A régi kedvenc sokáig feledésbe merült, de most újra reneszánszát éli.

Az évszakok változásával mi is gyakran érzünk késztetést arra, hogy változtassunk a megjelenésünkön, ennek pedig egyik legegyszerűbb módja, ha megváltoztatjuk a hajszínünket. A szakemberek szerint nem a szemünk káprázik, amikor úgy érezzük, hogy mostanában mintha megszaporodtak volna a rezes árnyalatban játszó tincsek. Bármerre is nézünk: az idei tavasz és nyár divatszíne egyértelműen a vörös. A legjobb, hogy szinte bárki megtalálhatja a hozzá leginkább illő árnyalatot belőle, de azért akad némi buktatója is, amit érdemes elkerülnünk, ha ezt a színt választjuk. Mutatjuk is, hogy mit érdemes tudni 2022 slágerhajszínéről!

Se veled, se nélküled-kapcsolat

A vörös hajszín sokszor volt már trend, de talán még többször akadt olyan időszak, amikor a népszerűségi lista végén kullogott. A történelem során a vörös hajat gyakran a gonoszsággal hozták összefüggésbe; a vámpírokat, boszorkányokat és a kívülállókat hagyományosan mindig vörös hajjal ábrázolták. Ennek számos oka van, az egyik az, hogy a vörös haj hihetetlenül ritka (az emberiség kevesebb mint 2%-a ilyen), és a társadalom általában gyanakvó a mássággal szemben, különösen, ha az ennyire feltűnő és figyelemfelkeltő. Egyes tudósok a vörös hajjal szembeni félelmet/ellenszenvet arra a hiedelemre is visszavezetik, hogy a Bibliában Jézust eláruló Júdásnak vörös haja volt. Kulturális értelemben, akinek vörös haja van, arról gyakran feltételezték, hogy heves vérmérsékletű és viharos személyiség.

Égi és földi szerelem – Tiziano Vecellio, más néven Tiziano (1488-1576 körül) festménye, olaj, vászon, 1515 körül (118×279 cm) – Galleria Borghese, Róma (Olaszország). (Fotó: Leemage/Corbis via Getty Images)

Ugyanakkor nem minden társadalomban volt negatív vélemény a vörös hajról; Olaszországban és Görögországban kifejezetten népszerűnek számított, talán azért, mert a világ ezen részein különösen ritkaságszámba ment. Ha végigtekintünk a történelmen, azt találjuk, hogy a hennát szintén ősidők óta használják vörös hajfestésre, ami nagyon népszerű volt az ókori Egyiptomban és a Közel-Keleten.

Az Erzsébet-kori Angliában a vörös haj szintén nagyon népszerűnek számított, köszönhetően I. Erzsébet természetes vörös hajának, és sok férfi és nő festette vörösre a haját, hogy kifejezze az iránta való hűségét.

A 16. században Tiziano Vecelli művészetének népszerűsége szintén elindította a vörös haj trendjét, az olasz nők pedig olyan összetevőket használtak a szín eléréséhez, mint a sáfrány és a rebarbara.

A 2020-as A vezércsel című Netflix-sikersorozatban szereplő Anya Taylor Joy lehetett először katalizátora a vörös hajszín népszerűségének, tavaly pedig Gigi Hadid cserélte híres szőke tincseit tüzes vörösesbarnára, Zendaya pedig egy meleg mahagóni árnyalattal kísérletezett. Idén pedig még inkább felerősödött a skarlátvörös láz celebkörökben: Sophie Turner színésznő (akit a Trónok harcában vörös hajjal ismertünk meg, de valójában természetes szőke) februárban egy új, mély cseresznye árnyalattal jelentkezett, míg Kendall Jenner modell ebben a hónapban a divathéten debütált egy aranyló réz árnyalattal, ami a bemutatók után is megtartott.

 Így találd meg a saját árnyalatodat

Zoe Irwin, a John Freida Salons kreatív igazgatója szerint a vörös népszerűsége azt mutatja, hogy kezdjük visszanyerni az életkedvünket. „Az emberek ismét kísérletezőbbek, és ez a hajukra és a ruháikra is vonatkozik, hogy teljesen új hangulatot teremtsenek” – magyarázza. Olyannyira sokan szeretnének vöröses árnyalatot, hogy ők Nagy-Britannia-szerte bevezették a The Perfect Red nevű szolgáltatásukat, ami kifejezetten erre a hajszínre koncentrál.

„Ha ilyen árnyalatú a hajunk, tudnunk kell, hogy észrevesznek. Mindig. Mindenhol. A vörös szenvedélyes, szexi, buja, erotikus, erős, drámai, a kezdet és a vég színe egyben.

