Felhagyhatnánk végre a legrosszabbul öltözött sztárlistákkal?

Az Oscar-díjátadó utáni rosszindulat-cunami bebizonyította, hogy a vörös szőnyeg célkeresztjében még mindig a nők állnak.

Két hosszú éven keresztül leginkább csak a Zoom-értekezletek kedvéért öltöztünk csinosan (akkor is csak deréktól felfelé), és egészen a mostani díjátadó szezonig a sztároknak is nélkülözniük kellett a vörös szőnyeges eseményeket. És most, hogy mi, halandó emberek újra bejárunk az irodába, a hírességek naptára is megtelt kötelező megjelenésekkel, filmfesztiválokkal, gálákkal. Az elmúlt hetekben minden tele volt a Golden Globe, a SAG (az Amerikai Televízió- és Rádióművészek Szövetségének díja) és a BAFTA (a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia díja) pillanatfotóival, ma hajnaltól pedig az Oscar-gála képei záporoztak.

A Filmművészeti és Filmtudmányi Akadémia díjátadó gáláján a sztárok nem okoztak csalódást, Zendaya metálfényű Valentino Haute Couture kétrészesétől…

Fotó: Jeff Kravitz/FilmMagic

Nicole Kidman peplumos Armani Privé estélyijén…

Fotó: Jeff Kravitz/FilmMagic

és a legjobb női főszereplő díját bezsebelő Jessica Chaistain színátmenetes Gucci kreációján át…

Fotó: Jeff Kravitz/FilmMagic

Lily James babarózsaszín, habos-babos Versace ruhájáig megannyi csoda vonult végig a vörös szőnyegen – méltóképp kompenzálva, hogy a tavalyi díjátadó ceremóniát csak csúsztatva és több helyszínről tarthatták meg.

Fotó:  Jeff Kravitz/FilmMagic

A filmipar legrangosabb gáláján szerencsére láthattunk néhány igazán bevállalós outfitet is, hiszen valljuk be, a tündérmesébe illő ruhakölteményeken túl ezekért szeretjük nézegetni a díjátadós fotókat. Jada Pinkett Smith fantasztikusan festett a smaragdzöld, hosszú ujjú Jean Paul Gaultier taftkreációban, amelyet a méretes, fodros szoknyarész tett igazán figyelemre méltóvá.

Fotó: David Livingston/Getty Images

A kilencvenéves Rita Moreno szettjén is mindenkinek megakadt a szeme: az EGOT-nyertes (vagyis, Emmy-, Golden Globe-, Oscar- és Tony-díjjal is büszkélkedhető) színésznő egy bohókás kalappal tette izgalmasabbá az egyébként is különleges vonalvezetésű, aszimmetrikus Carolina Herrera ruháját.

Fotó: Jeff Kravitz/FilmMagic

A West Side Story és az Ének az esőben sztárja az E!-nek elmondta, hogy fejfedője Franciaországból származik, és hogy

„imádom, ahogy festek. Öljetek meg, szúrjatok le, de egyszerűen imádom ezt a szettet.”

Billie Eilish is arra hozott remek példát, hogy egy fekete estélyi is lehet egyedi és drámai: a hétszeres Grammy-díjas énekesnő szintén egy uszályos, fodros ruhát választott.

Fotó:  Kevin Mazur/WireImage

A Gucci divatház kifejezetten a legújabb James Bond-film főcímdalát éneklő – és ezért Oscar-szobrot kapott – sztár számára készítette el a fekete estélyit, amely varrásakor egyáltalán nem spóroltak az anyaggal – de Billie Eilish mindig is szerette az oversized szabást.   

Ami kevésbé szerencsés, hogy 2022-ben még mindig készülnek „legrosszabbul öltözöttek” listák a díjátadók után – sokszor ráadásul a (magukat haladó gondolkodásúnak tartó) női portálok készítik őket. Pedig a vörös szőnyeg épp úgy a divat játszótere, mint a kifutó, ráadásul remek ugródeszka lehet sok fiatal, feltörekvő divattervező számára.

Egy dolognak nem kellene a vörös szőnyegnek lennie: az ízlés feletti ítélkezés és a tárgyiasítás színterének.  

Sajnálatos, hogy nem magától értetődő, hogy a legrosszabbul öltözött sztárok listájára sorolni hírességeket nemcsak bántó – elvégre ők is emberek, és egyébként is annyi hülyeséget hord össze róluk a bulvársajtó –, de káros is, hiszen felhatalmazza az internet népét is, hogy a rosszindulat és az alázás még tovább gyűrűzzön.

És főleg azokat a színésznőket veszélyezteti ez a fajta célkeresztbe állítás, akiket a szórakoztatóipar amúgy is óriási nyomás alá helyez a külsejük miatt. (Az Oscar Worst Dressed List 2022 kifejezésre például jelen pillanatban, fél nappal a díjátadó után nagyjából 253 millió találatot adott a Google, és a fentebb felsorolt színésznők mindegyike felkerült ezekre a listákra.) Ugyanis a legrosszabbul öltözöttek listájára döntő többségben nők szoktak felkerülni, az indoklások között pedig nemcsak olyan jelzők szerepelnek, mint a „ronda”, a „gagyi” vagy az „előnytelen”, hanem olyanok is, mint az „unalmas” vagy a „túlságosan egyszerű”.

Milyen érdekes, hogy klasszikus szmokingokat viselő férfi sztárokkal sosem találkozunk ezeken a listákon…

De ne is szerepeljenek rajta férfiak. És ne is szerepeljenek rajta nők. Ne is legyenek egyáltalán ilyen rosszmájú listák. Ahogy a világ sem csak „jó” és „rossz”, a vörös szőnyegen sem csak jól és rosszul öltözött sztárok vonulnak. 2022-t írunk, a sokféleséget és a sokszínűséget kellene ünnepelnünk, és elfogadni, hogy mindenkinek más az ízlése.

Kiemelt fotó: Getty Images