Alicia Vikander karrierje kezdetén többször előfordult, hogy nem érezte magát biztonságban az intim jelenetek forgatása közben.

Egyre több színész vall kendőzetlenül arról, mennyire megviselték a korábban forgatott szexjelenetei. Keira Knightley például nemrég kijelentette, hogy soha többé nem fog intim jelenetet forgatni férfi rendezővel. Most Alicia Vikander, Oscar-díjas svéd színésznő adott őszinte interjút a Harper’s Bazaarnak, amelyben kitért a szexjelenetek forgatási nehézségeire is. „A világ legrosszabb dolga ezeket a jeleneteket megcsinálni. Kényelmesen érzem magam a testemben és elég sok meztelen, illetve szexjelenetem volt már, de ez sosem könnyű” – nyilatkozta Vikander, aki valóban nem szégyenlős, a Tulipánláz, A csendmadár és A dán lány című filmekben is voltak merész jelenetei. 

Nincs helye improvizációnak

„Az egyetlen dolog, amit nem lehet improvizálni: az intim jelenet. Meg kell koreografálni, és aztán ahhoz ragaszkodni” – nyilatkozta a 33 éves művész. Ez egybecseng azzal az igénnyel, amelyet manapság egyre több színész fogalmaz meg. Ahogyan az akciójeleneteknél is van egy előre kidolgozott és begyakorolt koreográfia, amit a jelenetben szereplő színészek előadnak, ugyanígy kellene működnie a szexjeleneteknek is. Ha a színészek pontosan tudják előre, hogy mi fog történni, akkor rengeteg kellemetlen szituáció és félreértés megspórolható.

Alicia Vikander a legjobb színésznőnek járó díjjal a 88. Oscar-díjátadón a Loews Hollywood Hotelben 2016. február 28-án (Fotó: Jason Merritt/Getty Images)

Fájó emlékek

„Voltak kellemetlen szituációk, amikor nem éreztem magam biztonságban” – mondta az Ex Machina sztárja.

Felelevenített egy esetet, amikor a filmforgatáson mindenki a saját dolgával volt elfoglalva, és senkinek nem tűnt fel, hogy közben ő órákig ücsörgött meztelenül a forgatag közepén.

„Valakinek oda kellett volna jönnie egy köntössel, de ez nem történt meg. Csak utólag esik le az embernek, hogy ez így nem volt rendben. Valakinek törődnie kellett volna velem” – véli a színésznő.

Az intimitáskoordinátor nélkülözhetetlen

Vikander arról is beszélt, hogy manapság már bevett szokás intimitáskoordinátort alkalmazni a filmiparban, és szerinte már az ő karrierje kezdetén is léteznie kellett volna ennek a munkakörnek. Nemrég hasonlóan nyilatkozott Caitríona Balfe, ír színésznő is, aki a szexjelenetekben bővelkedő Az idegen című sorozat hatodik évadára kapott csak intimitáskoordinátort. De ne gondoljunk, hogy ez csak női probléma. A sorozat férfisztárja és Caitríone Balfe filmbeli partnere, Sam Heughan is fellélegzett, amikor szakértő kezekbe kerültek az intim jelenetek. 

Az intimitáskoordinátor felügyeli a szexjeleneteket, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a színészek kényelmesebben érezzék magukat közben. Ez magában foglalja a jelenet előre megtervezését, kommunikációt a rendezővel, a producerrel és a stáb többi tagjával, speciális kellékek biztosítását, fizikai és érzelmi jelenlétet a forgatás közben.

Claire Warden, az Intimitás Rendezők és Koordinátorok nevű szervezet haladó képzésének igazgatója a Huffington Postnak ekként nyilatkozott a munkakör fontosságáról: „A színészeket arra kondicionálják, hogy mindig igent mondjanak. Mert aki nemet mond, arra rásütik, hogy »nehéz eset«. Vagy valaki más majd igent mond és annak adják a szerepet”. Az intimitáskoordinátor egyfajta közvetítőként enyhítheti a színészek kiszolgáltatottságát az ilyen helyzetekben.

Kiemelt kép forrása: Getty Images