de itt inkább egy kellemetlen, rossz fej személyre utal.) A címszereplő egy igazi antihősnő: az élete egy kudarc, a kávézója döcög, a barátnőjét cserben hagyja, a családja tele van idegesítő emberekkel, egyik szexuális kalandból ugrik a másikba, miközben a valódi szerelmet nem találja. És mindezekkel együtt imádjuk, a cinizmusát, a szarkazmusát és azt, hogy olyan nyersen viselkedik az emberekkel, ahogyan mi sosem mernénk (pedig sokszor szeretnénk.)

A sorozat második évadában tűnik fel a pap, akinek a főszereplő Fleabaghez hasonlóan nem tudjuk meg a valódi nevét, viszont a nézők által ráragasztott „Hot Priest”, vagyis „Dögös Pap” néven mára egyértelműen a popkultúra részévé vált, és a mémjeivel van tele a közösségi média. Az eddig is hányattatott szerelmi életű főhősnőnk ki másba szeretne bele, mint egy papba? Szinte tapintható az elemi erejű szexuális vonzódás a két ember között, pedig egyébként nagyon kevés a ténylegesen intim jelenet a két szereplő között.

Minden közös jelenetük elképesztően emberi, esetlen, néha kicsit kínos, tele vicces és megható pillanatokkal. Nincs cukormázba csomagolva, milyen lehet az, amikor egy pap Isten és egy nő között őrlődik.

A főhős és a pap románca egy lavinát indított el, legemlékezetesebb mondataik pólókon és gifekben köszönnek vissza, a Twittert pedig elárasztották a túlfűtött rajongói kommentek: „Ma egy katolikus templomi esküvőn voltam és őszintén szólva, még túl korai volt” – posztolta a sorozat hatása alatt álló egyik néző. „Már tizenöt napja és hét órája… de még mindig a dögös papra és Fleabagre gondolok” – írja egy másik rajongó. De olyan is volt, aki lefotózott egy fiatal, fekete bőrdzsekis papot az utcán, és a fotót ezzel a szöveggel tette ki Twitterre: „Láttam egy igazi dögös papot! Tényleg léteznek!”

Grantchester bűnei – Sidney Chester

Ebben a 2014-ben indult angol sorozatban két „nézőmágnes” elem is megtalálható: egy nagyon helyes lelkész és sok-sok bűntény. Sidney Chester plébános (James Norton) kis falujában, Grantchesterben indul titokzatos bűnesetek nyomába az 1950-es években. Társával, egy középkorú detektívvel egyfajta Sherlock Holmes–Dr. Watson párost testesítenek meg. A sorozat alapjául James Runcie elbeszélései szolgálnak, akinek apja Canterbury érseke volt, az ő világát idézte meg Runcie a történeteiben.

Az író azt szerette volna, ha a tévésorozatban egy szexi plébános jelenik meg, ezáltal felturbózva és vonzóbbá téve az egyébként nem túl divatos főszereplőt: a gyakorló keresztényt.

Ezt James Norton színészt elnézve sikerült is megvalósítani: fantasztikusan néz ki a reverendáiban és az öltönyeiben. A nagy és erőteljes, de érzékeny fickó vonzerejét csak növeli a veterán katona imidzs: whiskey-t vedel, biciklivel jár és elképesztő mennyiségű dzsesszt hallgat, egy olyan zenei stílust, amit rajta kívül az álmos kisvárosban senki nem ért. Az amatőr detektívnek romantikus viszonyai is akadnak a sorozatban, mivel azonban ő nem fogadott cölibátust, kevésbé kell rosszul éreznünk magunkat, hogy a bűnesetek között leginkább a szerelmi szál megjelenésének drukkolunk. Sidney Chestert az ötödik évadban a nem kevésbé jóképű Will Davenport plébános (Tom Brittney) váltotta, de ez nem törte meg a sorozat lendületét, a széria már a hetedik évadot tapossa.

Az essexi kígyó – Will Ransome

Új sorozat a láthatáron, vonzó pappal és bonyolult szerelmi történettel! Májusban érkezik az Apple TV-re Az essexi kígyó című hatrészes angol minisorozat, Claire Danes és Tom Hiddleston főszereplésével. A Sarah Perry, angol író azonos című regényéből készült misztikus történetben egy londoni özvegy, Cora Seaborne Essexbe érkezik, hogy egy rejtélyes tengeri kígyó után nyomozzon. Cora nem mindennapi nő, különös vonzódás fűzi a természethez, így amikor bántalmazó férje meghal, a hirtelen jött szabadsággal élve beleveti magát a Loch Ness-i szörnyét idéző legenda felderítésébe. Eközben vonzalom alakul ki közötte és Will Ransome, a helyi lelkész között. Viszonyuk bonyolultságát nem csak az okozza, hogy a lelkész családos ember, hanem az is, hogy míg Cora a természetfelettiben hisz, a lelkész éppen a babonákat próbálja kiirtani a helyi közösségből. Tetézi a bajokat, hogy egy tragédiát követően a helyiek Corát kezdik vádolni a kígyó odavonzásával. A történetben a tudomány és a szkepticizmus, a hit és a racionalitás feszülnek egymásnak, miközben a vágy és a vonzalom is központi szerepet kap.

A lelkészt Tom Hiddleston angol színész alakítja, aki a Marvel-univerzum Lokijaként lett világhírű. Hiddleston a brit popkultúra egyik legismertebb alakja, egyszerűen imádják a 41 éves, 187 cm magas színészt, aki rendszeresen szerepel a legjobban öltözött sztárok listáján. (A Golden Globe-díjas művész ezzel az új szereppel minden bizonnyal felkerül a legvonzóbb filmes papok listájára is.) A GQ magazin egyik szerzője fogta meg a legjobban Hiddleston magas, vékony karakterének vonzerejét, amikor ezt írta róla: „Egy kedves könyvmoly, olyan arccal és testtel, hogy csak neki lenne szabad öltönyt felvennie az egész világon”. Ámen!

Kiemelt kép: Getty Images/Apple TV/nőklapja.hu