Katherine Heigl, a Grace Klinika Izzie-jének karrierje erős lejtmenetbe kezdett, amikor anno nyilvánosan kritizálni merte a sorozatot. Kolléganője, a főszereplő Meredith Grey-t játszó Ellen Pompeo most, tíz évvel később nyíltan igazságot szolgáltatott Heiglnek. 

Ellen Pompeo a Tell me (Mondd el) podcast legújabb, eheti epizódjában kijelentette, hogy ex-kolléganőjének, Katherine Heiglnek teljesen igaza volt, amikor több mint egy évtizede kritizálta A Grace klinika című sorozatot a kegyetlen munkaórák miatt. Heigl akkoriban még az Emmy-díj jelölését is visszautasította, arra való hivatkozással, hogy a teljesítménye alapján nem érdemli meg. Mindez sok ellenséget szerzett neki a szakmán belül, a sorozatbeli főnökei pedig azonnal azt tanácsolták neki, hogy „fogja be a száját”.

Pompeo „tökösnek” nevezte kolléganőjét

„Emlékszem, Heigl az őrült munkaóráinkról mondott valamit egy talk show-ban és 100%-ig igaza volt. Ha ezt ma mondaná, hősnek kiáltanák ki. De megelőzte a korát, amikor az eszement munkaórákról nyilatkozott és persze megkapta a magáét: »Bíráljuk a nőt és nevezzük hálátlannak!« – mondta Pompeo a podcastben, majd hozzátette: „Az az igazság, hogy 100%-ig őszinte volt és valóban úgy volt, ahogy mondta. Baromi tökös volt, hogy kimondta ezeket, és ez valóban igaz volt. Nem hazudott!”

Az eset, amire Pompeo visszaemlékezett a Late Show with David Letterman nevű beszélgetős műsorban történt 2009-ben, amikor az elképesztő népszerűségnek örvendő kórházas sorozat a hatodik évadánál járt.

Heigl azt mondta, hogy a sorozatban általában 17 órát kellett dolgozni egy forgatási napon, ami kegyetlen és aljas dolog, majd hozzátette, hogy ezt újra és újra el fogja mondani, remélve, hogy az illetékesek elszégyellik magukat.

A podcastben Pompeo mellett ott volt Kate Walsh színésznő is, aki Addison Montgomeryt alakította a sorozatban. Walsh így nyilatkozott a forgatási folyamattal kapcsolatban: „Nincs benne semmi természetes. Semmi emberi. Gépekre tervezték. Mintha mi is olyanok lennénk, mint egy kamera vagy egy mikrofon, ami csak megy és megy és megy. Így semmilyen egészséges szokást nem lehet kialakítani”.

Katherine Heigl, Ellen Pompeo és Kate Walsh az 58. Emmy-díjátadón a Los Angeles-i Shrine Auditoriumban 2006-ban (Fotó: Mathew Imaging/FilmMagic)

Régen nem volt minden jobb

Korábban, akár egy évtizede, még nem volt jellemző, hogy valaki felemeli a hangját, ha valamilyen atrocitás vagy kellemetlenség éri a munkahelyén, például egy filmforgatáson. Pompeo ennek a lélektanát így fogalmazta meg a podcastben: „Amikor fiatalabb az ember, annyira izgatott, hogy ott lehet, és olyan boldog, hogy bevették a csapatba, hogy hajlandó bármit megtenni, amit kérnek tőle”. Hogy Pompeonak mennyire igaza van, azt jól példázza az egyre több felszínre kerülő múltbeli eset, amelyeket az elszenvedők akkor nem tettek szóvá, most azonban borítják azt a bizonyos bilit. Egyre-másra derülnek ki a szexuális visszaéléses ügyek, és forradalom indult az intim jelenetek forgatási körülményeinek normalizálására is. Nemrégiben Alicia Vikander Oscar-díjas színésznő panaszkodott a régi forgatásokon uralkodó nemtörődömség miatt, és Az idegen című sorozat sztárja, Caitríone Balfe is kritikát fogalmazott meg az első hat évad munkakörülményei miatt. Már nem kötelező tűrni azt, ami régen természetes volt, Katherine Heiglnek azonban kis híján a karrierjébe került az őszintesége.

Heigl nagy árat fizetett

Nyilatkozatai után megromlott a kapcsolata Shonda Rhimesszal, a Grace Klinika alkotójával, egyre kevesebbet szerepelt a sorozatban, végül búcsút is mondtak egymásnak. Ezután Heigl játszott egy rakás filmben és sorozatban, de az, hogy az említett nyilatkozata után megkapta a „nehéz eset” címkét, sem a karrierje, sem a mentális egészsége szempontjából nem tett jót neki. Hollywood leggyűlöltebb színésznőjének is nevezték (A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy ugyanabban az időszakban Heigl a Felkoppintva című filmjéről is negatívan nyilatkozott, szexistának nevezte, amelyben a nőket humortalan, merev karaktereknek ábrázolják, míg a férfiakat jó fejnek és viccesnek.) Akkoriban komolyan szorongott és professzionális segítséget is igénybe vett, hogy rendezni tudja a sorait. A rengeteg belső munka nem volt elég, antidepresszáns gyógyszert is szednie kellett. 
„Lehet, hogy mondtam néhány dolgot, ami nem tetszett egyeseknek, de ez aztán továbbgyűrűzött oda, hogy »hálátlan« vagyok. Mi a »nehéz eset« definíciója? Valaki, akinek van véleménye és ez másoknak nem tetszik? Most, hogy 42 éves vagyok, ez a szarság nagyon feldühít” – nyilatkozta tavaly a Washington Postnak.
Heigl tavaly ősszel egy hosszú Instagram-posztban írta le tapasztalatait a filmiparról, amelyben több mint 30 éve dolgozik. A posztban egyértelműsítette, hogy a korábbi kiállása nem csak önmagáról szólt, hanem arról a rengeteg „láthatatlan” emberről is, akik a forgatásokon a háttérben ugyanannyit dolgoznak, mint a színészek (sminkesek, öltöztetők, technikusok, stb.) Úgy fogalmazott, hogy annak idején „fenékbe lett rúgva”, amiért fel merte emelni a szavát. 

Kiemelt kép: Getty Images