Az őskori leletet a herceg ajándékba kapta – pár napig viszont úgy tűnt, nem tarthatja meg.

Mi történt?

David Attenborough egy őskori cápafogat ajándékozott György hercegnek, ami Máltáról származott, ám José Herrera, a máltai kultuszminiszter azt sugalmazta egy interjúban, hogy a fognak vissza kell kerülnie az országba. Később meggondolta magát.

Miért fontos?

Önmagában ez az eset inkább csak megmosolyogtató, mint fontos, ám az tény, hogy mielőtt erre megfelelő törvénykezések születtek volna, sok ország történelmi, művészeti és természettudományi kincseit hordták szét világszerte kincsvadászok és hobbitudósok, amelyeket mára szinte lehetetlen felkutatni és visszaszerezni.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Hogyan került a cápafog a természetfilmeshez?
  • Hogyan került György herceghez?
  • Mióta van a tárgyi leletekre vonatkozó törvény Máltán?

 

György herceg kezében a cápafoggal. (Fotó: KENSINGTON PALACE / AFP)

Ahogyan arról már mi is beszámoltunk, Sir David Attenborough új filmbemutatóra készül. A Kensington palota múlt héten jelentette be, hogy a híres természetfilmes egy őskori cápafogat ajándékozott György hercegnek egy privát, csak a hercegi család számára tartott vetítés alkalmából. A fog egy óriásfogú cápától származik, amely – a Wikipédia szerint – sok millió évvel ezelőtt, a kora miocén és pilocén korok között élt. A fosszíliát Attenborough a hatvanas években, egy családi nyaralás során találta Máltán, egy puha mészkőben. Akkoriban nem éltek még szigorú szabályozások a kulturális örökségvédelemre vonatkozóan, így a természettudós hazavihette magával a leletet.
A palota bejelentésére válaszul a máltai kultuszminiszter azt nyilatkozta, intézkedéseket szeretne foganatosítani, hogy a lelet visszakerüljön Máltára, az ottani természettudományi múzeumba. „Sok olyan leletünk van, amelyek külföldre kerültek, és megérdemlik, hogy hazahozzuk őket – nyilatkozta Herrera a Times of Maltanak. – Nagyon figyelünk a történelmi és művészeti tárgyi leleteinkre, ám a természettudományiakra már kevésbé. Szeretnék változtatni ezen az attitűdön.”
A kultuszminiszter nyilatkozata utáni napokban azonban a minisztérium szóvivői megerősítették, hogy az országnak nem áll szándékában visszavenni a fosszíliát a hercegtől. „Herrera miniszter úr megerősítette, hogy semmilyen intézkedéseket nem foganatosítottak a lelet visszaszerzésére, és nem is fognak” – idézte a CNN a nyilatkozatot.
Máltán 2002-ben született meg az a kulturális örökségvédelmi törvény, ami kimondja, hogy a történelmi, művészeti, természettudományi, stb. örökség részét képező leletek mind Málta tulajdonában vannak, és szigorúan tilos őket elmozdítani. A „fosszíliavadászat” kedvenc időtöltése a turistáknak, ezért Málta mellett sok másik ország is betiltotta a strandon talált maradványok (kagylók, kövek, esetleges fosszíliák) összegyűjtését.
Magyarországon a 2001. évi LXIV törvény rendelkezik a kulturális örökségeink védelméről – szintén igen szigorúan.

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy hozzáférj az előfizetői tartalmainkhoz is!

(Kiemelt kép: Sir David Attenborough, Vilmos cambridge-i herceg, Katalin cambridge-i hercegné, György cambridge-i herceg, lányuk, Sarolta cambridge-i hercegnő és harmadik gyermekük, Lajos cambridge-i herceg a londoni Kensington palota kertjében miután részt vettek Sir David Attenborough filmjének szabadtéri vetítésén. Fotó: KENSINGTON PALACE / AFP)