Az elmúlt hét évben csaknem a másfélszeresére, 35 500-ról 51 800-ra nőtt a házasságkötések évenkénti száma Magyarországon. Ennek ellenére 2016-ban ismét tízezerrel kevesebb házasságot kötöttek, mint amennyi válás vagy elhalálozás miatt megszűnt. Cikkünkben négy okot is felsorolunk, amiért érdemes hinnünk a házasság intézményében, és kitartanunk a másik mellett egy életen át.

házasság

Elkötelezni magunkat a másik ember mellett sokkal nehezebb, ha a családban korábban szemtanúi és érintettjei voltunk egy sikertelen házasságnak, válásnak. A rossz példa megnehezíti azt, hogy megbízzunk a párunkban, még akkor is, ha úgy gondoljuk, hogy egyébként ő a minden szempontból tökéletes társ számunkra. Pedig lehet szépen élni egymás mellett, sőt, sokszor a mások által elkövetett hibák taníthatnak meg minket arra, hogyan csinálhatjuk ezt másképp, sokkal jobban. Íme négy tanács a boldog házassághoz:

1. Attól, hogy másnak nem sikerült, nekünk még lehet jó

Bele kell törődnünk abba, hogy van, amit nem lehet visszacsinálni. Legfőképp pedig azt kell elfogadnunk, hogy van, amibe mi nem szólhatunk bele. Egy párkapcsolatban, házasságban mindig ketten vannak, és ha ők nem akarták megoldani a problémáikat (legyen szó a szüleink vagy a testvérünk házasságáról), akkor külön utakon kell folytatni, és ezt a döntést gyermekként, testvérként nekünk el kell fogadnunk. De ez nem jelenti azt, hogy a mi házasságunkkal is ez fog történni. Egyszerűen jobban kell csinálni. Minden egyes nap törekednünk kell arra, hogy egy stabil, szeretetteljes környezetet biztosítsunk saját magunk és felcseperedő gyermekeink számára.

2. Szeretve lenni sokkal jobb, mint egyedül

Mindennek eljön egyszer az ideje. Önállósodni és karriert építeni fontos. De egy idő után rájövünk arra, hogy akkor lehetünk igazán boldogok, ha van kivel osztoznunk a mindennapokon. Közös reggelek az ágyban, puha ölelések és a megértő fülek elfeledtetik velünk azt, hogy mennyi rossz dolog történik a világban. Attól, hogy valakivel összekötjük az életünket, még nem kell feladnunk a függetlenségünket és feláldoznunk a saját érdekeinket. Működhet együtt is a kettő.

3. A környezetünkben lévő kapcsolatokból tanulhatunk, hogy később ne kövessük el ugyanazokat a hibákat

Elvált szülők gyermekeként megtapasztalhatjuk a veszteséget, az elutasítást és az elhagyás érzését. De ez a közeg megtanítja velünk, hogy a házasság intézménye soha nem lehet egyedüli forrása a boldogságnak, minden nap tennünk kell a harmonikus párkapcsolatért. Szervezzünk közös programokat, töltsünk minél több időt kettesben, és minden esetben hallgassuk végig a másikat – a jó házasság alapja az, hogy mindent meg tudjunk beszélni.

4. Az élet sokkal könnyebb egy társsal, aki egyenrangú félként tekint ránk

Párkapcsolatban élünk, de nem merünk továbblépni és kimondani a boldogító igent? Tény: sok házasság kudarcot vall, sok gyermeknek kell csonka családban, elvált szülők gyermekeiként felnőni. Talán mi is épp ilyen gyermekek vagyunk. De az, hogy a szüleinknek nem sikerült, még nem jelenti azt, hogy velünk is ez fog történni. Ne tekintsük őket mintának, nem kell az ő életüket élnünk, és ne futamodjunk meg egy probléma felmerülése esetén! Hagyjuk a másikat is lélegezni, engedjük, hogy elmondja azt, ami a szívét nyomja, és kezeljük egyenrangú félként minden szituációban! Ez a hosszú házasság és a boldog, harmonikus élet titka.

A házasság hete kapcsán a Nők Lapja 2018/7., február 14-én megjelenő lapszámában is olvashattok majd egy életmesét.

Szöveg: D. E.

(huffingtonpost.com)

Fotó: Thinkstock