A luxus farmermárka alapítóját újabb négy nő vádolta meg szexuális zaklatással

Paul Marcianót újabb négy nő vádolja szexuális zaklatással és szexuális erőszak elkövetésével, hárman közülük pert indítottak az üzletember ellen, a negyedik áldozat pedig rendőrségi feljelentést tett.

A Guess nevű divatmárka egyik alapítóját már korábban is számos híres modell vádolta meg szexuális visszaéléssel, köztük Kate Upton. Az ügyvédek szerint legalább 14 nő fogalmazott már meg hasonló vádat Marciano ellen 1994 óta, ennek ellenére maradt a divatház élén.

Marcianóval együtt borulhat a cég vezetősége is

Az amerikai Bloom ügyvédi iroda 2022. március 17-i sajtótájékoztatóján jelentette be az új vádakat, az asztalnál az ügyvédek mellett ott ültek az áldozatok is. „Az utolsó kampányomban 2020-ban, Paul Marciano nagyon kényelmetlen helyzetbe hozott mind fizikai, mind szóbeli magatartásával” – mondta el az egyik érintett lány, aki egyszerűen csak „Gwen”-ként mutatkozott be.

Az Amanda néven említett modell, Arick Fudali (b) és Lisa Bloom (j) ügyvédek a Paul Marciano elleni szexuális vádak ügyében 2022. március 17-én tartott sajtótájékoztatón a kaliforniai Calabasasban (Fotó: Kevin Winter/Getty Images)

„Nem ismerek egy másik vállalatot sem, amelynek prominens vezető tisztségviselője ellen csak megközelítőleg hasonló számú és komolyságú szexuális zaklatási és erőszaktevési állítást fogalmaztak volna meg, és amely ennek ellenére továbbra is alkalmazná ezt az embert” – mondta Lisa Bloom, az ügyvédi iroda alapító-vezetője.

Az ügyvédek a divatcég igazgatótanácsa ellen is pert indítottak arra hivatkozással, hogy Marciano pozíciójának változatlanul hagyásával tulajdonképpen bűntársak és felbujtók a Marciano által elkövetett cselekményekben.

„Ezzel a perrel nemcsak a modellek elleni szexuális zaklatások elkövetőit akarjuk felelősségre vonni, hanem azokat is, akik lehetővé tették az ilyen zaklatások megtörténtét” – tette hozzá az ügyvédi iroda vezető jogásza, Arick Fudali. Hollywoodhoz hasonlóan a divatvilág sötét oldaláról is kezd lehullani a lepel, és egyre-másra esnek ki a csontvázak a szekrényekből. 

A Kate Upton-ügy

Kate Upton szupermodell egy 2018-as Time magazinnak adott interjúban beszélt először részletesen a Marcianóval történtekről. Állítása szerint Marciano már az első találkozásukkor, egy fehérneműkampány fotózásakor – a fotós jelenlétében – erőteljesen megragadta Upton melleit és tapogatta hogy „ellenőrizze, igaziak-e”. Marciano ezután is folytatta a fogdosást, lefogta Uptont, hogy megcsókolhassa.

A karrierje elején járó Upton nem mert nyíltan konfrontálódni a divatmárka-alapítóval, inkább azt a megoldást választotta, hogy megpróbált addig-addig fészkelődni, amíg kijutott a szorításból.

Innentől Upton elmondása szerint Marciano elképesztő mértékben nyomult rá, állandóan hívogatta és fel akart menni a hotelszobájába. Upton ezt mindig visszautasította, arra gondolva, hogy vajon mit tenne vele Marciano kettesben, ha korábban mások jelenlétében sem fogta vissza magát. Marciano többször megsértődött és egyszerűen kirúgta Uptont a korábban leegyeztetett munkákból, arra hivatkozva, hogy meghízott. Marciano nevetségesnek és hazugnak nevezte ezeket az állításokat. Upton elesett ugyan a farmermárka megrendeléseitől, megkapta viszont a legendás Sports Illustrated magazin fürdőruhás címlapját, és elképesztően sikeres modell lett. 

Kate Upton a Vanity Fair Oscar-partiján 2017. feburár 26-án Beverly Hillsben (Forrás: John Shearer/Getty Images)

Marciano most is mindent tagad

Marciano azonnal reagált a tegnapi sajtótájékoztatón ellene felhozott új vádakra és mindent tagadott. „Tényként állítom, hogy a Bloom Firm hamis vádakat gyártott ellenem és mások ellen a szexuális erőszaktétel ügyében azért, hogy hatalmas összegű egyezségeket csikarjon ki. Nem fog működni a tervük. A bíróság fogja eldönteni, hogy ki mond igazat”.

Kiemelt kép forrása: Getty Images