Budapest szellemjárta helyeiről már olvashattatok nálunk, de úgy döntöttünk, teszünk egy kis virtuális kirándulást a világ körül és elkalauzolunk titeket a Föld leghátborzongatóbb kísértetlakta helyszíneire is.

A londoni Tower, London, Anglia

londoni-tower

A Tower a történelem egyik legvéresebb helyszíne, hiszen itt tartották fogva London legveszélyesebb bűnözőit, sőt, itt is végezték ki őket. Többek között VIII. Henrik felesége, Boleyn Anna is a Towerben vesztette el a fejét, de a legfurcsább, hogy állítólag azóta is a helyszínen kísért, a többi halálra ítélttel egyetemben.

Fehér Ház, Washington D.C., USA

fehér-ház

A világ egyik leghíresebb épületében, a Fehér Házban több furcsaságot is észleltek már az elmúlt évtizedek során. Többen látni vélték, ahogy az egykori elnökfeleség, Abigail Adams, korhű ruhában egyik helyiségből a másikba viszi a mosnivalót, de Abraham Lincoln szelleméről is készültek feljegyzések, maga Eleanor Roosevelt – aki Lincoln szobáját használta dolgozónak ­– is beszámolt arról, hogy látta az elnököt. Ezen kívül Winston Churchill, sőt, Theodore Roosevelt is állítólag fel-felbukkan időnként, de gyakoriak az olyan esetek is, hogy zenét vagy zajt lehet hallani olyan szobákból, ahol nem tartózkodik senki.

Edinburgh-i vár, Edinburgh, Skócia

edinburgh-i-vár

Az Edinburgh-i vár az Skóciának, ami a Tower Angliának, a helyszín ugyanis véres csaták és gyilkosságok helyszíne volt egykor. Talán ennek köszönhető, hogy az ide látogató turisták olyan furcsaságokról számolnak be, mint a hirtelen hőmérsékletcsökkenés, a fényviszonyok változása, vártalan szomorúság és félelemérzet vagy megmagyarázhatatlan köd, nem beszélve a homályos figurákról és furcsa zajokról.

A LaLaurie-ház, New Orleans, USA

lalaurie-ház

A New Orleans-i ház talán a világ egyik legfélelmetesebb helye, úgy tartják, hogy több mint száz szellem él itt. Az épület az arisztokrata Madame LaLaurie tulajdona volt még a 19. század elején, aki rengeteg fekete rabszolgát tartott. A nő kedves volt velük egészen addig, míg az anyja egy rabszolgalázadás keretében meg nem halt. LaLaurie asszony ezután teljesen megtébolyodott, és olyan rossz sorban tartotta az embereit, hogy azokra szinte rá sem lehetett ismeri – ha egyáltalán túlélték a nő rémtetteit. Egy lány például annyira rosszul viselte a szörnyűségeket, hogy inkább levetette magát a tetőről. Minderre akkor derült fény, amikor egy tűzeset következtében a hatóságok kiszálltak Madame Laurie-hoz: az alagsorban több tucat holttestre bukkantak, de megcsonkított, teljesen legyengített és megláncolt rabszolgák sorát is megtalálták odalent.

Schooner Hotel, Alnmouth, Northumberland, Anglia

schooner-hotel

Az angliai Schooner Hotel az egyik legrégebbi brit szálloda, melyben olyan hírességek szálltak meg anno, mint III. György király vagy éppen Charles Dickens. A napjainkban is nyitva tartó szállás azonban nem feltétlenül a leghívogatóbb helyszín, a Poltergeist Society szerint – Anglia egyik szellemekkel foglalkozó kutatócsoportja – ez az ország „legszellemesebb” helye, az elmúlt években több mint 3000 kísértet-észlelést jelentettek innen. Különösen a 17-es és a 28-as szoba aktív ilyen szempontból, ugyanis mindkettőben szörnyű gyilkosságok történtek.

Whaley ház, San Diego, USA

whaley-ház

A 60-as években épült a San Diegói Whaley ház, melyet úgy emlegettek, mint a környék egyik legfényűzőbb épületét, csakhogy az alapterület, ahová felhúzták, valaha az indián Kumeyaay törzs szállása volt, akiket a spanyol hódítók lemészároltak. Sőt, a Whaley család ősei több gyilkosságot is elkövettek a területen, ennek fényében talán nem annyira meglepő a sok paranormális jelenség, amit feljegyeztek az évek során. Mind közül a leghíresebb Yankee Jim feltűnése, aki úgymond helyi látványosságnak számít, a lopásért elítélt férfit a ház mögötti fára akasztották fel, ő pedig azóta is itt kísért.

