Meglepő szabályok, amelyeket minden gyereknek be kell tartania a királyi családban

Lehet, hogy trónörökösök, de ugyanolyan szigorú előírásoknak kell megfelelniük, mint a felnőtt családtagoknak. Ez ugyanúgy vonatkozik a viselkedésükre, az öltözködésükre, de még az ajándékba kapott játékokra is.

Alig, hogy megszülettek, máris egy fontos protokoll szabálynak kell megfelelniük a királyi család legkisebbjeinek. Pontosabban a szülőknek, akik a hivatalos bejelentés előtt minden esetben a királynőt értesítik először a születés tényéről. Vilmos herceg titkosított telefonvonalon értesítette az uralkodót György herceg (és minden bizonnyal két testvére) születéséről. Ezen kívül számos szabály van, amit egészen pici koruktól tartaniuk kell, még ha nehezen is megy nekik.

Legalább három nevet kapnak

A királyi babáknak általában három-négy keresztnevet kell viselniük. György herceg teljes neve George Alexander Lewis, Sarolta hercegnőé Charlotte Elizabeth Diana, míg Lajos a Louis Arthur Charles nevet kapta. Apjuk William Arthur Philip Louis néven van anyakönyvezve. Az is hagyomány, hogy korábbi uralkodók és rokonok neveit kombinálják a szülők.

Meg kell keresztelkedniük

Mivel II. Erzsébet királynő az egyház feje, természetes, hogy minden, a családba született gyermeket meg kell keresztelni. Mivel Meghan Markle-t gyerekként nem keresztelték meg, Harry herceggel való esküvője előtt ennek a szabálynak neki is eleget kellett tennie. Meghant a Jordán folyó vizével keresztelték meg a James’s Palace királyi kápolnában, majd bérmálkoznia is kellett a leendő arának. Úgy hírlik, Meghant senki nem kényszerítette a keresztelkedésre, ő maga szeretett volna így tisztelegni II. Erzsébet előtt.

Hagyományos keresztelőruha

Minden gyereknek kötelezően viselnie kell a családi, fodros keresztelőruhát – akár kisfiút, akár kislányt tartanak szentelt víz alá. Legutóbb Archie Harrison Mountbatten-Windsort bújtatták a kézzel készített, Honiton csipkével díszített kisruhába, de ő már csak a másolatot viselhette, ugyanis az eredeti darabot féltve őrzi a család. Az „igazi” kisruha 1841-ben készült Viktória királynő legidősebb lányának keresztelőjére, azóta pedig 60 királyi babát kereszteltek meg benne, köztük Vilmos herceget. A keresztelőruha pontos mását Angela Kelly, a királyi ház ruhatervezője készítette 2004-ben.

Lajos herceg keresztelőjén 2018-ban, ahol a csecsemő a hagyományos keresztelőruhában látható (Fotó: Dominic Lipinski – WPA Pool/Getty Images)

Hívhatják nagyinak a királynőt?

II. Erzsébet nem készteti unokáit vagy dédunokáit arra, hogy királyi fenségnek hívják. Számukra egyszerűen „Granny” vagy „Gan-Gan”. A Daily Mail korábban azt írta, hogy Vilmos herceg csak „Gary”-nek hívja nagymamáját.

Azonnali útlevél

Noha az újszülöttek meglehetősen ritkán utaznak külföldre, a királyi babák ebben is eltérnek az átlagos csecsemőktől. Mivel nekik minden pillanatban készen kell állniuk egy külföldi utazásra, már a születésük napján megkapják az útlevelüket.

Kötelező üdvözlés

Minden királyi családtagnak integetéssel kell üdvözölni az alattvalókat, amit már egészen kicsiként megtanulnak a gyerekek, és előszeretettel használnak is.

Sarolta hercegnő integetéssel üdvözli a tömeget Harry herceg és Meghan Markle esküvőjén (Fotó: Andrew Milligan – WPA/Getty Images)

Etikettet kell tanulniuk

Myka Meier illemtan szakértő szerint, amint a gyerekek „elég idősek lesznek ahhoz, hogy asztalhoz üljenek”, illemtanórákat kell venniük. „Megtanítják őket, hogyan kell étkezni, hivatalos rendezvényeken viselkedni – a hangszinttől kezdve a megfelelő öltözködésig. Akkor sajátítják el a tökéletes pukedlit és meghajlást is” – árulta el a People magazinnak a szakértő.

Egészen kicsi korban is utaznak

Az utazásban sincs korhatár – ha szüleik királyi körútra indulnak, akkor a gyerekek is velük mennek, még ha szívesebben játszanának is otthon. Archie mindössze négy hónapos volt, amikor Harry herceg és Meghan Dél-Afrikába utaztak.

Meghan Markle és Harry herceg az egészen kicsi kisfiúkkal érkeztek Dél-Afrikába (Fotó: Pool/Samir Hussein/WireImage/Getty Images)

Plusz egy nyelv

A királyi család legtöbb tagjának már gyerekként megtanítanak egy második nyelvet – Erzsébet királynő, Károly herceg és Vilmos herceg mind folyékonyan beszélnek franciául. A hagyomány mindmáig fennáll, hiszen Vilmos gyerekei is hamar találkoztak a szótárral, György herceg mindössze kétéves volt, amikor spanyolul kezdett tanulni.

