A téli olimpia történelmének 11 emlékezetes momentuma

A hivatalosan február 9-én startoló téli olimpiai játékoknak idén a dél-koreai Phjongcshang ad otthont, a versenyen tizenkilenc magyar sportoló hat sportágban képviselteti magát. Ebből az alkalomból „időutazunk” egy kicsit, és felidézzük a téli olimpiai játékok emlékezetes pillanatait.

Az első téli olimpiát 1924-ben tartották Chamonix-ban, Franciaországban. Íme az amerikai csapat az esemény megnyitója idején.

Az első téli olimpiai játékok az Egyesült Államokban 1932-ben. Az eseményt a Lake Placidben rendezték meg. Itt épp Franklin D. Roosevelt kormányzó fog kezet az amerikai olimpiai kapitánnyal, J. A. Stevensszel.

Az 1948. évi olimpián a Kékessy AndreaKirály Ede páros nyerte Magyarország első – és 1980-ig egyetlen – téli olimpiai ezüstérmét.

A francia Jean-Claude Killy végigsöpörte az alpesi sípályát az 1968-as olimpián. A siklásai annyira lenyűgözőek voltak, hogy a játékok után a francia sportolót csak „The Killympics”-nek hívták.

Az 1976-os téli olimpián, az ausztriai Innsbruckban a hazaiakat képviselő Franz Klammer megdöbbentette a világot, ugyanis a történelem leggyorsabb sílesiklását produkálta. A tömeg annyira lelkes volt a verseny után, hogy a sportolónak rendőri védelemre volt szüksége.

1980-ban az amerikai hokicsapat legyőzte a nagy tekintélyű szovjet csapatot. A játékot, amelyet az USA 4-3-ra nyert, csak úgy emlegetik: „Miracle On Ice”, azaz „Csoda a jégen”.

1980-ban a Regőczy Krisztina–Sallay András páros lenyűgöző jégtáncát ezüstéremmel díjazták.

Az amerikai gyorskorcsolyázó, Eric Heiden volt az első olyan versenyző, aki öt aranyérmet nyert egyetlen olimpiai játékon, emellett négy olimpiai rekordot és egy világrekordot állított fel az eseményen. Itt épp az 1500 méteres gyorskorcsolya-futamon ér be győztesként. Mai napig ő a legeredményesebb versenyző a téli olimpiák történetében.

Bizonyára mindannyiunk számára ismerős a jamaikai bobcsapat története (film is készült róluk). 1988-ban, a kanadai téli olimpián indultak. Bár a csapat szereplése nem volt fényesnek mondható, ennek ellenére világhírűvé váltak.

A 1994-es lillehammeri játékok legnagyobb botránya az amerikai műkorcsolyázó, Tonya Harding (jobbra) és Nancy Kerrigan (balra) közötti konfliktus volt. Egy hónappal a játékok előtt Harding exférje állítólag megtámadta a tehetséges Kerrigant, aminek következtében a versenyző nem tudott a pályára lépni.  Kerrigan végül ezüstérmet szerzett, az aranyat – a műkorcsolya leggyorsabban kiemelkedett csillaga – a mindössze 16 éves Okszana Bajul vitte haza.

Vonetta Flowers (balra) és Jill Bakken (jobbra) páros nyert a női versenybob sportágban 2002-ben.  Flowers volt az első afroamerikai nő, aki aranyérmet szerzett téli olimpián.

Az idei téli olimpián az első versenynapon, február 10-én gyorskorcsolyázóinknak –  női sprint távon 500 méteren Jászapáti Petrának és Keszler Andreának, a férfi 1500 méteren Liu Shaolin Sándornak, Liu Shaoangnak és Burján Csabának – szurkolhatunk. Hajrá, magyarok!

Szöveg: D. E.

Fotók: businessinsider.com, Imago

(businessinsider.com)