Fald fel a világot! 7 kulináris úti cél nem csak konyhatündéreknek

Kevés olyan embert ismerünk, aki nem szereti a hasát. Egy másik kultúrához, közösséghez pedig sokkal könnyebb az étkezési szokásaikon keresztül közelebb kerülni. Bár ismeretterjesztő műsorokból, vagy gasztronómiai kiadványokból is sokat megtudhatunk más nemzetek konyhaművészetéről, sokkal jobb a helyszínen belekóstolni az országok ízeibe. Következzen 7 állomás és 7 konyha!

Vancouver, a kulináris kikötőváros

vancouver

A multikulturális kikötővárosba egyszer mindenképp látogassunk el, ha kedveljük a tengeri herkentyűket! Ha a délelőtti órákban érkezünk a belvárosba, szemtanúi lehetünk annak, ahogy a food truckosok árulni kezdik a portékáikat. Megnézhetjük például, hogyan készül a japán hot-dog, vagy a Hoi Sin szószban pácolt csirkemellből isteni taandori naan kenyér.

Séta Olaszország „konyhájában”, Velencében

Velence

Ha imádjuk a történelmi városokat, és a nyaraláson a kulturális programok mellett szeretnénk jókat enni, akkor mindenképp érdemes Velencébe látogatni. A Rialto halpiactól egyenes út vezet a legfinomabb cicchetti lelőhelyekhez, a különleges olasz finomságot pedig jó lesz egy pohár Veneto-tartománybeli borral vagy proseccóval leöblíteni.

Hola! Mexikó

Mexikó ételbárjainak és éttermeinek fogásai híresen finomak. Nem véletlenül eszik naponta 20 millió ember a város utcáiban lévő vendéglátóhelyeken. Olyan ételeket is megkóstolhatunk itt, amelyeknek alapanyagaihoz sehol máshol nem juthatunk hozzá, csakis Mexikóban. Ilyen például a huitlacoche quesadilla (kukoricapenészből készült tortilla), vagy a város legfinomabb tacos al pastorja (mexikói húsos-ananászos tortilla).

Lisszabon, a halételek városa

Lisszabon

Portugália fővárosa Európa legszínesebb és legsokoldalúbb konyhájával büszkélkedhet, már ami a fűszereket illeti. Arab, római, föníciai ízek, Kína és India különleges fűszerei, valamint a brazil konyha alapanyagai is megjelennek az étlapokon. Az Atlanti-óceán partján elhelyezkedő város legfinomabb fogásai még mindig a halakból készített különlegességek.

Tel-Aviv, az izraeli varázslat

A város kézműves sörfesztiváljának és a híres helyi főzőműhelyeknek a feltérképezésén kívül mindenképp látogassunk el a város három legpezsgőbb szabadtéri élelmiszerpiacára! Az óvárosban például a jaffai bolhapiac kihagyhatatlan, ahol a Dr. Shakshuka éttermet találjuk. Itt kóstolhatjuk meg a vegán formában is kapható, serpenyőben sült lecsót. A paradicsom, paprika és hagyma mellett, karikáznak bele cukkinit, padlizsánt, sőt sokszor tofut is.

Toronto és színes piaca

Toronto

A gasztronómia iránt érdeklődőknek legalább egyszer az életben repülőjegyet kell váltania Torontóba! Ontario tartomány fővárosának legtöbb lakója nem kanadai, ezért a konyháját tekintve (is) nagyon színes a város. A kínai városrészben megkóstolhatjuk a finom ázsiai ételeket, valamint Toronto legfinomabb dim sumját (kantoni eredetű kínai étel). A 200 éve működő Szent Lawrence piacon pedig falatozhatunk jamaikai húsos pitéből vagy ehetünk mexikói tortast.

New Orleans, a világ terülj-terülj asztalkámja

New Orleans

Lousiana állam legnagyobb városának francia negyedében reggelizni olyan érzés, mintha a mennyországban ücsörögnénk. A beignets (cukrozott fánk) mellé jól fog esni egy finom kávé, de induljunk is tovább, hogy legyen időnk felfedezni az amerikai, karibi és más európai ételeket! Ebédre kóstoljuk meg Lousiana nemzeti ételét, a gumbót (kolbásszal, hússal, kagylóval, rákkal és orkával gazdagított zöldségalapú pörkölt), majd a jambalayát, ami a spanyol paellához hasonlít és szinte mindenhol megtalálható a városban!

Szöveg: D. E.

Fotók: Pinterest, Thinkstock

(forbes.com)