Egy uralkodó, akinek két születésnapja van. Pontosabban fogalmazva, kétszer ünneplik egy évben. Természetesen nem egy földöntúli jelenségről van szó, csupán arról, hogy az április 21-én született II. Erzsébet királynő hivatalos ceremóniája ebben az esztendőben sem azon a napon volt, hanem június 10-én tartják. A magyarázat a szeszélyes szigetországi időjárásban keresendő.

Igazán ismerhették volna országuk klímáját VI. György és hitvese, Erzsébet, jobban is időzíthették volna lányuk 1926-os születését, várhattak volna még pár hónapot. Mondjuk, a szigetországban mindig fennáll az eső, a rossz időjárás veszélye, de azért nyáron csak nagyobb esélye van némi napsütésnek, s ezáltal alkalmasabb a helyzet nagyszabású rendezvények megtartására. Ilyen egyszerű az indoka, hogy ebben az esztendőben is csupán szűk családi ünnepségre került sor a windsori kastélyban április 21-én, II. Erzsébet igazi születésnapján, a Hyde parkban némi tüzérségi sortűzzel hangosítva, de a nép csak június 10-én, egy katonai parádé keretében tiszteleghet a fenség 91. születésnapja előtt. Így lett idén egy született Bikából „tiszteletbeli” Ikrek. Az asztrológiában sem elfogadott a „mi lett volna ha” felvetés, de azért érdekes lenne eljátszani a gondolattal, hogy mennyiben változtatta volna meg a brit korona, a királynő életét, történetét, amennyiben mondjuk júniusra vagy júliusra időzítik szülei a jövetelét.

Éljen a konzervativizmus!

De ez már a történelem, Erzsébet egy Bika, aki nem egészen 3 óra híján Kos lett. Ahhoz semmilyen asztrológiai alapismeret nem szükséges, hogy lássuk, a sorrendben negyvenedik brit uralkodó hosszú életutat tudhat maga mögött. A 91 esztendő is szép kor, de ha még megemlítjük, hogy novemberben már hét évtizede lesz, hogy frigyre lépett Fülöp edinburgh-i herceggel, akkor még nagyobb ámulattal adózhatunk kitartásának. Mint minden Bika jegy szülötte, türelmes és megbízható, kitartó és céltudatos, döntéseiben higgadt, érzelmi megnyilvánulásaiban melegszívű és odaadó. Ha történetesen pár órával korábban, április 20-án, még a Kos jegyében születik, akkor inkább lenne önző és lobbanékony, meggondolatlan és vakmerő. Kellene ez a briteknek?! Persze a Bika sem egyszerű természet, mint az az állat, amelytől a jegy a nevét kölcsönözte: kemény fejű, ami utat kinéz magának, arról nehezen téríthető el. Más szemszögből nézve, s ez egy királyi főnél egyáltalán nem megvetendő tulajdonság, szóval, inkább választja a kitaposott utat, azaz, konzervatív. Erzsébet királynő abban sem hazudtolja meg Bika mivoltát, hogy művészetkedvelő, szereti maga körül a szépet, a gazdagságot. Na ja, hozzávetőleg 7 milliárd fontra becsülik a koronabirtokok értékét, van mit élvezni. A brit trón birtokosa 1992-ben szokatlan lépésre szánta el magát, elkezdett személyi jövedelemadót fizetni, a fentebb említett birtokok évenkénti bevételét rendre befizeti az költségvetésbe. Szokták úgy jellemezni a Bikákat, hogy előnyben részesítik a rendszeres fizetéssel járó foglalatosságokat – brit uralkodónak lenni mindenképpen ilyen helyzet, s hát ha jön a pénz, akkor illik adózás formájában is példát mutatni az alattvalóknak.

Büszkeség és balítélet

Hold az Oroszlán jegyben – az ilyen ember ösztönösen vezetésre, elsőségre törekszik, a pozitív kisugárzás ellenére könnyen zsarnoknak, merevnek, makacsnak tűnhet. Emlékezzünk csak Diana hercegnő tragikus halála kapcsán tanúsított viselkedésére! Erzsébet úgy vélte, hogy Diana a fiától való válását követően már nem tartozik a királyi családhoz, ragaszkodott ahhoz, hogy a temetés az elhunyt családjának legyen az ügye. Károllyal még azon is összekülönbözött, hogy a holttestet milyen módon szállítsák haza Párizsból, a baleset helyszínéről, ő ugyanis egyszerű fakoporsó mellett kardoskodott, fia viszont – s végül csak meggyőzte makacs anyját – díszes királyi koporsót szeretett volna. Az Oroszlán Hold munkált akkor is, amikor a tragédia után napokig semmilyen publikus megnyilvánulásra nem volt hajlandó, ám Blair miniszterelnök közbenjárására beadta a derekát, s a Buckingham palotából élő televíziós beszédet mondott. A Bak aszcendensűekre jellemző, hogy miközben nagyon magabiztosak és eltökéltek, esetenként még abban sem biztosak, hogy el tudják olvasni az eléjük tett irományt. Végül persze el tudta olvasni, s megítélése ezzel a nyilvános fellépéssel sokat javult az állampolgárok körében.

Türelem és békülékenység

A Vénusz helyzete leginkább az emberi kapcsolatokra van hatással, s az Erzsébet királynőnél látható Nap a Bikában, Vénusz a Halakban párosítás igazán jónak mondható. Bár a Bika birtoklási vágya árnyalhatja a helyzetet, az érzelmi biztonság rendkívül fontos, ebből adódóan gyengéd, szenvedélyes, érzéki szerető. S ennél a pontnál egy kényes téma kerül terítékre: Erzsébet és Fülöp házassága. Sokszor csak pletykaszinten lehetett hallani a férfi eltévelyedéseiről, de nemrégiben a királyi palota egyik krónikása könyvében konkrétabb történésekről is beszámolt. Úgy tartják, hogy bár a Bika nő és az Ikrek férfi jól kiegészítik egymást, ám közös életükben mindenképpen szükség van a Bika békülékenységére, s türelmesen kell meghallgatnia a legendásan jó beszélőképességgel, meggyőzőerővel saját ártatlanságát a végletekig megvédeni akaró Ikrek érvelését. Nos, pont ilyen helyzet állt elő, amikor az ereiben görög-mediterrán vérű Fülöp az ötvenes években rendre kicsapongó életet élt, akkoriban népszerű sztárokkal és sztárocskákkal töltötte estéit, s az anyakirálynő kifejezett rosszallása miatt Erzsébet férjét fél éves külügyi szolgálatra száműzte, a Britannia hajó fedélzetén járta a világot. A korabeli hírek szerint azonban akkor sem élt igazán szűzies életet. Ki tudja, mi folyt a háttérben, mindazonáltal tudható, hogy a gyors észjárású Ikrek, még ha komolytalannak is tartják őket, képesek levenni a lábukról a Bika hölgyeket. Vessünk egy pillantást a Mars helyzetére, ami alapján a fizikai energia, a magabiztosság állapotáról kapunk benyomást. Erzsébet királynő esetében a Mars a Vízöntő jegyben áll, ami jól kiegészíti a Bika Naptulajdonságokat. Például azzal, hogy igazi csapatjátékos, bár tudatában van vezető szerepének, ám a közösen elért sikerek mindennél nagyobb örömet szereznek neki.

 

II. Erzsébet asztrológiai elemzése a Nők Lapja Ezotéria 2017/3. számában jelent meg.

Szöveg: C. Azahar

Fotó: Wikipédia