A depresszió komoly hangulatzavarral kísért állapot, amely sokkal több a szomorúságnál. Nemcsak a hangulatot, de az érintett gondolatait, viselkedését, fizikai állapotát és ezen keresztül környezetét is befolyásolja.

50 depresszio

Az orvostudomány a depresszió hátterében az ingerületátvivő anyagok egyensúlyának felborulását elsődlegesnek tartja, emellett genetikai, hormonális és pszichés tényezőket is elfogad. A kezelésben szükség lehet átmeneti gyógyszeres kezelésre, de a gyógyuláshoz valamiféle pszichés terápiás munka elengedhetetlen.

Több, mint szomorúság

Aki még nem volt depressziós, elképzelni sem tudja, milyen az. A depresszió rendkívül komoly állapot, nem véletlenül áll az öngyilkossági listák élén. Hogy milyen tünetei vannak? Teljes apátia, az érintettnek sokszor annyi ereje sincs, hogy az ágyból felkeljen. Semmi nem érdekli, azok a dolgok, amelyek valaha örömet szereztek, már nem érik el a lelkét. Nem arról van szó, hogy nem akar, egyszerűen nem bír. Reményvesztettség, kilátástalanság, céltalanság, hitehagyottság, lehangoltság, kedvetlenség, közöny, koncentrációs zavarok, memóriaproblémák jellemzik. „Mintha egy fázist lekapcsoltak volna az agyamban” – fogalmazta meg egy lány nagyon találóan. Sokszor nemcsak a gondolkodás, de még a látás is elhomályosul.

Olvasd el a cikk folytatását (Nők Lapja Ezotéria 2016/1. szám), hiszen hasznos tanácsokat is találsz a depresszió megelőzéséhez!

Szöveg: Dr. Hatalyák Krisztina, kineziológus

Fotó: Thinkstock