Részt kell venniük a királyi programokon

Már egészen kicsi korban megtanítják a királyi gyerekeket, hogyan viselkedjenek nyilvános eseményeken. Bár még nem teljes munkaidőben „dolgoznak”, egész évben számos olyan programon részt kell venniük, mint családi szolgálatok, keresztelők, esküvők, és több nyilvános eseményen is jelen kell lenniük, mint például a zászlós díszszemle, a Trooping the Colour.

Nekik kell jogosítvány

A királynő az egyetlen ember az Egyesült Királyságban, aki jogosítvány nélkül vezethet autót, az összes többi királyi családtagnak meg kell szereznie a hivatalos papírt, már ha szeretnék.

Károly herceg testvéreivel, Edward herceggel és Anna hercegnővel mókázik 1969-ben (Fotó: Hulton Archive/Central Press/Getty Images)

Nem esznek bébiételt

A királyi csecsemők nem esznek konzerv bébiételt. Mondjuk ez teljesen érthető, hiszen saját szakácsaik kiváló ételeket készítenek a kicsiknek is. Darrren McGrady, egykori királyi séf egy interjúban elárulta, hogy Vilmos hercegnek és Harry hercegnek is ő készítette el az első szilárd ételét, amely párolt almából és körtéből állt.

A násznép tagjai

Mint a család legfiatalabb – és vitathatatlanul legaranyosabb – tagjai, a királyi esküvőkön is fontos feladatot kapnak: ők is felvonulnak az esküvőn, virágszirmokat szórva.

Az esküvő menet legcukibb résztvevői Kate Middleton testvére, Pippa Middleton hivatalos szertartásán (Fotó: Samir Hussein/Samir Hussein/WireImage/Getty Images)

A dadát is tisztelniük kell

Mivel a királyi gyerekek két teljes munkaidőben dolgozó szülővel nőnek fel, egy dada is foglakozik velük, akire minden tekintetben hallgatniuk kell. A királyi dadusok rendszerint a Noreland College-ben tanulnak, amely világszerte ismert a kivételes képzési színvonaláról. A több mint 125 éves iskolában a dadusok megtanulnak varrni, főzni, pelenkát cserélni, valamint önvédelmi és elsősegély-nyújtási órákat is kapnak. Sőt azt is megtanulják, hogyan kell kimenekíteni a gyerekeket egy esetleges terrortámadás elől. Jelenleg Maria Teresa Turrion Borrallo Vilmos herceg három gyermekének dadusa, aki György herceg születésénél csatlakozott a családhoz.  A dadusról nem nyilatkozik a család, annyit viszont tudni lehet róla, hogy nem házas és párkapcsolata sincs, ugyanis teljes életét a brit uralkodó családnak szenteli. 

A fiúk rövidnadrágban járnak

A kisfiúk egészen nyolc éves korukig minden protokollrendezvényen kizárólag rövidnadrágban mutatkozhatnak. Ezt a szabályt addig követniük kell, amíg be nem iskolázzák őket, ahol az egyenruha többek közt már hosszú szárú nadrágból áll. Mindenkinek megvan az a pillanat, amikor Barack Obama üdvözli a hosszú szárú pizsamában álló György herceget, de mivel ez nem számított protokolleseménynek, így szabályt sem szegett a kis herceg.

A pillanat, amire mindenki emlékszik! Az USA egykori elnöke, Barack Obama üdvözli a pizsamában és köntösben álló György herceget (Fotó: Pete Souza/The White House/Getty Images)

El kell fogadniuk az ajándékot

Mint a királyi család összes tagjának, nekik is kötelező minden számukra felkínált ajándékot elfogadniuk. A játékoktól kezdve a virágcsokrokig, számos kedvességgel várják a legkisebb royal tagokat, amikor nyilvános eseményre érkeznek. Később az idősebb királyi családtagok (az eredeti protokoll szerint a királynő) döntenek arról, hogy megtarthatják vagy sem a meglepetést.

Sarolta hercegnő a berlini reptéren kapta ezt a kis csokrot 2017-ben, amit nem csak elfogadott, de örömmel bele is szagolt (Fotó: Chris Jackson/Getty Images)

Szigorú láb- és kéz szabály

A királyi családban élő nők kötelesek keresztezni lábukat térdnél vagy bokánál, míg a férfiak esetében szigorúan tilos zsebre tett kézzel mutatkozni. Ezt persze nem mindig sikerül az egészen kicsiknek is betartani, de láthatóan senki nem dorgálja meg őket ezért. Szerencsére.

Külön kell ülniük

A család ünnepi vacsoráin a kicsik nem ülhetnek a felnőttek közé, ők külön „gyerek asztalt” kapnak, távol a szülőktől. Velük helyezkedik el a dadus is, aki arra ügyel, hogy a kicsik szépen és csendben egyenek. Mindaddig így kell étkezniük a gyerekeknek, míg meg nem tanulnak udvariasan beszélgetni az asztaltársasággal.

Karácsonyi istentiszteleten…

Annak ellenére, hogy a királyi gyerekek születésük óta a nagy nyilvánosság előtt élnek, csak idősebb korukban vehetnek részt a hagyományos, karácsonyi istentiszteleten. György herceg és Sarolta hercegnő például csak 2019-ben csatlakozhattak szüleikhez.

Kiemelt kép: Getty Images