A vezércsel című Netflix-sorozat irányította újra a figyelmet a sakkra, amelyben egy fiatal lány, Beth Harmon végigveri a világ legjobb férfi sakkozóit. A való életben Vera Menchik volt az első nő, aki férfiak ellen versenyzett, és akinek története nem kevésbé izgalmas és megrázó, mint a sorozatbeli bajnoké.

Amikor 2020-ban egyik karanténból estünk a másikba, és kijárási tilalmak mentén szerveztük az életünket, egy olyan minisorozat szegezte a fotelhez a nézőket, amelynek témája első hallásra nem tűnik túl izgalmasnak. Ki forgat manapság filmet a sakkról? A Netflixnek természetesen ezúttal is bejött a számítása. Kortól és nemtől függetlenül rántotta be nézőit Beth Harmonról, az árva csodagyerekről szóló történet, amelyben a sakké főszerep.

A vezércsel (The Queen’s Gambit) című sorozatot azok is imádták, akiket nem különösebben érdekel a sakk, esetleg még a szabályait sem ismerik. Ez azért is rendkívüli bravúr, mert – felnövéstörténet, szerelmi szál, szenvedélybetegség ide, csodás kosztümök, sminkek és hajak oda rengeteg az olyan jelenet, amelyben két ember ül egymással szemben és néma csöndben bábukat tologatnak. A feszültség viszont olyannyira tapintható, hogy a néző lélegzetvisszafojtva bámulja a látszólag eseménytelen képsorokat.

A sorozat másik erénye, hogy a készítők nagyon komolyan vették a hitelességet, még a korábbi világbajnokot, Garri Kaszparovot is felkérték szakmai tanácsadónak. Ez a fajta szakmai igényesség általában nem jellemző a sakkal foglalkozó filmekre, a Vezércselen azonban a sakkrajongók sem találnak fogást. A sorozat hatására hosszú idő után újra fókuszba került a sakk. Az eBay által nyilvánosságra hozott információ szerint a Vezércsel Netflixes debütálását követő első tíz napban elképesztő mértékben, 273%-kal nőtt a sakk-készletek iránti kereslet az eBay-en.

Polgár Judit is gratulált

A sorozat Polgár Judit, a világ valaha volt legjobb női sakkozójának tetszését is elnyerte. Polgár Judit 15 évesen lett minden idők legfiatalabb nemzetközi nagymestere a férfiak között, így van tapasztalata abban, milyen fiatal lányként felnőtt férfimezőnyben helyt állni. Többek között erről is beszélgettek a Vezércsel főszereplőjét alakító Anya Taylor-Joy-jal, az erről készült Twitter-videó bejárta a világot.

Polgár Judit elmesélte, hogy amikor 6 évesen megnyerte első felnőtt tornáját, sokan egyszerű mázlinak, vagy az ellenfelek figyelmetlenségének tulajdonították a győzelmét. Nőként nem volt egyszerű a férfiak között sakkozni.

Anya Taylor-Joy pedig elárulta, hogy azelőtt soha nem sakkozott, de most már imádja ezt a játékot.

Vera Menchik, az igazi Beth Harmon

Sok rajongóban felmerült a kérdés, hogy vajon a sorozatbeli Beth Harmon, aki az 1950-es években meghódította az addig kizárólag a férfiak játszóterének tartott sakkvilágot, létező személy volt-e. Nos, Harmon kitalált figura, a Netflix sorozat alapjául az azonos című, 1983-as Walter Tevis-regény szolgált. Valóban élt azonban egy mára feledésbe merült sakkozónő, aki elsőként indult és nyert férfiversenyeken. Ő Vera Menchik, „a sakk valódi Beth Harmonja”.
Vera Menchik 1906. telén született Moszkvában. A sorozatbeli karakterrel ellentétben, aki gyerekkorát egy lakókocsiparkban, majd árvaházban töltötte, Menchik gazdag családba született és privát leányiskolába járt.

