Miért ne lehetne 50 pluszosan is hosszú tincsekkel tündökölni?

Sokan egész életükben növesztik a hajukat, szülés után kicsit vágatnak belőle, majd drasztikusabb változásra akkor adják a fejüket, amikor egy „bizonyos korba” lépnek. Ez valamiféle kimondatlan rítus a múltból, amikor a nők úgy érezték, kötelességük rövidre vágatni a hajukat 50 éves koruk körül. Ha a 2020-as év adott nekünk valamit (szerencsére van ilyen is), akkor az az, hogy

sok társadalmi elvárás megdőlt, ami nem csak a szociális életünkön, szokásainkon, öltözködésünkön, de a hajviseletünkön is sokat változtatott.  

Rengetegen növesztették le a hajukat a karanténban, eredeti hajszínükre, sokszor ősz tincseiket feltárva, és mivel a fodrászatok is sokáig be voltak zárva, örömmel lobogtatták hosszú hajkoronájukat. És szerencsére nem csak a fiatal generáció élt ezzel a lehetőséggel. Hallelujah! Miért is ne lehetne, akár 70 évesen is derékig érő hajjal élni, ha az szép és egészséges?

Az egyetlen aranyszabály

„Eltávolodunk attól a moráltól, amely szerint egy bizonyos korú nőnek kizárólag rövid frizurát kell viselnie” – mondta Dom Seeley, a Color Wow nemzetközi kreatív igazgatója a Vogue-nak. „Most minden arról, szól, hogy ne álljunk be a sorba, és találjuk meg azt a stílust, ami valódi önbizalmat ad, amilyenek mi vagyunk. Ebben pedig szerencsére nincs korhatár!”  A hosszú haj egyetlen szabálya – életkortól függetlenül is, de különösen idősebb korban –, hogy ápolt és egészséges legyen.

A rövid hajat könnyebb karban tartani, a hosszúsággal azonban nő az odafigyelés mértéke is.

A hosszabb szálakra nagyobb figyelmet kell fordítani, különösen a hajvégekre, különben könnyen egészségtelenné és fakóvá válhat a frizuránk. A félévenkénti vágási ütemterv helyett Seeley azt tanácsolja, hogy maradjunk összhangban a saját hajunkkal és szokásainkkal. „Mindenkinek más ütemben nő a haja, ezért az is változhat, milyen időközönként kell vágatni belőle. Ahogy öregszünk, úgy lesz a hajunk, egyre szárazabb, sprődebb az ősz hajszálaknak köszönhetően, valamint könnyebben töredeznek, válnak fakóvá.” Éppen ezért érdemes olyan hajápolási rutint kialakítani, amely mélyen táplálja és ápolja a hajszálakat – a hajmaszkok például csodákra képesek! Ha ragaszkodunk a hajszárítóhoz, olyan terméket vásároljunk, amely bizonyítottan kevésbé roncsolja a hajunkat, különben gyakrabban kell vágatni a végekből is. A szakértők azt tanácsolják, mindig konzultáljunk fodrászunkkal arról, mennyire hosszú frizura illik leginkább az arcformánkhoz. Érdemes ellesni a sztároktól néhány stílust, akik már jól tudják, hogyan kell kiemelni az arcuk előnyösebb vonásait – arccsonttól a szemig –, hogy maximálisan elégedettek legyünk a tükörképünkkel.

Védjegyük  a hosszú haj

Vegyük csak sorra azokat a hírességeket, akik 50 fölött is büszkén viselik hosszú hajukat. A lista meglehetősen kimerítő, hiszen ott van Sarah Jessica Parker (56), Monica Bellucci (56), Julianne Moore (60), Michelle Pfeiffer (63), Andie Macdowell (63), Jennifer Lopez (52) és Naomi Campbell (51) – mindegyiküknek váll alá ér a hajuk.  A 70 éves színésznő, Jane Seymour tökéletesen rálelt arra a színre, amely még jobban kiemeli arcformáját. Ezek a nők nagyon jól néznek ki anélkül, hogy megpróbálnának 20 évesnek látszani.

Sarah Jessica Parker legutóbb már nem csak legendás, hosszú fürtjeit mutatta meg a Szex és New York forgatásán, hanem őszülő tincseit is. Úgy tudni, hogy az ősz szálak a filmben is nagyobb szerepet kapnak majd. A színésznő a hajmaszkokat részesíti előnyben – ha nincs őrült sok dolga, biztosan beveti a kedvenceit a csillogóbb és egészségesebb hajkorona érdekében.

Julianne Moore vörös haja a védjegyévé vált, legyen sminkben vagy anélkül, remekük kiemeli hibátlan, hófehér bőrét, világos szemét. A hatvanéves híresség nem csak a bőrét, de haját is óvja az erős napsugárzástól, és ha teheti, hajmosás után természetesen hagyja megszáradni a haját.

Jennifer Lopez már sokféle frizurát, színt kipróbált, de a hosszából jó ideje nem enged vágatni. Legutóbb az Allure magazin címlapján tündökölt rövid frizurával, de akkor sem vágtak a hajából, hanem egy trükkös felcsatolással érték el az eredményt. Lopez különösen nagy figyelmet fordít külsejére, amiből természetesen a megfelelő hajápolás sem maradhat ki. Sőt, fodrásza, Chris Appleton egyszer elárulta, hogy Jennifer mindig használ hajkiegyenesítő terméket is, ami nem csak megakadályozza, hogy begöndörödjön a haja, de extra csillogást is biztosít neki.

Michelle Pfeiffer legtöbbször kicsit kócosan viseli tincseit, és mint többször elmondta, kizárólag organikus, természetes arc-és hajápolási termékeket használ. Tíz évig parfümöt is hanyagolta a lehetséges káros összetevők miatt, többek közt ezért is hozta létre saját márkáját, amelyben maximálisan megbízik.

Andie Macdowell mindig is imádta hosszú, göndör fürtjeit, amit a tavalyi karantén alatt ő is lenövesztett, nem kis feltűnést okozva a legutóbbi Cannes-i filmfesztiválon. Annak ellenére vállalta be a színésznő, hogy menedzserei nem értettek egyet döntésével. Azóta sok olyan terméket használ, amelyek ezüstös csillogást adnak hajának – samponok, kondicionálók, hajhabok  – , de azért óvatosan bánik velük, nehogy túlságosan kiszárítsák a tincseit. „Remek formában vagyok, és nem szeretnék fiatalabbnak látszani”- nyilatkozta a színésznő, aki nem érti, miért kellene bárkinek is megfelelni egy bizonyos társadalmi elvárásnak középkorúként, ha éppen őszen vagy hosszú hajjal érzi jól magát a bőrében.

Kiemelt kép: Getty Images