Idétlen időkig – Érdekességek Andie MacDowell és Bill Murray jutalomjátékáról

Tudtad, hogy Rita tízszer vágja pofon Philt a filmben, vagy hogy Murray testvére is játszik az alkotásban? Most ennél is több titkot tudhatsz meg a filmről!

Vannak filmek, amelyeket akárhányszor meg tudunk nézni – pont ilyen az 1993-as, Harold Ramis rendezésében bemutatott Idétlen időkig (Groundhog Day) című fim is, aminek fő cselekményszála az amerika-szerte február másodikán esedékes Mormota-napra épül Bill Murray és Andie MacDowell főszereplésével. Phil és Rita kapcsolatának összes alternatívája, egy mogorva, önző ember jellemfejlődése, az egyforma, mégis apránként változó napok megélése teszi igazán szerethetővé a filmet.

Nem ma kezdődött…

A Mormota-napot úgy várják Punxsutawney kisváros lakói, mint a karácsonyt, hiszen ekkor derül ki, mennyi ideig tart még a tél. A hagyományok szerint, ha süt a nap, és az előbújt mormota meglátja a saját árnyékát, akkor hat hétig biztosan nem jön el a várva várt tavasz. Az egyébként Az Egyesült Államok egyik legmókásabb eseménye egyébként több mint száz éves hagyományra nyúlik vissza.

A február eleji hagyomány eredetileg Németországból és a Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepéből ered.

A korai európai keresztények úgy gondolták, ha gyertyaszentelőkor (február 2-án) kisüt a nap, a tél még hat hétig folytatódik. Annyiban igazságra épül a film, hogy az 1880-as években néhány Punxsutawney-i lakos valóban kiment az erdőbe február második napján mormotát keresni – ők aztán a Mormota Klub tagjai lettek. Egyébként a mormoták valóban megjósolják a tél végét, csak éppen nem az árnyékukkal. Mivel az állat minden télen téli álmot alszik, az a tény, hogy ha elhagyja búvóhelyét, az valóban a közelgő tavaszt jelzi, de ennek semmi köze nincs az árnyékához.

126 éves mormota

A szőrös cukiságot egyébként könnyű megpillantani a tengerentúlon – leginkább az Egyesült Államok középső és keleti részén él, és a kertészek ősellensége. A filmben szereplő Punxsutawney Philnek ez csak a rövidke beceneve, a teljes neve így hangzik: Punxsutawney Phil, Seer of Seers, Sage of Sages, Prognosticator of Prognosticators and Weather Prophet Extraordinary (Punxsutawney Phil, a látnokok látnoka, a bölcsek bölcse, a prognosztikátorok prognosztikátora és az időjárás rendkívüli prófétája).

Sőt, a legenda szerint ez a hosszú nevű Phil legalább 126 éves (valójában ezek az állatok átlagosan hat évet élnek), ami annak köszönhető, hogy minden évben fogyaszt egy különleges életelixírből.

Igazából nem Phil az egyetlen időjárás-jelentő mormota az Egyesült Államokban. Néhány állam saját állatkával jósolja meg a tavasz eljövetelét. További jósok közé tartozik Beau Lee tábornok (Atlanta, Georgia), Sir Walter Wally (Raleigh, Észak-Karolina) és Birmingham Bill (Birmingham, Alabama).

A statisztikák azt mutatják, hogy eddig az örökéletű Phil előrejelzése 39%-ban bizonyult helyesnek, de ezt fedje inkább jótékony homály, és jöjjön inkább néhány érdekesség a filmről.

 • A film bemutatása után a Punxsutawney-i nagy eseményen való részvétel robbanásszerűen megnőtt, és évente akár 30.000 embert is odavonzott. Pedig eredetileg az Illinois állambeli Woodstock városában vették fel a képkockákat.
 • Tom Hanks, Chevy Chase, John Travolta és Steve Martin is majdnem megkapta Phil Connors szerepét, de a 2014-ben elhunyt rendező, író, producer, Harold Ramis úgy gondolta, hogy egyikőjük sem elég undok hozzá.
 • A Tip Top kávézó, ahol számos jelenetet forgattak, eredetileg csak egy díszlet volt, de azóta a helyiek kérésére nyitva maradt, és sült csirkéket árulnak a helyiségben.
 • Andie MacDowell kifejezetten kérte a rendezőtől, had beszélhessen saját, természetes dél-karolinai akcentusával. (Ez is fokozza a kontrasztot közte és a kiégett, nagyvárosi tévés közt.)
 • Bill Murray és Harold Ramis nagyon sokat veszekedtek a forgatás során, mivel Ramis inkább komikusabb irányba szerette volna elvinni a főszereplő karakterét, míg Murray inkább a filozófiai vonalat erősítette volna tovább. Állítólag ezzel hosszú időre meg is romlott a viszonyuk.
 • Bár a film összesen 38 különálló napot ábrázol, de Phil Connors ennél jóval tovább maradt a városkában. Gondoljunk csak arra, hogy kifogástalanul megtanul zongorázni, illetve jégszobrászkodni is…
 • Van egy szép jelenet, amikor Phil felolvas Ritának. Igazából ez Bill Murray saját életéből került a filmbe. Felesége elaludt a nászéjszakán, miután túl sok pezsgőt ivott, és Bill felolvasott neki.
 • Az összes öngyilkossági kísérleti módszer, amelyet Phil felsorol Ritának – „megszúrás, lelövés, mérgezés, fagyasztás” – nagyrészt ugyanazok, mint amelyekkel megpróbálták megölni Grigorij Raszputyint, akivel végül mégis egy pisztolygolyó végzett. Phil azonban számszerűleg sokkal több és változatosabb módokon próbál végezni magával. 
 • Bill Murray már a film bemutatása előtt szerette a Mormota-nap fesztivált, többször is részt vett rajta.
 • Rita összesen tízszer vágja pofon Philt a film alatt.
 • A Bill által elmondott francia vers – a kocsmában hangzik el – valójában nem egy 19. századi francia költeményből származik, hanem Jacques Brel egyik ismert sanzonja.

És akkor álljon itt a klasszikussá vált időjóslás eme mestermű tiszteletére:

Kiemelt kép: Columbia Pictures/Getty Images