Szemetet szed, önkéntes munkában vesz részt, és lassan azt is megtanulja, hogyan kell nyilvánosan beszélni.

2021 júliusában a nyolcéves György herceg a Wembley Stadion lelátóján állt szüleivel az Európa-bajnokság döntőjén. Olyan öltönyt és csíkos nyakkendőt viselt, ami szinte teljesen megegyezett apjáéval, Vilmos hercegével. A szőke kisfiú lelkesen tapsolt, éljenzett, különösen, amikor az angol csapat gólt rúgott, és egyszer még boldogan meg is ölelte édesanyját, Katalin hercegnét. A videó nagyon hamar elterjedt az interneten, az emberek imádták újra és újra megnézni a trónörökös kitörő gólörömét. György herceget az iskolában György Cambridge-nek hívják, és egyébként rendszeresen segít a ház körüli munkákban, és minden reggel ügyesen beágyaz – adta hírül a Vogue.

Akármilyen szokványosnak is tűnik a herceg élete, már most rengeteg, igen szigorú etikett szabályt kell betartania (csakúgy, mint testvéreinek), hiszen a feladat, ami vár rá, egyáltalán nem szokványos, hiszen apja után ő a következő brit trónörökös. Nagyon úgy tűnik, hogy 35 éves korára (ha nem korábban) teljes munkaidőben dolgozó király lesz. Ahhoz, hogy ilyen fontos, és minden bizonnyal hosszúra nyúló pozíciót foglaljon el, alaposan fel kell készülnie rá.

Hétévesen tudta meg, mi vár rá

Robert Lacey, királyi történész, a Battle of Brothers (Testvérek csatája) című könyvében leírta, hogy György herceg egészen hétéves koráig még csak nem is tudott fontos, jövőbeli szerepéről. Szülei csak a születésnapja körül árulták el neki, milyen jelentőséggel bír a királyi szolgálat.

Innentől kezdve pedig el is kezdődött a legidősebb fiú tréningje, amit a szülők azzal kezdtek, hogy felhívták a figyelmét a segítő szándék és az önkéntesség fontosságára.

A koronavírus-járvány kitörésekor Vilmos herceg és Kate Middleton a gyerekeikkel együtt vitték ki az ételeket a koruknál és betegségüknél fogva veszélyeztetett szomszédjaiknak. Azt is hangsúlyozták, milyen sok áldozatot hoznak az egészségügyi dolgozók a világjárvány idején, és megkérték a gyerekeket, ők is vegyenek részt a taps a gondozókért kezdeményezésben. György herceg az iskolában rendszeresen szemetet szed, és édesapja szerint kezdő, ám annál lelkesebb környezetvédő. „Kicsit bosszantotta, hogy egyik nap összeszedték a szemetet egy területen, majd másnap ugyanannyi hulladék gyűlt össze” – mesélte büszkén Vilmos herceg nemrég egy BBC-interjúban.

A nyilvános beszéd fontossága

És bár Vilmos herceg és Katalin hercegné pontosan tudja, fontos magánéletük megóvása, néha kivételt tesznek, legyen az egy fontosabb sportesemény, esküvő vagy születésnap, hiszen a gyerekeknek, főleg György hercegnek meg kell szokni a reflektorfényt is.

A gyerekeknek muszáj megszokniuk a reflektorfényt is (Fotó: Getty Images)

A megjelenésen kívül a nyilvános beszédnek is kimondottan fontos szerepe van, aminek gyakorlására kitűnő terepnek bizonyult az a videó, amit a Kensington-palota készített a három gyerek szereplésével David Attenborough Az élet a bolygónkon című dokumentumfilmjéhez kapcsolódva. „Helló, David Attenborough – mondta udvariasan György herceg. – Szerinted melyik állat pusztul ki legközelebb?” Attenborough erre természetesen azt a választ adta, hogy nagyon reméli, egyik sem. 

A lépésről lépésre felépített képzés már egészen érezhető György hercegen. Nem is olyan régen egy királyi forrás így nyilatkozott a Daily Mailnek:

„György herceg magabiztos, és szeret új emberekkel ismerkedni.”

Ám azon kívül, hogy úgy tűnik, Vilmos herceg legidősebb gyermeke valóban alkalmas lesz a világ egyik legfontosabb pozíciójára, valójában egy kedves, jószívű fiú, aki nagyon szeret a testvéreivel játszani.

Kiemelt kép: Getty Images