Egyre több színésznő beszél nyíltan arról, hogy korábban milyen atrocitások érték őket a filmforgatásokon. Ezek többnyire az intim jelenetek felvételéhez kapcsolódnak, ám nem kell feltétlenül meztelennek lenni ahhoz, hogy valaki szörnyen érezze magát.

Nemrég Alicia Vikander, Oscar-díjas svéd színésznő beszélt a korábban megtapasztalt kellemetlen forgatási élményeiről, valamint Caitríona Balfe ír sorozatsztár is hangot adott Az Idegen című sorozat felvételei közben ért nehézségeiről. Most Andie MacDowell is felelevenített egy esetet, amikor annyira rossz lelkiállapotba került egy forgatáson, hogy egyszerűen kirohant a helyszínről. 

Donald Trump megalapozta a közhangulatot

Andie MacDowell az amerikai Marie Claire-nek mesélt egy filmforgatáson átélt incidensről, amely nem sokkal azután történt, hogy Donald Trumpot választották az Egyesült Államok elnökévé. Trump 2017-es hatalomra jutása – sokakhoz hasonlóan – az Idétlen időkig sztárját is eléggé megviselte. „Nagyon zavart, hogy látszólag senki nem törődött a »vagina megragadásos« kommentjével. Rettenetesen elszomorodtam emiatt” – mondta MacDowell, aki egy utólag kiszivárgott 2005-ös videófelvételre utalt, amelyben Trump arról beszélt, hogy ha sztár vagy, bármit megtehetsz a nőkkel, egyszerűen „meg kell ragadni őket a puncijuknál fogva”.

Tengernyi férfi

A 64 éves színésznő elmesélte, hogy karrierje során nagyon sok olyan férfival dolgozott együtt, aki „nehéz eset”, és korábban figyelmen kívül tudta hagyni a kellemetlen viselkedést a forgatásokon – elmondása szerint azért, mert délen felnőve rendes tréninget kapott belőlük. Az az eset azonban teljesen kikészítette, amikor észrevette, hogy ő az egyetlen nő az egész produkcióban. „Elmentem dolgozni, egy sima munkanapon, és életemben először pánikrohamot kaptam. Éppen készülődtem, hogy felvegyünk egy jelenetet, megfordultam és azt láttam, hogy a szoba tele van férfiakkal. Tengernyi férfival. Ettől bevillant valami, ami személyesen érintett, és egyszerűen térde rogytam” – emlékezett vissza MacDowell. Ezután kirohant a mosdóba, ahol lelkesítő beszédet tartott saját magának. „Egyszerűen felkavart, hogy egyetlen másik nőt sem láttam. Nem arról van szó, hogy férfiellenes lennék. Szó sincs róla! Csak azt nem szeretem, ha nagy csoportba verődnek. Azóta nagyon tudatosan körbenézek, hogy találjak még egy nőt a forgatáson. Ez megnyugtat” – vallotta be a színésznő, aki azt is elmondta, hogy úgy érzi, a #MeToo mozgalom 2017-es megjelenése valóban hozott jó változást, abban legalábbis mindenképpen, hogy sokkal több a nő a forgatásokon.

KIemelt kép: Getty Images

MacDowell hozzátette, hogy a „MeToo” mozgalom megjelenése óta láthatóan más lett a filmkészítés. „A MeToo nagyon érdekes, látni lehet a változást a forgatásokon. Sokkal több a nő” – mondta. Erre jó példa Az egy szobalány vallomása című felkavaró sorozat, amelyben MacDowell saját lányával, Margaret Quaelly-val játszik együtt (a filmben is anya-lánya párost alakítanak), és a sorozat producerei, valamint az egyes részek rendezői között is nagyon sok a nő. 

Andie MacDowell és lánya, Margaret Qualley az AFI Awards eseményén 2022. március 11-én a Beverly Hills-i Four Seasons Hotelben (Fotó: Emma McIntyre/Getty Images)

Férfiszlenget használ az új hajszínére

Ugyanebben az interjúban MacDowell könnyedebb témákat is érintett és beszélt például arról a döntéséről, hogy elfogadja őszülő haját. A színésznő a 2021-es Cannes-i filmfesztiválon debütált a nagyközönség előtt szürke tincsekkel. „Már régóta be akartam vállalni, úgyhogy a Covid tulajdonképpen szívességet tett nekem. Nem vagyok hajfestés-ellenes, mindenki csinálja azt, ami őt boldoggá teszi. Egyszerűen csak azt gondolom, hogy ez is egy szép opció. Azt szoktam mondani, hogy „só-bors hajam” van (az angol ‚salt and pepper hair’ kifejezést arra használják, ha valakinek már szürke vagy fehér szálak is tarkítják a sötét haját – a szerk.). Erre valaki szólt, hogy ezt a kifejezést csak férfiakra szokták használni. Nem tudtam, hogy a nők nem mondhatják, hogy só-bors hajuk van!” – mondta a színésznő.

Kiemelt kép forrása: Getty Images