A kóros fáradtság az életünk minden részét megnehezíti: figyelemzavart és türelmetlenséget okoz, de összességében az életkedvet is csökkenti. A következő hasznos tanácsok segíthetnek felülírni ezt az állapotot.

Háttérben megbújó okok

A tartós kimerültséget sok esetben valamilyen vitamin- vagy nyomelemhiány, illetve betegség okozza, ezért érdemes egy teljes körű orvosi vizsgálatra sort keríteni, ha állandóan fáradtnak érezzük magunkat. Nem árthat, ha a szakemberek is megerősítik a diagnózist!

Ha nem jön álom, a szemre

Ugyanez vonatkozik a súlyos álmatlanságra is. Amennyiben rendre nem tudjuk magunkat kipihenni, az koncentrációs és egészségügyi panaszokat is okozhat, úgyhogy nem árt mielőbb kiküszöbölni a problémát – akár orvosi segítséggel is.

Élvezzük az életet!

Ha csak arra összpontosítunk, mennyire fáradtak vagyunk, akkor még inkább erőt vesz rajtunk az erőtlenség érzése. Helyette hasznosabb, ha valami olyat csinálunk, amit élvezünk – például olvasunk néhány oldalt az aktuális regényünkből vagy megnézünk egy részt a kedvenc sorozatunkból –, ezek ugyanis derűvel és energiával töltik fel a testet.

Ki a szabadba!

A mozgás serkenti a vérkeringést, ezért ahelyett, hogy az ágyon agonizálva próbálnánk pihenni, inkább menjünk ki a szabad levegőre. Már egy fél órás kiadós séta is növelheti az aktivitásunkat, de ha kedvet érzünk hozzá, akkor futhatunk, biciklizhetünk vagy túrázhatunk is. Persze ehhez tudni kell, mennyit bírunk, hiszen ha túlhajtjuk magunkat, az sem jó.

Az vagy, amit megeszel

Nem mindegy az sem, hogy mit eszünk. A gyorsan felszívódó ételek – például a fehér lisztből és finomított cukorból készült finomságok – hirtelen az egekbe repítik a vércukorszintet, ami rövid idő alatt visszaesik és emiatt ólmos fáradtság törhet ránk. A lassan felszívódó tápanyagok ezzel szemben stabilan tartják a vércukor- és ezzel együtt az energiaszintünket is, biztosítva a kiegyensúlyozottság érzését.

Koffeinstop

A koffein is okozhat fáradtsággal járó tüneteket, ezért igyekezzünk elhagyni, de legalábbis minimalizálni a fogyasztását. Amint a szervezetből kiürül a nagy mennyiség, a kimerültség és a kedvtelenség tünetegyüttese is múlni kezd majd.

Hidratálás nélkül nem megy

A folyadékfogyasztás kihat az állóképességünkre, vagyis nem mindegy, hogy mennyit iszunk egy nap. A felnőtt szervezet számára napi 2-3 liter folyadék ­– elsősorban víz – fogyasztása ajánlott! Ha másképp nem megy, állítsunk be minden órára emlékeztetőt és a jelzéskor kortyoljunk el egy pohár vizet, hogy szokásunkká váljon a fogyasztása.

Ég veled stressz!

A stressz rengeteg energiát felemészt, pont emiatt fontos, hogy különböző technikákkal – meditációval, relaxációval netán jógával – leküzdjük a feszültséget és megtaláljuk a belső békénket. Persze ez nem csak a kimerültség, hanem az általános jólét szempontjából is hasznos megoldás.

10 perc szünet nem a világ vége

Lehet, hogy banális dolog ezt tanűcsolni, de ha fáradtak vagyunk, tartsunk szünetet. Néhány mély lélegzet, egy kis szem– és testtorna serkenti a vérkeringést a szervezetben, és felfrissíti az elménket. Sokszor többet használ, mint egy óra alvás.

Jobb, mint bármelyik serkentő

Ebéd után rohamokban tör az emberre a bágyadtság, ám ilyenkor már nem szabad kávét inni, mert az kihat az éjszakai pihenésre. Ehelyett sétáljunk egyet a levegőn vagy mozgassuk át a testünket – ez hasznosabb bármilyen serkentőszernél.

A gyógyszerek hatása alatt

A szorongásra és depresszióra felírt gyógyszerek, az altatók és a fájdalomcsillapítók szintén növelhetik a fáradtságérzetet, ezért, ha állandóan pirulát szedünk, feltétlenül beszéljünk erről a kezelőorvosunkkal.

Fotó: Thinkstock

(psychologytoday.com)