Részben elismerte bűnösségét a molesztálással vádolt Cuba Gooding Jr.

A molesztálással vádolt hollywoodi filmsztár, Cuba Gooding Jr. elismerte, hogy erőszakkal szájon csókolt egy felszolgálónőt 2018 szeptemberében egy manhattani szórakozóhelyen, és ezzel egyelőre megúszta, hogy börtönbe kerüljön.

Három évvel az őrizetbe vétele után az 54 éves Oscar-díjas színész azt is elismerte egy vádalku keretében, hogy 2018-ban és 2019-ben fogdosott két másik nőt – közölte szerdán ügyvédje, Frank Rothman.

Egy New York-i bíróság előtt szerdán Gooding egyúttal bocsánatot kért összes esetleges múltbéli helytelen” viselkedéséért. Azt hangoztatta, hogy hírességként soha senkinek nem akart ártani.

Az alku részeként a színésznek további fél évig folytatnia kell egy jó magaviseletre tanító, 2019-ben kezdett kurzust, és ha annak végéig nem keveredik bajba, olyan enyhébb vétséggel vádolhatják majd meg, amelynek következményeként nem lesz büntetett előéletű. Ha nem teljesíti a feltételeket, akár egy évre is börtönbe kerülhet.

Cuba Gooding Jr. a New York-i büntetőbíróságra érkezik 2021. október 18-án (Fotó: David Dee Delgado/Getty Images)

A filmszínészt összesen több mint 20 nő vádolta meg zaklatással, de az esetek többsége elévült, és végül három nő vádja alapján indult eljárás ellene. 2019 júniusában vették őrizetbe. A büntetőperben létrejött vádalku bejelentése után néhány órával egy manhattani szövetségi bíró elutasította Cuba Gooding Jr. kérését, hogy ejtsék a polgári peres eljárást, amelyben egy nő hatmillió dollár kártérítést követel tőle azért, mert – állítása szerint – 2013-ban egy manhattani szállodában kétszer megerőszakolta. A színész tagadja a nemi erőszak vádját.

A színész 1997-ben, a Jerry Maguire: A nagy hátraarc című romantikus komédia egyik szereplőjeként nyerte el a legjobb epizódszínésznek járó Oscar-díjat.

Az utóbbi években sorozatosan hullanak ki csontvázak Hollywood szekrényéből, és derül ki filmipari szereplőkről, hogy valaha szexuálisan bántalmaztak civileket, munkatársakat, kiskorúakat. Mindennek következtében manapság egyre több figyelmet kap a filmszakmán belüli szexuális visszaélések feltárása, a gyártók igyekeznek biztonságosabb munkakörülményeket biztosítani – és a fentihez hasonló eseteket sem söprik egy mozdulattal a szőnyeg alá. Az erőszak minden típusát egyre kevésbé tolerálják a szakmában, ennek egyik ékes példája, hogy Will Smith-t 10 évre kitiltották az Oscarról, miután a legutóbbi rendezvényen megütötte a műsorvezető Chris Rockot. Vagy ott a Szex és New Yorkban Mr. Biget alakító Chris Noth, akit több nő is szexuális visszaéléssel és erőszakkal vádol, ami miatt a színész utolsó jelenetét (amikor az És egyszer csak… fináléjában megjelent volna egy visszaemlékezés részeként) az alkotók kitörölték, más produkcióból is kiírták – a színészek pedig elhatárolódtak tőle. 

Forrás: MTI, Kiemelt kép: Cuba Gooding Jr. 2021. június 6-án – Fotó: Johnny Louis/Getty Images