7 jel, ami arra utal, hogy az idegösszeomlás szélén állunk

Egy hosszabb, stresszes időszak annyira megviselheti az embert, hogy akár bele is roppanhat. Ahhoz, hogy ezt elkerülhessük, érdemes odafigyelni a jelekre, és még időben kezelni a szorongást, hogy ne okozzon még nagyobb bajokat.

ThinkstockPhotos-82556870

Szorongás és depresszió

A szorongás és a depresszió gyakori reakciók, amiket a szervezet akkor produkál, ha huzamosabb ideig nagy stressz éri, az erőforrásai pedig annyira túlterheltté válnak, hogy nem tud megküzdeni vele.  Ilyenkor gyakran jelentkezhetnek sírási rohamok, illetve önbecsülési problémák is felmerülhetnek, és a másokba vetett bizalom is gyakran sérül. Szerencsére vannak olyan módszerek, amikkel visszanyerhetjük a magunkba vetett hitet és a mások iránt táplált bizalmat.

Alvásproblémák

Az alvási szokások drasztikus megváltozása is figyelmeztető jel – az is aggodalomra ad okot, ha túl sokat, illetve, ha túl keveset alszunk. Előbbi esetében ugyanis az álmot menekülőútként választjuk úgy, hogy mindenáron próbáljuk csökkenteni az ébren töltött órák számát. Utóbbit pedig az agyunk túlműködése okozza, még éjszaka sem tudunk leállni, újra és újra hatalmukba kerítenek a gondolatok. Nem árt ilyenkor, ha tudatosan hangolódunk rá az alvásra, és már órákkal a lefekvés előtt megpróbálunk ellazulni.

Fáradtság

Ha extrém fáradtságot és aluszékonyságot érzékelünk magunkon, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a stressz az összes erőforrásunkat felemészti. A túlterheltség miatt olyan, mintha a testünkön gyengeség lenne úrrá, és még azok a dolgok is nehezünkre esnek, amiknek elvégzése régen nem igényelt sok energiát. Azok a tevékenységek pedig, amik korábban örömet okoztak – például a szex – elveszítik jelentőségüket. A libidóhiány nagyon gyakran jár együtt a túlzott stresszel, azonban erre is van gyógyír: tippjeink segítségével visszacsempészhetitek a romantikát a párkapcsolatotokba.

Az evési szokások megváltozása

A szorongás az étvágyunkra is hatással van: sokan stressz esetén képtelenek enni, mások viszont könnyen átesnek a ló túloldalára, és evéssel próbálják oldani a szorongásukat. Ezért a kortizol nevű stresszhormon a felelős, ami ellenállhatatlan vágyat indíthat el bennünk a zsíros, cukros, vagyis kalóriadús élelmiszerek iránt. Ilyenkor kevésbé vagyunk képesek tudatosan gondoskodni magunkról. A kulcs viszont az odafigyelésben rejlik, az egészséges étkezés kialakításához pedig számtalan finom receptet találtok a Nők Lapja Konyha aloldalán.

Fizikai fájdalom

A nagy stressz gyomorfájdalmakkal, migrénnel is együtt járhat, néhány embernél hasmenést, másoknál székrekedést is okozhat. Ez nem véletlen, az idegeskedés ugyanis hatással van a bélrendszer működésére, emiatt léphetnek fel az imént említett emésztési zavarok, amiket gyógyteákkal viszonylag hatékonyan lehet kezelni.

Koncentrációs zavarok

Az idegösszeroppanás előjele lehet az is, ha úgy érezzük, már tisztán gondolkodni sem tudunk, illetve, ha nem érezzük magunkat motiváltnak, és már a problémamegoldással is gondok vannak. A dolog pedig már egészen előrehaladott, ha memóriazavart is tapasztalunk. Ebben a fázisban érdemes szakemberhez fordulni, mert a túlzott stressz már annyira ráült a mindennapjainkra, hogy még a feladataink ellátásában is akadályoz, ezzel pedig rontja az életminőségünket.

Légzési nehézségek

A szorongás egyik klasszikus tünete a mellkasi szorítás és a szapora légzés. A gyors levegővétel viszont még több stresszt indukál, ezért érdemes a megfelelő légzőgyakorlatokkal lelassítani, stabilizálni azt. A segítségükkel ugyanis a stressz is csökken, friss oxigén áramlik a szervezetbe, ami megnyugtat és energiával tölt fel.

Szöveg: F.R.

Fotó: Thinkstock

Forrás: huffingtonpost.com