Vasárnap este átadták a britek Oscarjának is nevezett BAFTA-díjakat. A Golden Globe-gálához hasonlóan az angol díjátadó is rendhagyó volt, a hollywoodi sztárok a szolidaritás jegyében ismét fekete ruhát öltöttek. Képes beszámoló.

Az idei BAFTA-gála igazán különleges hangulatban telt. Vasárnap este a londoni helyszínen – a korábbi Golden Globe-gálához hasonlóan – ismét számos világsztár feketébe öltözött, ezzel kifejezve tiltakozásukat a munkahelyi szexuális zaklatás, a nemek közötti egyenlőtlenségek ellen, a #metoo, illetve a Time’s Up! mozgalmak  jegyében. Fekete ruhakölteményben vonult végig a vörös szőnyegen többek között Angelina Jolie, Margot Robbie, Lily James vagy Jennifer Lawrence is.

bafta

A várandós Katalin hercegné és Vilmos herceg is részt vettek a díjátadón. A hercegné ugyan nem fekete, hanem sötétzöld ruhát viselt, a rajta lévő Jenny Packham-kreációt fekete kiegészítők díszítették. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy ő vajon miért nem feketében jelent meg az eseményen. Nos, az ok egészen egyszerű: mivel a királyi család tagja, ezért tartózkodnia illik a politikai jellegű megnyilvánulásoktól.

bafta

Az idei angol gála díjazottjai közül egyébként tarolt a Három óriásplakát Ebbing határában című mozifilm. A női főszereplőnek járó elismerést – az ebben a filmben nyújtott alakításáért – Frances McDormand vehette át, Sam Rockwell a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat hozta el.

bafta

bafta

Nem csekély számú, összesen tizenkét jelölést kapott A víz érintése című fantasy, végül a legjobb rendezőnek, a legjobb produkciós tervezésnek és a legjobb eredeti filmzenének járó BAFTA-díjat kaparinthatta meg a film stábja.

bafta

Gary Oldman A legsötétebb óra című filmben nyújtott lehengerlő alakításáért vehette át a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat.

bafta

A legjobb film kategóriájában a Három óriásplakát Ebbing határában mellett a Szólíts a neveden! (Call Me By Your Name), A legsötétebb óra, a Dunkirk és A víz érintése versengett. Végül a Három óriásplakát Ebbing határában nyert.

bafta

A Szárnyas fejvadász 2049 című sci-fit a legjobb fényképezésért és a legjobb különleges látványhatásért, a Dunkirk filmdrámát a legjobb hanghatásért jutalmazták. Az este legrangosabb elismerését, a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia tagságát Ridley Scott filmrendezőnek Vilmos herceg nyújtotta át.

A vasárnap esti Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia díjátadója előtt több mint kétszáz brit és ír filmcsillag aláírásával nyílt levél jelent meg a The Observer című baloldali vasárnapi brit lapban, követelve a munkahelyi szexuális zaklatás jelenségének azonnali felszámolását, nemcsak a filmvilágban, hanem a társadalom minden szegmensében. Az aláírók között szerepelt többek között Emma Thompson, Keira Knightley és Emma Watson neve is.

bafta

Emma Watson mindemellett egymillió fontot (350 millió forintot) adományozott a szexuális zaklatás elleni fellépés összehangolására létrehozott alapítványnak.

 

Összeállította: D. E.

Fotók: instagram.com/bafta, instagram.com/voguegermany, instagram.com/bemanmagazine, instagram.com/shutterstocknow

Ez is érdekelhet