Mivel minden szerelem más, és minden pár másfajta szabályokat állít fel a mindennapokra vonatkozóan, általános recept a tökéletesen kiegyensúlyozott párkapcsolathoz nem létezik. Vannak azonban olyan dolgok, amikkel elkerülhetők a veszekedések, és a boldogság sokkal közelebb hozható.

Closeup of smiling man carrying woman piggyback outdoor

Nem panaszkodnak a kapcsolatukra a barátaik vagy a családjuk előtt

A kiegyensúlyozott párkapcsolatban élők tisztában vannak vele, hogy a problémáikat egymással kell megosztaniuk, és kettejüknek kell megoldást keresni a fennálló helyzetre. Egy-egy veszekedés esetén sem panaszkodnak a barátaiknak vagy a családtagjaiknak, hiszen tisztában vannak vele, hogy ők kívülállók, és a legjobb szándék ellenére is félrevezető tanácsokat adhatnak.

Nem hasonlítgatják másokhoz a párjukat…

…mert olyannak szeretik, amilyen. És attól függetlenül, hogy néha találkoznak emberekkel, akik felkeltenék az érdeklődésüket, nem inognak meg a döntésükben. Különben is: attól, hogy a fű a szomszéd kertjében ránézésre zöldebb, még nem biztos, hogy közelebbről nézve is így van.

Nem játsszák az áldozatot

Felelősséget vállalnak a döntéseikért: problémák esetén nem a másikat hibáztatják, hanem azt vizsgálják meg, ők hol rontották el. Ezt követően pedig nem süllyednek az önsajnálat mély mocsarába, hanem felnőtt módjára beszélik meg a szerelmükkel, hogy kinek milyen szerepe volt a probléma kialakulásában.

Nem veszik magukat túlságosan komolyan

Tudják, hogy a boldogság a közösen töltött időben, az élményekben rejlik. Éppen ezért rendszeresen randevúznak és rengeteget nevetnek. Még akkor is, ha egy nehezebb időszakot kell megélniük, pozitívan tekintenek a jövőbe.

Nem kritizálnak

Igyekeznek csak a jót látni a másikban, és tudják, hogyan fejezzék ki szépen az igényeiket, még akkor is, ha zaklatottak. Ha a jobbik felük valami olyasmit csinál, ami zavarja őket, észérvekkel hatna rá, nem kiabálnak, nem idegeskednek, hanem higgadtan fogalmazzák meg a kéréseiket.

Nem hagyják ki a döntésekből a társukat

A pénzügyi nehézségek például a kapcsolatra is rányomják a bélyegüket, folyamatos kommunikációval azonban bármilyen probléma megoldható. Fontos, hogy a boldog párok minden döntési folyamatba bevonják a másikat, és soha nem tennének olyat, amivel megkerülnék a társukat.

Nem próbálnak olvasni a másik gondolatában

Nincs is rá szükségük, mert állandóan kommunikálnak egymással, megosztják a gondolataikat, beszélnek a problémáikról. Nem várják el, hogy a másik találja ki, mire vágynak, vagy mit éreznek éppen, hanem világosan fejezik ki az igényeiket: ha éppen nem kapják meg azt a figyelmet a szerelmüktől, amit szeretnének, akkor azt jelzik felé.

Nem erőltetnek olyat a másikra, amire még nem áll készen

A frusztrációk kibeszélése elmélyíti a kapcsolatot. A boldog párok azonban tudják, hogy mennyire fontos, hogy akkor osszák meg szerelmükkel a kétségeiket és a meglátásaikat, amikor az nyitott az ilyen jellegű beszélgetésekre. Ellenkező esetben ugyanis csak még nagyobb veszekedést szülhet egy-egy hasonló helyzet.

Nem függnek a nemi szerepektől

Még akkor is, ha a klasszikus értékek és szerepek mentén élik a mindennapjaikat, elég rugalmasak ahhoz, hogy ne ragaszkodjanak a sztereotípiákhoz. Attól függetlenül, hogy a nő az, aki ételt varázsol az asztalra, vagy az otthon tisztaságáért felel, nem azt jelenti, hogy a férfi ne segítene be, amikor arra szükség van. Mindezt pedig nem hatalmas veszekedések árán, hanem önzetlenül teszik.

Nem nyomják el a másikat

Ösztönzik és motiválják egymást, ahelyett, hogy elnyomnák a társukat. A legnehezebb pillanatokban is a másik oldalán állnak, nem veszekszenek például, amikor a párjuk későn ér haza a munkából, hanem támogatják abban, hogy megtalálja a neki megfelelő állást.

Nem fordítanak figyelmet a média által sugallt ideálokra

Még csak eszük ágában sincs azt gondolni, hogy egy jó kapcsolat olyan, amilyet a filmekben látni, vagy amikről az újságokban olvasni. A valós értékeket és érzéseket tartják fontosnak, és sosem becsmérlik egymást, nem gúnyolódnak, nem tiszteletlenek a másikkal.

Szöveg: F.R.

Fotó: Thinkstock

Forrás: womenshealthmag.com