Ki lehetett Jude Law kedvenc színésznője a Holiday-ből?

Mielőtt idén újra megnézed a filmet, ismerj meg néhány érdekes, vicces titkot a forgatásról.

A Holiday című filmet nálunk 2006. december 14-én mutatták be, és azóta egyetlen karácsony sem múlhat el nélküle – akárcsak az Igazából szerelem vagy a Reszkessetek betörők nélkül. Nancy Mayer klasszikus romkomjában minden benne van, ami sikeressé tesz egy filmet: parádés szereposztás, havas táj, otthonos házikó, szerelem…

Minden ott kezdődik, hogy Amanda (Cameron Diaz) és Iris (Kate Winslet) házat cserélnek ünnepekre, és hogy hátat fordítsanak – ha csak egy kis időre is – a megszokott, boldogtalan hétköznapjaiknak. Ez a lépés azonban nem várt fordulatot hoz az életükben, és mi végig együtt sírunk-nevetünk velük. A forgatás azonban nem mindig az előre megírt forgatókönyv szerint zajlott. Ismerd meg a legjobb fordulatokat, hogy még inkább a szívedhez nőjön az alkotás. 

Jack Black szerepe

Nancy Meyers, a film rendezője és forgatókönyvírója Miles szerepét egy az egyben Jack Blackre szabta, miután megnézte őt a 2003-as Rocksuliban (School of Rock). Kezdetben a színész egyáltalán nem volt elragadtatva attól a gondolattól, hogy egy romantikus komédiában szerepeljen, de Kate Winsletnek sikerül meggyőzni arról, hogy írja alá a szerződést. Milyen jól tette!  

Képzeletbeli házak

A Rosehill Cottage valójában nem létezik, a külső falakat egy szántóföldön húzták fel, a belső terek megálmodásában pedig egy hasonló ház adott inspirációt. A romantikus kőház Kate Winslet karakterének eredeti otthona, amibe aztán beköltözik Amanda (Cameron Diaz), aki a Los Angeles-i luxusházát ajánlja fel csereként. Ezzel Iris (Kate Winslet) lehetőséget biztosít Amandának, hogy beleszerethessen az álmodozó Grahambe (Jude Law), valahol a nagy angol vidék közepén.

A külső homlokzatot mindössze négy nap alatt építették fel, ám a fő lakberendező legtöbb idejét az angol kert megalkotása vitte el – két hétbe telt, mire a tervezőcsapat megalkotta a romantikus brit hagyományoknak megfelelő buja kertet.

Bár ma már nem lehet megnézni a pici, romantikus házikót (a forgatás után lebontották), a rajongók továbbra is elmehetnek Shere városába, hogy megigyanak egy italt a The White Horse kocsmában, és hogy akár találkozhassanak a saját Jude Law-jukkal. Amanda hollywoodi villájának külseje a Los Angeles-i San Marinóban található, de a belső teret teljes egészében egy stúdióban építették fel.

Spontán jelenetek

Nancy Meyers sok esetben letért az eredeti forgatókönyv útjáról, bízva az improvizáció erejében. Ennek eredményeként a Holiday számos jelenete rögtönzött. Például az a jelent, amikor Iris megérkezik a medencés, szuperházba – 

az örömtáncot Kate Winslet adta hozzá, ahogyan Jack Blackkel folytatott filmkölcsönzős párbeszédeik is rögtönzött mondatok.

Sőt, még Dustin Hoffman jelenléte is véletlenszerű a jelenetben, ugyanis a színész éppen a forgatási helyszín közelében ebédelt, és csak úgy betoppant a helyszínre.

Cameron Diaz legkeményebb filmje

Azt gondolnánk, hogy a Charlie angyalai című film terhelte le leginkább fizikailag a színésznőt, ám elárulta, hogy Amanda szerepe még keményebb volt. Futni a hóban, ugrálni örömében vagy megütni egy csalfa exet… mindez sok energiát igényelt tőle, főleg, hogy a felvételeket többször is meg kellett ismételnie. 

Jude Law kedvenc színésznője

Ki lehet az? Kate Winslet ? Cameron Diaz? Nem! Az Alfie sztárja nagyon megszerette két filmbeli kislányát, Sophie-t, akit Miffy Englefield alakított és Oliviát, akit pedig Emma Pritchard játszott. A színész elmondása szerint a közös jelenetek voltak a kedvencei a forgatáson. Érdekes tény, hogy a hatgyerekes Jude Law egyik lányát szintén Sophiának hívják.

Itt láthatod a film angol nyelvű előzetesét:

Ha még nem tudod, melyik filmet nézd meg a szünetben, töltsd ki a tesztünket!

Kiemelt kép: Getty Images