„Engem oltalmaznak az égiek” – Interjú Pécsi Ildikóval

A Bika jegyében született emberekről úgy tartják, ők az állatöv kertészei, akik igyekeznek a természet lágy ölén kialakítani otthonukat. Pécsi Ildikó le sem tagadhatná, hogy e természetet imádó jegy szülötte.

Máriabesnyő csendes kis utcájában, egy beugróban nagy nehezen megtaláltam Pécsi Ildikó otthonát. Csodálatos, virágillatú kerten keresztül jutottam el a ház teraszára, ahol a művésznő finom kávéval várt. Minden igaz rám, amit a Bikákkal kapcsolatban mondanak. Imádok kertészkedni, a föld és a növények gondozása megnyugtat. Ezen a helyen – ami most leginkább egy arborétumra emlékeztet – a vásárlásakor kukoricaföld volt. Minden fának, cserjének külön története van. Például ezt a gesztenyefát, amely alatt üldögélünk, csodafának neveztük el. Apukám ültette. A fát évekkel ezelőtt megtámadta egy betegség, de nem vágattuk ki, hanem a megnyesett ágaira nagy cserép muskátlikat aggattam. Aztán apukám halálának tizenötödik évfordulóján egyszer csak a fa hirtelen meggyógyult, újraéledt, elkezdett kihajtani. Egyetértek azzal, hogy a Bikát megnyugtatják a növények, amire jó példa az almafám. Nem szedek  idegnyugtatót, stresszoldót vagy altatót. Éppen nehéz időszakot éltem, amikor a szakadó hóban
kirohantam a kedvenc almafámhoz, és ádázul elkezdtem metszőollóval vagdosni az ágait. Közben azt hajtogattam: nem pusztulhatsz el, mert te vagy a legkedvesebb almafám, de nem  ehetem, hogy most nem nyírlak meg, mert különben még rászoknék az altatókra. A következő  vben a legtöbb alma ezen a fán termett…

Pécsi IldikóA horoszkópod arról árulkodik, hogy nem könnyű kihozni téged a béketűrésből, ám ha ez sikerül, akkor olyan dühös lehetsz, hogy jobb kitérni előled.

Utálom a veszekedéseket, ezért igyekszem tudatosan úgy alakítani például a kommunikációt, hogy ezt elkerüljem. Nagyon hálás vagyok a szüleimnek azért, hogy ragaszkodtak ahhoz, édesanyának, édesapának szólítsam őket. Én is így neveltem a fiamat. Ugyanis, ha az ember  felemeli a hangját, akkor az anya, anyu, apa, apu szavakkal nagyon könnyen kialakulhat  veszekedés. Viszont az édesanya, édesapa szavakkal már nem lehet bántani.

A születési  képleted szerint nagyon jól értesz a pénzhez, és karmikus feladatod többek között visszaszerezni mindazt, amit a családodtól elvettek.

Való igaz, a nagyszüleim tehetős embereknek számítottak, a háború előtt volt két malmuk. A falubeliek nagyon szerették a nagyapámat, mert sokszor segített a szegényeknek: akinek nem  volt rá pénze, annak ingyen adta a lisztet. Amikor az 1950-es években felkerültek a kuláklistára, akkor a falubeliek kapával, kaszával felfegyverkezve védték a malmot és a nagyapát. Nem tudták megakadályozni az államosítást. Sajnos nemcsak a malmokat vették el, hanem a nagyszüleim házát is. De ha családról beszélünk, inkább a nagycsaládomra, a kollégáimra gondolok.

Hogyan tudtad őket anyagilag előnyös helyzetbe hozni?

Főiskolás korom óta szakszervezeti tag vagyok, az 1980-as évek óta a színész szakszervezet elnökségi tagjaként létrehoztam egy alapítványt, amelyet azonnal a szakszervezet kezelésébe adtam. Így segíthetünk azoknak a művészeknek, akik szociálisan nehéz helyzetben vannak: temetésre, továbbtanulásra, gyógyulásra nyújthatunk hathatós segítséget. Hálás vagyok Szacsvay Lászlónak, aki most lett a Nemzet Színésze, mert megemlítette: Pécsi Ildikónak köszönhetem, hogy tisztességes nyugdíjam van. Elgondolkodtam, milyen szerencsés vagyok, hogy én időben megkaptam mindenféle elismerést, kitüntetést. Talán, ha ez nem így történik,
akkor lehet, hogy nem rendelkeztem volna annyi erővel, hogy mások anyagi jólétéért harcoljak. Annak idején többek között azért indultam az országgyűlési képviselő választáson, hogy a színészek érdekeit is jól képviseljem. Azt hiszem, sikerült: az én nevemhez fűződik a kiváló és érdemes művészi díjak visszaállítása, valamint a korkedvezményes nyugdíj és az életjáradék  adása is. Vagyis, ha ebből a szempontból vizsgáljuk az anyagiakat, akkor teljesítettem a karmikus feladatomat, nem gondolod?

Az interjú a Nők Lapja Ezotéria aktuális, 2015/4. lapszámában folytatódik.

Szerző: Izing Klára

Fotó: Smag/Birton Szabolcs, Olajos Piroska