Szövevényes bűntények és lelki tusák – C. B. Strike sorozatajánló

Kedvenc nyomozópárosunk újra akcióban a képernyőn!

A regények filmváltozatai általában hidegen hagynak, vagy ha – külső nyomásra – mégis megnézem őket, keserű szájízzel kelek fel utánuk a kanapéról (korábban a mozik üléseiről). Még ha a film hűen követi is a regény cselekményét, általában sem a helyszínek, sem pedig a szereplők nem úgy festenek, ahogyan – szerintem, ismerve a könyvet – festeniük kellene. Ez alól kivételt képeznek a J. K. Rowling és Robert Galbraith regényeiből készült filmek/sorozatok. Nem véletlenül ez a kettő, hiszen – amint az mára köztudott – a két író ugyanaz.

A szűkszavú veterán és a PTSD-ben szenvedő nyomozónő

J. K. Rowling első krimije, a Kakukkszó 2013-ban debütált, Robert Galbraith álnév alatt, ám hamarosan lelepleződött az író valós kiléte. Azóta már kiderült, hogy Rowling tíz részesre tervezi a regénysorozatot, amelynek 5. része, a Troubled Blood 2020 szeptemberében jelent meg angolul – reméljük, hamarosan magyarul is olvasható lesz.

A regénysorozat középpontjában az egykori katonai nyomozó és veterán, Cormoran Blue Strike áll, aki Afganisztánban egy bombatámadás során elvesztette a fél lábát, és a sokat tapasztaltak rezignált szűkszavúságával és tartózkodásával éli az életét és vezeti nem túl gyümölcsöző magánnyomozói irodáját.

Robin Ellacott egy véletlennek köszönhetően sodródik melléje, eleinte titkárnőként, de talpraesettségének és éles eszének köszönhetően hamar feljebb lép nyomozói, majd irodapartneri pozícióba. A regénysorozat első négy kötetéből a BBC készített közel tökéletes sorozatot: az első évad öt 60 perces részből állt és a Kakukkszó, illetve a Selyemhernyó című regényeket dolgozza fel, a második évad két részben viszi képernyőre a Gonosz pályát, a harmadik évad, a Halálos fehér pedig négy részből áll. Magyarországon az első két évadot egyszerre mutatták be, most pedig a Halálos fehér is debütált az HBOGO kínálatában, hetente érkező részekkel, angol nyelven, magyar felirattal.

Részletgazdagság, több szálból álló rejtély, remek cliffhangerek

A Halálos fehér könyvborítója – GABO kiadó

Aki ismeri Rowling munkásságát, az tudja, hogy művei egyik legnagyobb erénye a részletek aprólékos kidolgozottsága: így volt ez a Harry Potter sorozatban, az Átmeneti üresedésben, és így van ez a Cormoran Strike regényekben is. Pont ezért működnek annyira jól a megfilmesítések. Ha a filmkészítők alaposan áttanulmányozzák az írónő leírásait, könnyedén vissza tudják adni a képernyőn ugyanazt a világot, hangulatot, amely az olvasó fejében kirajzolódott. A Galbraith krimikben még a helyszínek is annyira egzakt módon lefestettek és megnevezettek, hogy ha rájuk keresel a Google Utcakép szolgáltatásban, amit ott látsz, majdnem hajszál pontosan egyezik a könyvben leírtakkal. Ugyanilyen részletgazdagon kidolgozottak a fő karakterek is: nem csak a külsejükről kapunk alapos leírást, de a regénysorozatban fokozatosan megismerjük életük történetét, gyerekkoruk részleteit, magánéletük alakulását. Nem csoda hát, hogy filmsorozat helyszínei nem okoznak csalódást, és a készítők castingból csillagos ötöst érdemelnek: Tom Burke-öt azonnal megvettem, mint Strike-ot, és Holiday Granger is tökéletes Robin Ellacott, aki még az északi, zárt akcentust is ügyesen hozza – az én laikus füleimnek legalábbis.

A krimi mint műfaj és Rowling nagy rajongójaként én mind az öt Strike regényt olvastam, és bevallom, a Halálos fehér tetszett legkevésbé. Kissé kiszámítható a bűnös kiléte, és engem bosszantott, hogy a regény a főszereplők magánéleti vergődésével indul. Hosszú oldalakon kellett túljutni, mire elérkezünk a nyomozáshoz – ez olyan szerkesztési hiba, ami egy krimi esetében megengedhetetlen. Ezt a problémát jól orvosolja a sorozat, amely a fontos magánéleti eseményeket visszaemlékezések formájában rejti el az akciódús jelenetek közé.
Akcióban ugyanis nem szenved hiányt a történet: a több szálon induló bűntény London kietlen utcáiról indulva a brit parlamenten keresztül a vidéki nemesi kastélyig bonyolódik.

Egy pszichésen beteg fiú kényszerképzeteivel és egy miniszter zsarolásával indul, ám nem kell sokáig várni, hogy kegyetlen gyilkosságba torkolljon.

A Selyemhernyó és a Gonosz pálya szűkre szabott 2-2 órája után a Halálos fehér végre ismét megkapja az őt megillető játékidőt: mivel a nyomozók magánélete egyre hangsúlyosabb szerepet kap a cselekményben, ehhez a történethez kellett a négy epizód. A sztori cliffhangereit jól elosztották az egyes részek végeire, így nem csoda, hogy aki megnézte az első részt, már tűkön ülve várta a január 29-én esedékes folytatást. És ez így lesz még két héten keresztül!

(Kiemelt kép: IMDB)

Szeretnéd megtudni, milyen edzésforma illik hozzád? Töltsd ki tesztünket és nyerj!