Az angol királyi családban mindig történik valami. Májusban Diana második gyermeke, Harry is megnősült, és nemrég világra jött Katalin és Vilmos harmadik gyermeke is. A kis Lajost születése óta nem láthatta a nyilvánosság, de tegnap végre újra megmutatták őt a világnak a szülei.

A helyszín

We have here St James’ Palace and a sleek black car but you’ll get no related caption because after a short, hectic, family-centric weekend all I can really think of this that time my mum and I lost my aunt in a mall and we were sans phone so we walked into the shop we’d nominated as the designated meeting point and asked if they had seen a woman who „pretty much looked like us” 😂😂 – – – – #stjamespalace #londoncityguide #mydarlinglondon #passionpassport #seemycity #seemylondon #mytinyatlas #theculturetrip #pursuepretty #inspiremyinstagram #londonbylondoners #darlingescapes #cnttraveller #theprettycities #prettylittlelondon #prettycitylondon #prettylittleengland #postcardsoftheworld #thisismylondon #londoncityworld #postpretty #thespacesilike #dreamylittleplaces #prettydoortraits #darlingdoors #exploringlondon #facadesofbuildings #facadesoflondon #soloparking

Prach • 20-something • London (@atalldrinkofcoffee) által megosztott bejegyzés,

Július 9-én Lajost Canterbury érsek keresztelte meg a londoni Szent Jakab Palotában, ugyanott, ahol bátyja, György is átesett a keresztelőn.

A ruha

Louis ❤

Kate Middleton (@katemiddletonphotos) által megosztott bejegyzés,


Nem véletlenül ismerős a ruha, amelyet a kis Lajos viselt, ugyanis Vilmos és Katalin korábban Györgyre és Saroltára is ezt adta. A darab pontos replikája annak az 1841-ben készült ruhának, amit Viktória királynő és Albert herceg készíttetett első gyermekük keresztelőjére. Az eredetit több, mint 60 királyi csecsemő viselte, köztük Erzsébet királynő, Károly herceg és Vilmos herceg is. 2004-re (vagyis 160 évvel később) a kreáció annyira elhasználódott, hogy elkészítették a tökéletes mását.

A büszke keresztszülők

Ce lundi 9 juillet 2018, le prince Louis a été baptisé 👑 / 📸 BESTIMAGE / #royalbaby #princelouis

Public (@publicfr) által megosztott bejegyzés,

A legkisebb royal bébinek hat keresztszülője Vilmos és Katalin családjából és baráti köréből került ki: Nicholas van Cutsem, Guy Pelly (Vilmos legjobb barátja), Harry Aubrey-Fletcher, Laura Meade, Robert Carter és Lucy Middleton.

Ezt viselte Katalin a keresztelőn

Prince Louis’s christening – 9 July 2018

Kate Middleton (@katemiddletonphotos) által megosztott bejegyzés,

Katalin mindhárom gyermek keresztelőjén krémszínű Alexander McQueen-ruhakölteményben lépett a templomba. 2013-ban egy hangsúlyos fodorral díszített ruhában, két évvel később pedig egy elefántcsont árnyalatú szabott blézerben tűnt fel. Idén is nagyon elegáns volt, egy letisztult V-kivágású ruhakölteményt választott a brit divattervező munkái közül.

A ceremónia

A 11 000 fontot érő szenteltvíztartón kívül maga a szentelvíz is nagyon különleges volt, hiszen egyenesen a Jordán folyóból szállították Londonba, ahol a Biblia szerint Jézus keresztelője is volt.

Erzsébet királynő és Fülöp herceg nem vettek részt az eseményen

Happy 92nd Birthday to Her Majesty The Queen! #HappyBirthdayHerMajesty #QueensBirthday

Kensington Palace (@kensingtonroyal) által megosztott bejegyzés,

A királynő sajtósai elmondták, hogy a távollét oka nem egészségügyi, egyszerűen annyira elfoglalt a királynő, hogy nem tudott időt szakítani a legkisebb dédunoka keresztelőjére. Katalin és Vilmos természetesen elfogadták Erzsébet döntését.

Katalin és Vilmos a hét évvel ezelőtti esküvői tortájukhoz hasonló süteményt kínáltak

A templomi ceremóniát követően a 30 fős vendégséget a Clarence House-ba invitálták, ahol Katalin és Vilmos egykori esküvői tortájához hasonló süteményt szolgáltak fel. Nem ez volt az első alkalom, hogy a fiatal pár gyümölcsös tortát szervírozott, korábban arról számoltak be, hogy a másik két keresztelőn is gyümölcsös édesség volt a menü, de állítólag e mögött egy komoly hagyomány áll.

Harry adta a legédesebb ajándékot a kis Lajosnak


Sussex hercege határozottan megérdemli a „Legjobb nagybácsi” díjat, ugyanis a kis Lajost A. A. Milne: Micimackó című könyvének első kiadásával ajándékozta meg, amelynek értéke közel 10 000 dollár. Harry eredetileg az Alice Csodaországban első kiadását szerette volna adni a fiúnak, de végül a Micimackó mellett döntött. A The Sun amerikai magazinnak egy bennfentes elárulta, hogy Harry egyik legkedvesebb gyermekkori emléke az, amikor édesanyja, Diana lefekvés előtt felolvasott neki.

A vicces anyuka

Members of the Royal Family arrive at the Chapel Royal, St James’s Palace for the christening of Prince Louis.

Kensington Palace (@kensingtonroyal) által megosztott bejegyzés,


Az amerikai Mirror magazin azt is megtudta, hogy miközben Katalin ölében tartva vitte a templomba a békésen alvó Lajost, a keresztelő Canterbury érsek odalépett a hercegnéhez és megjegyezte, milyen nyugodt a kisgyermek. Mire Katalin így válaszolt: „Reméljük, hogy ilyen is marad!”

Meghan és Harry mesébe illő szerelme

A friss házasok nem rejtették véka alá az érzelmeiket, a templomba lépve is szorították egymás kezét. A királyi családban nem szokás a nyilvánosság előtt kimutatni az érzelmeket, de úgy tűnik, a fiatal pár ebben is kilóg a sorból. Az újdonsült hercegné egyébként egy olívazöld Ralph Lauren ruhát és hozzá passzoló Manolo Blahnik lábbelit viselt.

Szöveg: D. E.

Fotók: Instagram

(goodhousekeeping.com, marieclaire.com)