Van, hogy az ember annyira fáradt, hogy a munkahelyén is csak a túlélésre játszik. Ahhoz viszont, hogy egy ilyen napot át lehessen vészelni, nincs szükségünk komoly stratégiára, csak néhány egyszerű módszer bevetésére.

Figyeljünk a helyes étkezésre és a megfelelő folyadékbevitelre

Kimerültség esetén nagyon fontos, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű ételt vegyük magunkhoz a nap folyamán, ami a testünk számára energiát biztosít majd. Figyelnünk kell arra, hogy bármekkora is a csábítás, ne együk túl magunkat, mert az még jobban megterheli a szervezetünket. Összpontosítsunk az egészséges ételekre, a reggeli legyen tápanyagokban és vitaminokban gazdag, fogyasszunk a nap folyamán sok fehérjében és rostokban gazdag élelmiszert. A túlzottan cukros, szénhidráttal teli dolgokat jobb hanyagolni ilyenkor. A helyes folyadékbevitelt pedig nem győzzük elégszer hangsúlyozni!

Végezzünk el néhány egyszerű és gyors gyakorlatot

Nem minden tornagyakorlat fog felébreszteni, vannak azonban olyan mozdulatok, amik megkönnyítik a vér áramlását a testünkben, és segítenek felfrissülni. A legjobb erre a fekvőtámasz, nem kell sokáig, csinálni, elég, ha hármat elvégzünk 30 másodperces szünetekkel, máris érezni fogjuk a hatását.

Dolgozzunk állva

A folytonos ülés nemcsak a testünknek nem tesz jót, hanem a lelkünknek sem. Sokkal fáradtabbnak és elgyötörtebbnek érezzük magunkat, ha az egész napot a székhez láncolva töltjük. Épp ezért nagyon sokat segíthet a felfrissülésben, ha néha felállunk, teszünk egy sétát. Esetleg, ha a hely lehetővé teszi, állva is dolgozhatunk.

Koffein – de csak okosan

A fáradtság ellen az ember hajlamos literszámra magába önteni a koffeintartalmú italokat, legyen az kávé vagy tea. Ez azonban többet árthat, mint használ. Egyrészt fejfájást okozhat, másrészt egy bizonyos mennyiség után még jobban álmosíthat, mivel tovább termeli az adenozin nevű vegyületet az agyunkban. Ez az aktivitásért felel, és ha a szintje túl magasra kúszik, a szervezet jelez, hogy itt az ideje a pihenőnek. A kulcs tehát a mértékletesség.

Aludjunk egyet – munka közben

A következő tanáccsal természetesen nem arra buzdítunk, hogy iktassunk be egy két órás szundit munka közben, csupán arra szeretnénk felhívni a figyelmet, mennyit számít 20 perc pihenő, csukott szemekkel. Délután egy és három óra között a produktivitásunk csökken, így hasznos lehet, ha erre az időszakra időzítjük a pihenőt. Akár kKöltsük el az ebédünket a gépünk előtt, ebédszünetben pedig szusszanjunk egyet akár az autónkban vagy egy közeli kávézóban. Csodákat fog művelni.

Szöveg: F.R.

Fotó: Thinkstock

(lifehacker.com)