Mit tanulhatunk a sakkmestertől? A Nők Lapja 2020/41. számának cikke.

Sokan minden idők legnagyobb sakkozójának tartják Garri Kaszparovot, akit játékosok tízezrei bálványoztak több évtizeden át. Az orosz nagymester nem csak a szicíliai védelem terén számít követendő példának: megmutatta, mit jelent a kitartás, ahhoz pedig, hogy egyedül győzzön le ötvenezer embert, meg kellett találnia a harmóniát.

1. Küzdjünk a végsőkig!

Garri Kaszparov először 1984-ben, huszonegy évesen hívhatta ki az addigi világbajnokot, Anatolij Karpovot. A mérkőzést hat győzelemig hirdették meg, a döntetlenek nem számítottak. A címvédő 27 játszma után 5:0-ra (!) vezetett, de az utolsó győzelmet nem tudta megszerezni. A kihívó ekkor stratégiát váltott, ami bevált, mert nem vesztett többet, sőt hármat nyert. Minden idők leghosszabb meccsét fél évvel később, a 48. parti után szakították félbe. A megismételt találkozó hosszát már huszonnégy játszmában korlátozták, akkor Kaszparov nyert. A díjátadón egy korábbi világbajnok felesége azt mondta Garrinak: „Sajnálom önt, fiatalember. Túl van élete nagy napján.” Az asszony arra gondolt, hogy a nagymester ezek után a sakkban nehezen talál olyan célt, amely évtizedekig motiválja.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Még 6 dolog a folytatásban!
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .