Bár elsőre olyan, mintha egy múlt századi eleji regényből lépett volna ki, a spanyol szuperdadus modern nevelési elveket vall és még lelkisegély-applikációt is használ.

Meglepőnek tűnhet, hogy Vilmos herceg és Katalin hercegné csak egy bébiszittert alkalmaz, a királyi házban azonban állítólag tradíció, hogy minden családnak csak egy dadusa lehet, függetlenül attól, hány gyerekre kell vigyázni. Hagyomány ide vagy oda, a negyvenéves Katalin hercegnében eleve fel sem merült, hogy harmadik gyermeke születése után erősítést vonjon be, annyira meg van elégedve bevált bébiszitterükkel. De kicsoda Maria Borrallo, a királyi szuperdadus, és mit jelképez az uniformisa?

Nyolc éve családtag

Maria Teresa Turrion Borrallo 2014-ben csatlakozott a királyi családhoz, amikor György herceg nyolc hónapos volt. Azóta Györgynek két testvére is született, Sarolta és Lajos, így a spanyol származású dada most már három csemetére vigyáz. Maria a Kensington-palotában lakik, elkíséri a családot a hivatalos utakra, Györgyöt és Saroltát spanyolul is tanítja. A dadus a normalitást képviseli II. Erzsébet dédunokáinak életében és engedi, hogy valóban gyerekek legyenek. Ez teljesen egybecseng Katalin és Vilmos nevelési elveivel, akik igyekeznek minél több hétköznapiságot becsempészni a gyerekek életébe – a gyerekszobákat például teljesen egyszerű, átlagos bútorokkal rendezték be. A modern nevelési elveknek megfelelően Maria tisztelettel bánik a gyerekekkel és önálló egyéniségnek tekinti őket. Ennek egyik megnyilvánulása, hogy nem hívhatja őket „srácoknak, kölyköknek” (kids), legfeljebb a „gyerekek” (children) szót használhatja.

Maria Borrallo és György herceg a Buckingham Palota ablakában 2015. június 13-án (Fotó: Max Mumby/Indigo/Getty Images)

Maria a tekintélyes Norland College-ben végzett: az angliai Bath-ban található intézmény több mint 125 éve Anglia legelőkelőbb dadusképzője. Az úgynevezett „norlandi dadus”, vagy „Norland Nanny” a leggazdagabbak kiváltsága, a királyi családban korábban Károly herceg testvére, Anna hercegnő alkalmazott ilyen dadát. Szigorú titoktartás övezi a norlandi dadusok megbízóit, de egyesek tudni vélik, hogy Mick Jagger és Roger Federer is a patinás intézményben végzettek közül választott bébiszittert.

A norlandi dadusok története

A Norland College 1892-es megalapítása egy Emily Ward nevű tanárnő nevéhez fűződik, aki ezzel megreformálta a gyermekgondozást. Addig többnyire a szolgálókra voltak bízva a gyerekek, akiknek csak arra volt kapacitása figyelni, hogy ne lépjenek meg a kicsik és ne gyújtsák fel a házat. Ward ennél egy strukturáltabb rendszert képzelt el, kiindulási alapnak pedig az első németországi óvodát megalapító pedagógus, Friedrich Fröbel nevelési elveit tekintette. Ward kötelező uniformist vezetett be a dadustanoncoknak, hogy meg lehessen őket különböztetni az egyszerű szolgáktól. Az egyenruha az idők folyamán több változtatáson is átesett, jelenleg barna ruha és cipő, harisnya, kalap, valamint télen barna, nyáron fehér kesztyű a kötelező elemei. A kardigánt csak meghatározott helyről szabad beszerezni, és jaj annak a lázadónak, aki fel meri tűrni az ujját! Az uniformis egyébként csak addig kötelező, amíg tanulnak, diplomázás után csak akkor kell viselniük, ha a család ragaszkodik hozzá. A fotók tanúsága alapján az általában laza szülő benyomását keltő Katalin és Vilmos ebben a kérdésben konzervatív.

Három norlandi dadus babakocsit tol a parkban 1971-ben. (Fotó: Ian Tyas/Keystone Features/Getty Images)

Főzni és verekedni is tanulnak

A Norland College diákjai a hároméves képzés során élethű babákon gyakorolnak, akik sírnak és bepisilnek. A képzés része, hogy éjszakára is magukkal viszik a babákat a szobájukba, hogy megtanuljanak megbirkózni a bömbölő csecsemőkkel. A norlandi dadusok nem kiabálhatnak a gyerekekkel és természetesen megütniük sem szabad őket. A főzés, varrás és elsősegélynyújtás mellett változatos gyereknevelési technikákat tanulnak, és azt is el kell sajátítaniuk, hogyan legyenek mindig leleményesek, ha a gyerekek szórakoztatásáról van szó. Így aztán egy norlandi dadus például bármikor tud vécépapír-gurigából hangszert készíteni. Mivel megbízóik a legfelsőbb körökből kerülnek ki, ezeknek a dadáknak néhány speciális képességre is szert kell tenniük. Ma már taekwondót is tanulhatnak, hogy meg tudják védeni a gyerekeket egy esetleges támadás esetén, és vezetéstechnikai tréningen is részt kell venniük, felkészülve a rossz időjárási körülményekre vagy a paparazzók előli menekülésre.

Egy londoni bentlakásos dada, aki heti 60 órát dolgozik, szakmai tapasztalatától függően évi 34.500 és 60.500 angol font közötti keresetre számíthat, ami átszámítva nagyjából 15 és 26 millió forintot jelent. Cserébe viszont teljesítenie kell megbízói legőrültebb kéréseit, ami a sztárvilágban egyáltalán nem ritka. 

Applikációval a dadusok mentális egészségéért

Sarolta hercegnő keresztelőjén 2015. július 5-én (Fo: Chris Jackson/Getty Images)

Minden norlandi dadusnak, így természetesen Maria Borrallónak is van hozzáférése a Togetherall nevű applikációhoz, amely egy digitális, lelki támogatást biztosító szolgáltatás. Az app a legkülönbözőbb problémák esetén nyújt segítséget a mindennapi stressz kezelésétől kezdve a nagy életesemények feldolgozásáig napi 24 órában. A Norland Collage honlapján található információ szerint ez egy biztonságos online szolgáltatás, amely anonim módon vehető igénybe, ha valakinek támogatásra vagy feltöltődésre van szüksége, ha rosszul érzi magát, stresszes, nehezen birkózik meg valamivel vagy egyszerűen csak beszélgetni szeretne olyannal, aki tudja, hogy min megy keresztül. Az applikáción keresztül képzett szakemberek nyújtanak segítséget, akik a hét minden napján, éjjel-nappal elérhetőek. Ha tehát a királyi dadusnak mentális támogatásra van szüksége, elég csak a mobiltelefonjáért nyúlnia. Vilmos és Katalin maguk is elkötelezettek a lelki jóllét fontosságának hangsúlyozása mellett, Katalin nemrég esti mesét olvasott fel a brit közszolgálati televízióban a gyerekek mentális egészségének szentelt héten.

Kiemelt kép forrása: Getty Images

 

Erzsébet uralkodásának 70. évfordulója alkalmából a Nők Lapja egy gyönyörű és tartalmas kiadvánnyal készült, hat fejezeten keresztül bemutatva a királynő gazdag életét és munkásságát.
A bookazine-t megrendelheted 25% kedvezménnyel és ingyenes házhoz szállítással a https://www.mc.hu/erzsebet oldalon, vagy keresd az újságárusoknál, a nagyobb Líra és Libri könyvesboltokban és a https://animuscentral.hu/konyv/ii-erzsebet-70-eve-a-tronon webshopban.