Magyar műkorcsolyázónők, akikre jó szívvel emlékszünk, és akikre felfigyelt a világ

A téli olimpia idején a fél világ a műkorcsolya bűvöletében él. Ezzel mi sem vagyunk másként, ezért összegyűjtöttük az utóbbi több mint 100 év legendás műkorcsolyázónőit. Természetesen nem hagytuk ki az AC/DC-s Tóth Ivettet sem, aki végérvényesen meggyőzte a világot arról, hogy a korcsolyázás igenis menő.

Tóth Ivett

Műkorcsolya női rövidprogram

Tóth Ivett 23. lett a női műkorcsolyázók szerdai rövidprogramjában a phjongcshangi téli olimpián, így pénteken bemutathatja kűrjét. 👏👏👏#műkorcsolya

Közzétette: Eurosport – 2018. február 21., szerda

Négyszeres magyar bajnok műkorcsolyázó, aki idei olimpiai szereplésével belopta magát a nézők szívébe. A 19 éves lány 2017 januárjában a műkorcsolya- és jégtánc-Európa-bajnokságon a nyolcadik helyen végzett. 2018. február 21-én az egyéni műkorcsolya rövidprogramjában a 23. helyen végzett, így jogot szerzett rá, hogy bemutathassa a kűrjét is. A rövidprogramját az AC/DC Back in Black és a Thunderstruck című zenéire futotta.

Saáry Éva

Magyar műkorcsolyázó, országos bajnok, egyetemi világbajnok, olimpikon, aki csaknem 40 éven keresztül edzőként dolgozott. Férje Ladányi Gedeon gyorskorcsolyázó olimpikon, kétszeres egyetemi világbajnok, többszörös magyar bajnok. 1947-ben Davosban aranyérmet szerzett a téli egyetemi világbajnokságon.

Sebestyén Júlia

Első olimpiája az 1998-as naganói volt, ahol 16 évesen a 15. helyet érte el, 2002-ben Salt Lake Cityben 8. lett, ekkor szerepelt a legjobban az olimpián. 2004-ben hazai pályán Európa-bajnoki címet szerzett.

Kékessy Andrea

Olimpiai ezüstérmes, világbajnok műkorcsolyázó.  Páros és egyéni versenyszámban is versenyzett, de kimagasló eredményeket Király Edével párosban ért el. Az 1948. évi olimpián ők nyerték Magyarország első téli olimpiai ezüstérmét. A Pázmány Péter Egyetemen diplomázott, majd Kanadában telepedett le.

Regőczy Krisztina

Olimpiai ezüstérmes, világbajnok műkorcsolyázó, sportvezető. Egyéni eredményei mellett Sallay Andrással párosban is kiemelkedő sikereket értek el. 1984-ben, visszavonulása után Bostonban jégtánciskolát nyitott, emellett világszerte edzőtáborokat szervez.

Almássy Zsuzsa

1966-ban érte el első kiemelkedő eredményét a pozsonyi Európa-bajnokságon, ahol a hatodik helyet sikerült megszereznie. Ezután a hetvenes évek elejéig a sportág első számú magyar képviselőjeként a világ élvonalába tartozott, eredményeit egyéni műkorcsolyázásban érte el. 1964-ban, 1968-ban és 1972-ben is részt vett a téli olimpiákon, ahol egy ötödik és egy hatodik helyezést ért el.

Összeállította: M. M.

Nyitókép: 24.hu

(wikipedia.org)