A piros dinamikus, friss, életigenlő, pezsdítő. A vörösnek olyan sok változata létezik a rézvöröstől az ibolyavörösig, hogy gyakorlatilag mindenki meg tudja találni a hozzá illőt – mondja Szépvölgyi Mercédesz fodrász, a Szépvölgyi Beautyroom tulajdonosa. – De amikor kiválasztod a számodra megfelelő vörös árnyalatot, ne csak az élénkségre gondolj, hanem az alaptónusokra is, vagyis hogy hideg vagy meleg árnyalatú-e a szín, és maga a bőröd.”

A szakember szerint ezekre figyeljünk:

  • Világos bőr, zöldes,  kékes, szürkés szem, szeplős arc mellé ideális választás a réz és annak különböző árnyalatai. 
  • Barna bőrrel és erős sminkel kombinálva közönséges hatást érhetünk el, ha nem figyelünk. 
  • A korallvörös hajszín gyönyörű választás csaknem minden bőrtónushoz, mivel ez az összes meleg tónus tökéletes kombinációja, és ezért sok bőrszínhez illik.
  • A meleg vörös hajszínárnyalatok a bőr számára ragyogást kölcsönöznek.
  • Ősz típusúaknak az aranyba hajló színek bizonyulnak jó választásnak.
  • Tél típusú, fehér bőrű sötétbarna, majdnem fekete hajúaknak a lilás vörös az, ami igazán jól áll.

A pontos árnyalat megtalálása elég trükkös lehet, ezért hasznos, ha az interneten hasonló bőr- és szemtónusú személyek képeit nézegetve próbálunk elképzelést kapni arról, hogyan nézhet ki az adott szín rajtunk. Fontos azonban, hogy – főleg, ha nagyobb változást szeretnénk – mindenképpen konzultáljunk egy fodrásszal, aki segít eligazodni abban, hogy mi állna jól, és hogy mit is lehet kihozni a saját hajunkból. 

Így lesz sokáig élénk

„A vörös haj ápolása mindig kihívást jelen, mert gyorsan kophat a színe, ha nem a megfelelő szereket használjuk. Érdemes festett hajra való samponnal mosni, ezek a termékek meggátolják, hogy kopjon a fénye idő előtt. A vörös haj festésével nem érdemes otthon próbálkozni, mert a tövénél intenzív lehet a színeredmény, míg a végén sötét vagy más árnyalatú, és ettől nehéz megszabadulni – magyarázza Mercédesz. – Különböző cégek árulnak kifejezetten vörös hajra hajszín frissítő samponokat bemosókat, ezekkel két festés között fenntartható a csodálatos ragyogás, és nem mellesleg kapható olyan is belőlük, ami még magas ápoló hatással is rendelkezik.”

1. L’Oréal Paris, Elseve Color-vive színvédő balzsam, 899 Ft/200ml 2. Authentic Beauty Concept, Glow Mask festett hajra, 12 475 Ft/200ml 3. Maria Nila, Colour Refresh Bright Red tápláló, szín felfrissítő maszk tartós színes pigmentekkel, 10 200 Ft/300ml 4. Tresemmé, Colouring maszk – hajszín kiemelő pakolás vörös hajra, 2999 Ft/200 ml 5. Balea, Színvédő sampon festett és színezett hajra 349Ft/300 ml

A tartós hajfestéshez a legjobb eredményt szalonban érhetjük el, de ha szeretnénk kipróbálni elköteleződés nélkül ezt a trendet, akkor egy félig tartós hajfestéssel is kísérletezhetünk otthon, amennyiben világos alap hajszínnel rendelkezünk.

„Ha világosbarna vagy szőke a hajunk, akkor a néhány hétig tartó színezők lehetőséget adhatnak arra, hogy megnézzük, hogy az árnyalat megfelelő-e – mondta Dionne Smith sztárfodrász a Harper’s Bazaarnak. – Sötétebb hajszínek és afro hajtípusok esetében azt javasolnám, hogy színezés helyett próbáljunk ki egy parókát vagy hosszabbítást, mielőtt elmegyünk a fodrászához.”

Ezek 2022 legmenőbb vörösei

Csokoládébarna: a legtöbb bőrtónushoz remekül passzol, és mivel sokféle stílushoz illik, egy nagyon sokféleképpen variálható színárnyalatról van szó. „Gyakran keverik a vendégek a természetes barnával, de a csokoládé mindig tartalmaz vörös árnyalatot. Sok félreértés elkerülhető, ha ezt tudjuk” – jegyzi meg a szakember.

Rozé barna: kellemes melegséget kölcsönöz a hajnak. „Ha nem akarunk igazán rézvöröset, de szeretjük a meleg árnyalatot, akkor mindképpen ezt javaslom” – mondja. 

Mélyvörös bordó: ragyogó hatást kölcsönöz a hajnak. „Egész évben népszerű szín, és sok bőrszínhez illik” – teszi hozzá.

Eper szőke: ha szőke a kiindulópontunk, akkor az eperszőke tónus hozzáadása finom módja annak, hogy megmártózz a réz-trendben.

Kiemelt kép: Getty Images