St. Augustine világítótorony, Florida, USA

st-augustine-világítótorony

A floridai világítótorony eredeti épülete valamikor az 1600-as években épült, de miután a gondnoka, Mr. Andreu falfestés közben a mélybe zuhant és meghalt, a kormány úgy döntött, szükség van egy biztonságosabb épületre, amit 100 méterrel odébb húztak fel. Nem a férfi volt az egyetlen azonban, aki itt vesztette életét, a legenda szerint három kislány halála is a helyhez kötődik, állítólag megfojtották őket.  Úgy tartják, azóta is mindannyian itt kísértenek, és sötét éjszakákon még azt is látni, ahogy Mr. Andreu szivarja parázslik.

Ancient Ram Inn,  Gloucestershire, Anglia

ram-inn

Ha egészen őszinték akarunk lenni, már kívülről sem tűnik túl hívogatónak az angliai Ram Inn, de a történetét hallva biztosan kijelentjük: nem szívesen töltenénk itt egyetlen percet sem. Az épület valamikor a 12. század környékén épült, állítólag pont két Ley vonal metszéspontjában egy ősi, pogány temető helyére, de ez még nem minden. A legenda szerint gyermekáldozatot és ördögimádatot is tartottak itt az évszázadok során, amelyet csak alátámaszt az a tény, hogy a jelenlegi tulajdonos a lépcső alatt két gyermek csontvázára és egy tőrre bukkant. Akik jártak már itt, állítják, hogy érezték, ahogy valami láthatatlan megérintette őket, de hátborzongató hangokat is hallottak, sőt. A tulajdonos azt mondja, még a 60-as években egyik éjjel láthatatlan erők kirángatták az ágyából és a szoba másik végébe repítették.

Old Changi Kórház, Changi, Szingapúr

changi-hospital

A szingapúri helyszín a második világháború előtt kórházként működött, de később az épületet fogolytáborrá alakították. Akik erre járnak, gyakran számolnak be kiáltásokról, sikolyokról, ajtócsapódásokról, de a furcsa esetek nem korlátozódnak kifejezetten az épületre. A közeli tengerparton többször véltek már felfedezni sírhant szerű képződményeket, illetve holttesteket is, a homokban fel-felbukkanó lábnyomokról már nem is beszélve.

Waverly Hills szanatórium, Louisville, USA

waverly-hills-sanatorium

A Waverly Hills szanatórium 1962-ben zárt be, korábban a tuberkolózisban szenvedőket száműzték ide. Szó szerint száműzték, hiszen a hely egy magas dombra épült, amit erdő vett körül – nyilván ez azt a célt szolgálta, hogy a betegek jó levegőn legyenek, ugyanakkor szinte deportálták ide őket, a vonat a hegy lábáig hozta őket, elmenni pedig csak ugyanebben a formában lehetett – már ha valaki túlélte a betegséget. Bár a kórház évekig az egyik legjobban felszerelt és leghatékonyabban működő intézmény volt, az antibiotikum megjelenésével bezárták, majd néhány év múlva idősek otthonaként újra megnyitotta a kapuit. Azonban az itt kezelt betegeket nem egyszer kísérleti kezelésnek vetették alá, sokszor olyan brutális módszereket alkalmazva rajtuk, amelyek az életüket követelték. Amikor 1982-ben végleg bezárt az épület, egy ideig hajléktalanok fészkelték be magukat, de később ők is elhagyták a romos helyszínt, ugyanis többször éreztek furcsa szagokat, láttak homályos alakokat, de ajtócsapódásról és sikítozásról is beszámoltak. Állítólag a leggyakoribb szellemaktivitás az 502-es szobában érezhető, mert egy alkalommal néhány nővér tömeges öngyilkosságot követett el itt.

Szöveg: D. A.

Fotó: en.wikipedia.org/Tower of London, en.wikipedia.hu/Delphine LaLaurie, en.wikipedia.hu/Whaley Houseen.wikipedia.org/St. Augustine Lighten.wikipedia.org/Waverly Hills Sanatorium, Pinterest