Whisky, whiskey, scotch, bourbon – Mi a különbség?

Maga a viszki David Allardice scotch szakértő (és a Glenfiddich márkanagykövete) megfogalmazásában úgy születik, hogy valamilyen gabonafélét (ez lehet árpa, kukorica, búza, rozs) sörben kifőzöl és újra lepárlod. Egyrészt sokkal erősebb, másrészt jóval ízesebb is lesz az így készült párlat – annak függvényében, hogy pontosan milyen fajta gabonák milyen arányban kerültek a keverékbe. Sok minden más mellett minderről az adott viszki neve és annak írásmódja is árulkodik.

Az egyik legkönnyebben megjegyezhető különbség, hogy a whisky olyan fajtára utal, ami Skóciában, Japánban vagy Kanadában készült – míg a whiskey feliratot olyan italok palackján olvashatjuk, amelyek Írországban vagy az Amerikai Egyesült Államokban készültek. De az eltérések sorozata nem merül ki annyiban, hogy földrajzilag merről érkezik poharunkba ez az aranybarna folyadék, eltérő területeken ugyanis eltérő sztenderdeknek és szabályozásoknak megfelelően készítik a viszkiket, így az ital neve annak ízét is aposztrofálja.

Age statement

A palackon olvasható évkategória – például 12 éves, 6 éves stb. – azt jelzi, hogy adott viszkiben lévő összetevők közül a legfiatalabb legalább annyi idős.

A tizenötödik században szinte egyszerre honosodott meg és vált általánossá a házi viszkikészítés a mai Írország és Skócia területén, a két eltérő írásmód pedig a két gael dialektus különbségeiből ered. A mesterség különböző hagyományai egymással párhuzamosan rögzültek, így kialakult a két fő kategória: a whisky és a whiskey – amelyek már nem csak nevükben, hanem az elkészítési hagyományokat illetően is eltértek egymástól.  

Whiskey

Az ír whiskey a viszkik egyik legrégebbi formája tehát, a skót változatnál édesebb, malátásabb karakterű ital. Az USA-ban eleinte mindkét írásmódot felváltva használták, de az 1800-as években olyan sok ír bevándorló érkezett az országba, hogy az ír írásmód, azaz a whiskey terjedt el jobban. Manapság a két legnépszerűbb amerikai viszkifajta a bourbon és a rozsviszki (rye). Utóbbiban a viszki elkészítése során felhasznált összes anyagnak legalább 51% -a rozs, amitől ízében fűszeresebb ez a típus. Éppen markáns, gyümölcsös íze (és annak megtartása) miatt vált a viszkik közül a legnépszerűbb koktélalapanyaggá ez a fajta.

Fotó: Ambitious Creative Co. – Rick Barrett/Unsplash

Bourbon

Az amerikai whiskey alkategóriája, melynek elkészítésekor az alapanyagoknak legalább 51%-át a kukorica teszi ki – a keverékben továbbá lehet még búza, rozs, vagy árpa. Tölgyfahordóban érlelik, ami nem csak a viszki jellegzetes színéről gondoskodik, hanem további ízekkel gazdagítja a párlatot.

Magas kukoricatartalma miatt édesebb, vaníliás-tejkaramellás tónusokat fedezhetünk fel benne.

Whisky

Ha ezzel a skót írásmóddal találkozunk, tudjuk, hogy a kezünkben tartott ital árpamalátából készült, tovább érlelték mint más fajtákat – azaz mélyebb, gazdagabb ízvilág jellemzi. Skóciának hat nagy viszkitermelő régiója van: Highlands, Lowlands, Islands, Campbeltown, Speyside és Islay – és természetesen mindegyiknek megvannak az egyedi jellemzői. Az Islay régióban készült italok például jellegzetesen erős, füstös illatúak és ízűek – míg a Speyside viszkik inkább virágos, gyümölcsös tónusokat tartalmaznak.

Nem pancsolják

Skót viszkit hagyományosan nem használnak koktélok készítéséhez – a rajongók inkább tisztán fogyasztják.

Abban viszont egyeznek, hogy szigorú szabályrendszer (az Egyesült Királyság Parlamentje által hozott törvény, a 2009-es Scotch Whisky Regulations) szerint kell készíteni őket. Ennek a szabályrendszernek része, hogy a whisky vízből, szeszkaramellából, élesztőből, malátázott árpából és más fajtájú, de kizárólag egész gabonaszemekből készüljön, valamint hogy hozzáadott enzimek nélkül tegyék erjeszthetővé, és legalább 3 évig, legfeljebb 700 literes tölgyfahordóban érleljék, továbbá, hogy kevesebb mint 94,8 térfogatszázalékosra desztillálják, és legalább 40%-os alkoholtartalommal palackozzák.

Fotó: Eric Cook/Unsplash

Kanadában a skót írásmód terjedt el, ugyanakkor a skóciai változatoknál édesebbek a kanadai viszkik – hiszen az amerikai változathoz hasonlóan ott is tesznek kukoricát az árpa közé.

Japánban is a skót befolyás érvényesül. Itt 1929-ben készítettek először whiskyt, a Yamazaki szeszfőzdében. Japánban viszonylag rövid idő alatt kitanulták a viszkikészítés mesterségét, és az ott előállított párlatok az eredeti, egyhordós skót viszkikkel vetekszenek – Japánban azonban kevésbé erős, puhább, kerekebb profilú viszkik készülnek.

Scotch

A skót írásmóddal fémjelzett whisky másik neve, amivel a Skóciában készült viszkikre utalnak a világ minden egyéb területén – azaz nem Skóciában, ott egyszerűen viszkinek mondják és e betű nélkül írják.

Akár tisztán, néhány csepp vízzel, jéggel vagy koktélban fogyasztjuk legszívesebben – ezek után már a címkét meglátva tudni fogjuk róla, honnan került poharunkba és miből készült ez az izgalmas kultúrájú ital!

Kiemelt kép: Ambitious Creative Co. – Rick Barrett/Unsplash