Aztán kitört az orosz forradalom és minden megváltozott. A Menchik család elveszítette a házát és Verának iskolát kellett váltania. 1943-ban így írt erről a Sakk Magazinnak: „1919-20 telén az iskolában előfordult, hogy víz, fűtés vagy világítás nélkül maradtunk, de az órák így is folytak tovább. A tanulók szőrmebéléses kabátban és sapkában olvastak a reszkető gyertyafény vagy olajlámpa mellett, majd egy órán keresztül gyalogoltak haza a hóban, mivel a közlekedés a munkaidő után leállt”.

A 20 éves Vera Menchik (Forrás: Hulton Archive/Getty Images)

Vera szülei elváltak, cseh származású apja visszaköltözött Csehszlovákiába, ő pedig húgával és angol származású anyjával Angliában telepedett le. Vera nem beszélt angolul, ezért belevetette magát a sakkba, ahol nem kellett megszólalnia. Csatlakozott egy helyi klubhoz és magánórákat is vett. Erről később így nyilatkozott: „Gyakran megkérdezik tőlem, hogy miért gondoltam komolyan a sakkozást. Úgy tűnhet, hogy az állandó csönd és a folyamatos dohányzás nem éppen egy fiatal hölgynek való dolgok. Ez igaz! Más életkörülmények között eszembe sem jutott volna így tölteni az időmet, de a sakk egy csöndes játék, és mint ilyen, a legjobb hobbi valakinek, aki nem beszéli megfelelően a nyelvet”. Egy időben Maróczy Géza tanítványa volt (Maróczy pályája csúcsán a világ egyik legjobb sakkozójának számított), amit élete nagy szerencséjének tartott és mindig elismeréssel beszélt magyar mesteréről.  (Ha sakkról van szó, előbb-utóbb felbukkan egy magyar név. Egy korábbi cikkünkben Vitéz Sinka Brigitta élettörténetét mutattuk be, aki jelenleg a Föld legidősebb női sakkmestere, aki a lejátszott szimultánpartik számában is világelső.)

Siker és tragédia

Vera azonnal kitűnt a többiek közül, először helyi versenyeket nyert, aztán területi, országos és nemzetközi tornákat is. Amikor 1927-ben először rendeztek nőknek sakk világbajnokságot, Vera nyert. Világbajnoki címét ezután még hat alkalommal védte meg. Amikor sorra verte női ellenfeleit, gyakran igen könnyedén, a férfi versenyek felé fordult az érdeklődése, és a világon elsőként vett részt férfi tornákon. Ott is nyert. Vera számos csúcsjátékost legyőzött, egyedül a szuper elit orosz sakkozók fogtak ki rajta.

„Menchik olyasmit valósított meg, ami akkoriban elképzelhetetlen volt: a legjobb férfi sakkozókat hívta ki párbajra”

– írta róla a Chess.com.

Vera Menchik 20 ellenféllel játszik szimultán 1931. február 14-én Londonban (Forrás: Bettmann / Getty Images)

Vera 1937-ben feleségül ment Rufus Henry Streatfeild Stevensonhoz, aki a londoni sakkélet közismert figurája volt. Stevenson rossz egészségi állapotban volt, Vera sok időt töltött az ápolásával, gyakran saját versenyei rovására. 1944-ben Vera egy sakktornán vett részt, ahol megnyerte az első három játékot és ezzel kvalifikálta magát az elődöntőbe. Június 27-re volt kitűzve a következő partija. Június 26-án a nácik légitámadást intéztek London ellen és eltalálták a házat, ahol Vera az anyjával és a húgával lakott. Mindhárman azonnal meghaltak. Vera 38 éves volt.

Ő az első nő a sakk történetében, aki a World Chess Hall of Fame (a sakkvilág halhatatlanjai) közé került. 

 

Kiemelt kép: Getty Images