Nőként imádjuk az olyan történeteket, amik női sorsokat mutatnak be, vagy női szemszögből láttatnak dolgokat. Mivel inspirációra mindenkinek szüksége lehet, most olyan filmeket válogattunk, melyekben női karakterek motiválnak.

A Pentagon titkai (2017)

Az 1970-es években járunk, az amerikai krimi a női laptulajdonos Katherine Graham (Meryl Streep) kockázatvállalását, sajtószabadság mellett való kiállását helyezi a középpontba. Hatalmas botrány rázza meg az Amerikai Egyesült Államokat, amikor a New York Times olyan részleteket közöl egy szigorúan titkos jelentésből, amelyből egyértelművé válik: a kormány félrevezette a közvéleményt a vietnami háborúval kapcsolatban. Az elismertségért küzdő Katherine nem hagyja annyiban az ügyet, és egészen a Legfelsőbb Bíróságig megy, hogy nyilvánosságra hozza a Pentagon-iratokat, és ezzel a háború értelmetlenségét leleplezze. Végletekig izgalmas mozi, amelyben egy női vezető elhivatottságát követhetjük végig, Tom Hankset pedig újságíróként láthatjuk benne.

Három óriásplakát Ebbing határában (2017)

A brit-amerikai filmdráma egy kisvárosba kalauzol, ahol egy megerőszakolt és meggyilkolt kamaszlány édesanyjának életébe, vívódásaiba és hatóságokkal való harcába tekinthetünk be. Eredménytelen nyomozás híján a nő maga veszi kézbe az ügyet, az út mentén – ahol lányát megtalálták – óriási hirdetőtáblákon provokatív szövegekkel üzen a helyi rendőrfőnöknek. A táblák a helyiek és a rendőrség céltáblájává válnak, és a város a feje tetejére áll. Megindító történet egy anya küzdelméről, az igazság kutatásáról és az elszántságról. A film Frances McDormand főszerepével 2017-ben több elismerést és az Oscar-díjat is elnyerte.

Az ördög Pradát visel (2006)

Az amerikai vígjáték igazi kultuszfilmmé vált 2006-os megjelenése óta, Mery Streep és Anne Hathaway közös alakítása pedig felejthetetlen. Miranda a divatvilág legnagyobb hatalmú „úrnője”, aki nemcsak tökéletes ellenőrzés alatt tartja a divat bibliáját, a Runway Magazine-t, de alkalmazottai munkáját is komolyan figyeli, olykor szabotálja. Így tesz a friss diplomás Andyvel is, aki szürkeségével és jellegtelen karakterével sehogy sem illik a cégnél dolgozók közé. A fiatal lány hamar rá is jön, hogy ez nem éppen az a munka, amiről álmodott, és ide bizony az elszántság is kevés. Megkezdődik a mindennapos hajsza a megfelelés és a bizonyítás útvesztőjében, de szerencsére pár segítőre azért számíthat. Remek tükör a barátság, a munkamánia, a mindennapos küzdelem, és a hivatás és magánélet közti viszonyról. Kötelező filmes alkotás, ha erőt merítenénk a célunk megvalósításához.

Ízek, imák, szerelmek (2010)

Klasszikus történetet ismerhetünk meg az Ízek, imák, szerelmek című romantikus drámában. Liznek (Julia Roberts) mindene megvan, amiről csak egy nő álmodhat: férj, ház és egy sikeres írói karrier. A nő mégsem boldog, így kilép a házasságából és új kalandokat keres. Elhatározza, hogy világ körüli útra indul, hátha a levegőváltozás segít megtalálni önmagát és a saját útját. Olaszországban rátalál a gasztronómia és az élet apró örömeire, Indiában meditál és szellemi és lelki szinten is rendbe jön, a belső egyensúlyért pedig egészen Baliig utazik, ahol a szerelem is megtalálja, méghozzá egy rég áhított és kiegyensúlyozott kapcsolat képében. Vajon innét hova tovább? Nagyszerű film az újrakezdésről, az útkeresésről és a belső harmónia eléréséről.

Én, Tonya (2017)

Az amerikai dráma-vígjáték Tonya Harding korcsolyázónő életét és pályafutását mutatja be. A hetvenes években játszódik a történet, ahol a csupán négy éves kislányt anyja olyan szigorúan neveli, hogy azt is elvárja tőle, hogy az iskolát otthagyva csak a korcsolyázásra koncentráljon. Tonya – egy edző segítségével – hamar a legjobban közé kerül, amit idővel rossz családi körülményei, egy bántalmazó házasság, fenyegető levelek és egyéb nehézségek is hátráltatnak. A film a kitartásról, az erőről, és az álmok eléréséről szól, Margot Robbie alakítása pedig nemcsak egy Oscar-díjat, de a közönséget is megnyerte.

Nyitókép: Archív