John Gavin Malkovich amerikai színész egyike a legkiemelkedőbb amerikai színházi művészeknek. Karakteres és végtelenül hiteles játék jellemzi, amelyet a mozivásznon és a színpad előtt ülve egyaránt megtapasztalhat a közönség. 65. születésnapján az alábbi összeállítással köszöntjük őt.

A gyökerek

A színész családja apai ágról horvát származású, nagyszülei az Osztrák-Magyar-Monarchia idején vándoroltak el Ozaly városából az Egyesült Államokba. Innét a különleges név. De Malkovich anyai vonala is meglehetősen érdekes a skót, angol, francia és német felmenőkkel.

Színészpalánta

Már a gimnáziumi évek alatt játszott különféle darabokban, később pedig az Illinoisi Állami Egyetemen tanult, ahol komolyabban elkezdett a színészettel foglalkozni. Az egyik tanára azt mondta neki, hogy nem jó színész és nincs jövője a területen. Szerencsére Malkovich nem hitt neki.

Az első szereplések

1976-ban tagja lett a chicagói Steppenwolf színházi társulatnak, 1980-tól már New York-i darabokban is szerepelt. Első filmes megjelenése 1978-ban, az Esküvő című vígjátékban volt. Neve a stáblistán állítólag egyáltalán nem szerepelt.

Sikeres dráma

1984-ben debütált a Broadwayn, méghozzá Dustin Hoffmann oldalán Arthur Miller Az ügynök halála című drámában. A darab filmes változatáért 1985-ben Emmy-díjat kapott.

Majdnem újságíró?

Gyerekkorában sok időt töltött szülővárosának helyi újság szerkesztőségében, ugyanis a szülei működtették a lapot.

Sanyargató diéta

A színész saját elmondása szerint pufók gyerek volt, így fiatal korában drasztikus diétába kezdett. Ennek köszönhetően mintegy 30 kilogrammtól szabadult meg. Amikor megkérdezték tőle, hogy a szülei hogy engedték meg, hogy ilyen sanyargató fogyókúra szerint éljen, John azt mondta: „Furcsa családból jövök, nem hinném, hogy észrevették, mit csinálok”.

Kosztümös szerep

A színész szerepelt Annie Lennox Walking On Broken Glass című videoklipjében. Az itt viselt jelmezt a Veszedelmes viszonyok című film kosztümjei közül kölcsönözték.

Meghökkentő hobbi

Malkovich rajong a kötésért és hímzésért. Sőt! Az 1990-es Oltalmazó ég című film forgatási szüneteiben is a hobbijának hódolt, a rendező legnagyobb meglepetésére. A kreatív tevékenységek mellett a főzéssel is szeret foglalkozni.

Családi kör

A fent említett film forgatása során ismerkedett meg második feleségével, a rendezőasszisztens Nicoletta Peyrannel. 1989 óta élnek boldog házasságban, amelyből két gyermek is született.

Szürreális alakítás

Ő volt az első színész, aki díjat kapott saját maga megformálásáért. A szürreális moziban, a John Malkovich-menetben nyújtott alakításáért 1999-ben megkapta a New York-i Filmkritikusok legjobb férfi mellékszereplőnek járó díját.

A jövő mozija

Malkovich írt egy filmet 100 év: A film, amit sosem fogsz látni címmel. Maga volt a főszereplő, Robert Rodriguez pedig a rendező. A mozi 2015-ben készült el és a jövő három lehetséges változatát jeleníti meg. Az alkotás érdekessége, hogy egészen pontosan 100 évre dobozba zárták, így a közönség legelőször 2115-ben láthatja majd. A világ minden tájára küldtek meghívókat a filmre, és azt kérték adják át utódaiknak a jegyeket.

 

Szöveg: L. J.

Képek: Pinterest

(ranker.com, 10-facts-about.com)