Maradandó alkotások nőktől a Nők Lapja 2021/8. számának Világ rovatában.

A gombamód szaporodó streamingszolgáltatóknak köszönhetően egyre több friss, őszinte női hanggal találkozhatunk a televíziónk – vagy laptopunk – képernyőjén. De ahhoz, hogy ezek a hangok végre teret kapjanak, nélkülözhetetlen volt az a néhány elszánt női történetmesélő, akik bebizonyították, hogy a „női sztorik” is képesek hozni a nézettséget.

Amihez nyúl, arannyá változik: Shonda Rhimes 

„A minap rájöttem, hogy míg a nők bujkálnak, a férfiak hencegnek. Akkor is, ha nincs rá okuk. Amikor meg van, akkor pedig nagyon jól csinálják. Nos, most az összes nő nevében én is hencegni fogok: én vagyok a legjobban fizetett ember a televíziós szakmában.” Sokat elárul Shonda Rhimes örökös belső vívódásairól, hogy miután a fentieket egy 2018-as díjátadó gálán tartott köszönőbeszédben elmondta, rögtön felhívta az ügyvédjét, és legalább tízszer rákérdezett nála: „Ugye igaz, amit állítottam? Száz százalékig biztos vagy benne? De tuti?”
Shonda Rhimes egy hatgyerekes család legkisebbjeként, főiskolai tanár szülők mellett nőtt fel Chicagóban, és fiatal korától kezdve rendkívül céltudatosan haladt az általa választott úton, amelyen fekete nőként hatalmas hátrányt kellett behoznia. Ám ez nem akadályozta meg abban, hogy létrehozza minden idők leghosszabb ideje futó amerikai orvosi drámasorozatát, A Grace klinikát (Grey’s Anatomy), amely ma már a 17. évadánál tart, és továbbra is nézettségi csúcsokat döntöget. Rhimes tanácsai és bátorítása kellett ahhoz is, hogy Ellen Pompeo, Meredith Grey megformálója a televíziózás történetének egyik legjobban fizetett színésznője legyen: „Döntsd el, mennyit érsz, majd menj, és kérd el azt a pénzt, amit szerinted megérdemelsz. Senki nem fogja csak úgy odaadni neked” – így szólt a legendássá vált jó tanács, amelyet a színésznő meg is fogadott. Ma Pompeo mintegy 20 millió dollárt keres évente, és gyakorlatilag rajta áll vagy bukik A Grace klinika jövője – a megállapodás szerint addig fut a széria, amíg Pompeo hajlandó eljátszani Grey szerepét.
„Shonda nemcsak a televízióstúdiók és -csatornák hozzáállását reformálta meg, de a nézők elvárásait is” – mondta Cindi Stivers egy Rhimesszal folytatott TED-beszélgetésen. Krista Vernoff, A Grace klinika vezető írója a Hollywood Reporternek adott interjújában felidézi azt a pillanatot, amikor ez számára is nyilvánva lóvá vált. Egy étteremben üldögélt, ahol épp A Grace klinika ment a tévében. Egy fekete családot látott a képernyőn, három fekete orvossal körülvéve, egy olyan szériában, amely nem a feketékről és a feketék problémáiról szólt. „Mindaddig azt hittem, mi egy szexi, okos, vicces, romantikus sorozatot készítünk, de akkor megvilágosodtam: nem, mi forradalmat csinálunk.”

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Amy Sherman-Palladino, Phoebe Waller-Bridge, Alison Bell és Catherine Reitman a cikk folytatásában!
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .