Ha nem is tudatosan, de mindannyiunknak vannak belső monológjai. Az önmagunkkal való kommunikáció segít a negatív gondolatok elűzésében, sőt alkalmazásával a lényünk legmélyén lévő belső ellenállásokon is tudunk lazítani. De vajon mire jó még, ha „beszélgetünk” saját magunkkal?

Segít az emberi kapcsolatainkban felmerülő problémák kezelésében

Helyezzünk magunk elé egy széket, és képzeljük oda azt a személyt, akivel konfliktusba kerültünk! Vizualizáljuk a beszélgetést, gondoljuk át, hogy pontosan mit mondanánk neki, és hogyan tudnánk közös nevezőre jutni. Ezzel nem csak időt nyerünk – ez a szituációs gyakorlat segít a tisztánlátásban is.

Felismerhetjük mindazt, ami nem tesz jót nekünk

A mindennapos rohanásban nincs időnk elmélyülni és átgondolni a dolgainkat, ezért sokszor csak nagyon későn vesszük észre, hogy talán egy mérgező kapcsolatba kerültünk, de az is előfordulhat, hogy valamit vagy valakit nagyon rosszul ítéltünk meg a meggondolatlanságunk miatt. Kérdezzük meg magunktól, hogy nem döntöttünk-e elhamarkodottan a másik személyt illetően, soroljuk fel, hogy miért kedveljük, vagy épp miért ódzkodunk az adott embertől! Hamar világossá válhat számunkra, hogy tudunk-e élni nélküle, vagy sem.

Élhetünk a kreativitásunkkal

Belső monológ vagy önmagunkkal folytatott beszélgetés az is, amikor papírra vetjük mindazt, amit nem tudunk kimondani. Jó terápia, ha memoár írásába kezdünk, vagy választhatjuk az utóbbi időben népszerűvé vált napló-naptár ötvözetet, a bullet journalt. Nemcsak a belső egyensúlyt segít megtalálni, hanem az alkotás örömével is megajándékoz.

Mélyre áshatunk

Egy ilyen „beszélgetés” segít a felszínre hozni olyan gondolatokat és érzelmeket, amelyeket korábban nem is ismertünk. Így régen megválaszolatlan kérdésekre találhatunk megoldást, és tehetünk pontot a lezáratlan dolgok végére.

Segít az elfogadásban és a szeretetünk kimutatásában

Ezek az elcsendesülős pillanatok segíthetnek abban, hogy lehiggadjunk, és megpróbáljuk több szempontból is átgondolni a dolgainkat. Ha nagy döntés előtt állunk, vagy válaszút elé érkeztünk, mélyüljünk el, és sorakoztassunk fel érveket az ellen és amellett, amiről épp döntést kívánunk hozni. Nemcsak másokat „látunk” majd sokkal tisztábban, hanem saját magunkat is jobban fogjuk szeretni.

Jelez, amikor eljött a bocsánatkérés ideje

A belső monológok során feltárjuk, hogy mi zajlik valójában a lelkünk mélyén. Így felelősséget tudunk vállalni, ha valamiben hibáztunk, és arra is rájöhetünk, hogy mikor kell bocsánatot kérni.

Segít megtalálni a közös nyelvet

Az önkommunikáció segíthet megtalálni a saját szeretetnyelvünket, ami segít kimutatni, hogy mit szeretnénk mondani vagy éreztetni, anélkül, hogy egy szót is szólnánk.

Nyitókép: Thinkstock

(psychologytoday.com)