Szemtorna 5 percben – Így pihentesd a látásod munka közben

A monitornál végzett munka rendkívül megerőltető a szem számára, ezért óránként egyszer érdemes átmozgatni a szemgolyó izmait. Mutatunk néhány hatékony tippet!

nő-kéz-szem-előtt

A szemgödör masszírozása

A szemtornát érdemes mindig masszírozással kezdeni és befejezni. A hüvelykujjakat fordítsátok kicsit kifelé, majd az orrnyereg felső részétől kiindulva, az egész szem körül végezzetek masszírozó mozdulatokat. A nyomás segít az izmoknak elernyedni.

Kitekintés

Forduljatok el a monitortól és húzzátok ki magatokat, a fejeteket tartsátok egyenesen. Ezután kezdjetek a négy fő irányba kitekintgetni – azaz fel, le, balra és jobbra. A gyakorlat lényege, hogy csak a szem mozogjon, a fej maradjon végig mozdulatlanul. Tízszer egymás után ismételjétek meg a mozdulatsort.

Rajz egy kicsit másképp

Nézzetek ki egy tárgyat a közvetlen közeletekben, aztán csukjátok be a szemeteket és próbáljátok képzeletben lerajzolni, amit láttatok. Ezt elég egyszer megtenni.

Közel, s távol

Csukjátok be a szemeteket – akár takarjátok is el a tenyeretekkel –, majd így, lehunyt szemhéjjal nézzetek közelre és távolra, mintha ráfókuszálnátok valamire. A gyakorlatot szintén tízszer ismételjétek.

A 2 méteres trükk

Csukjátok be 10 másodpercre a szemeteket, aztán nyissátok ki, és fókuszáljatok rá egy 2 méternél távolabb álló tárgyra. Megint csukjátok be, és ezúttal egy 2 méternél közelebb álló tárggyal tegyétek meg ugyanezt. A technika lényege, hogy nem elég rápillantani valamire, hanem a szemmel követni kell a körvonalait, míg az egész ki nem rajzolódik rendesen előttünk.

+ 1 tipp

A szemszárazság- és fájdalom elsődleges oka, hogy a monitornál ülve keveset pislogunk. A legjobb, ha ez ellen tudatosan tesztek, és percenként többször is lehunyjátok néhány pillanatra a szemeteket, hogy új könny filmréteg képződjön a szemgolyón.

Szöveg: Debreceni Andrea

Fotó: Thinkstock