Az őszi köntösébe bújt természet szeretettel vár mindenkit, aki egy picit megnyugodna és befelé figyelne az erdő ölelésében. Éppen ezért gyűjtöttünk csokorba hat hazai helyszínt, ahol ezt megtehetjük.

Szalajka-völgy – Ahol a természet átölel

szalajka-völgy

Egyedül vagy párban, családdal vagy barátokkal, biciklivel vagy gyalog, a Szalajka-völgy minden formában tökéletes kirándulóhely. A Szalajka-forrás és a patak, a Szikla-forrás, a Pisztrángos-tavak, a Fátyolvízesés vagy éppen az Istállós-kői-barlang szinte körülölelik az embert, olyan élményekkel felruházva a szellemet, melyek lendületet adnak az egyhangú hétköznapok legyőzésére.

Attila domb – A csodatévő zarándokhely

attila-domb

A Tápiószentmártoni Kincsem Lovaspark területén álló Attila-domb a gyógyulni vágyók kedvelt helye, ugyanis ­– ha lehet hinni a szóbeszédnek – olyan mágneses erőtérben helyezkedik el, ami csodatévő hatással bír. A legenda szerint élt itt egy ló, aki olyan beteg volt, hogy már mindenki lemondott róla, ezért kiengedték a dombra, hogy elpusztuljon, de a ló néhány nap múlva visszatért, méghozzá makkegészségesen! Azóta is ezrek zarándokolnak el ide, hogy kihasználják a természet nyújtotta energiagócot, és állítják, hogy a területen enyhe bizsergést, melegséget, szédülést lehet érezni, ahogy a szervezetben megindulnak a gyógyító folyamatok. Persze mi azt gondoljuk, erre az is rásegít, hogy a mindennapi stresszről elfeledkezve a test és a lélek végre harmóniába kerül.

Gellért-hegy – Avarropogás a fővárosban

gellért-hegy

Budapestről kiszakadni sokszor nem egyszerű, a nyüzsgés képes teljesen magába szippantani az embert, de ez nem jelenti azt, hogy nem szabadulhatunk a belváros vákuumából. A Gellért-hegy gyakorlatilag 40 perc alatt még a főváros legtávolabbi zugából is megközelíthető, és remek túraútvonalat kínál, ha szeretnétek belefeledkezni a természet ezerszínű őszi arcába, akár egy piknik, akár egy hosszabb séta – vagy netán mindkettő – erejéig. Már szinte halljuk is, ahogy andalgás közben a lábak alatt ropognak a lehullott falevelek…

Gödöllői arborétum – Szerelmes sétákhoz

gödöllői-arborétum

Ha egybekötnétek a romantikázást és a kikapcsolódást, a Gödöllői arborétum felé érdemes indulnotok. A 40 hektáros park olyan, mintha valamelyik Jane Austen-regény helyszíne lenne, különösen ősszel, mikor a fák és cserjék az ősz színeibe burkolózva igyekeznek felülmúlni egymást. Egy kellemes séta a jó levegőn segíti a befelé fordulást, az egymásra hangolódást, és egyúttal olyan nosztalgikus érzést teremt, amitől 3 és 99 éves kor között szerintünk mindenki szerelmes hangulatba kerül.

Dobogókő – Ahol a Föld szíve dobog

dobogókő

A látvány, amit Dobogókő kínál, már önmagában is lélekemelő hatással bír, és a világ szívcsakrájaként emlegetett helyszínnek szintén gyógyító hatást tulajdonítanak, akárcsak az Attila-dombnak. A spirituális tanok szerint a Dobogókőn – és közvetlen környezetében – több energiavonal is keresztülfut, azt szokták mondani, hogy ha figyelmesen hallgatunk és ráhangolódunk ezek rezgéseire, akár még a Föld szívdobbanásait is meg lehet hallani. Maga a dalai láma is bejárta a területet egyik magyarországi látogatása alkalmával, mert a tibeti tanok különösen fontosnak tartják az energiaközpontokat, akár az emberi testről, akár a Földről van szó.

Normafa – Az önismeret helyszíne

normafa

A Normafa sok művészt megihletett: ide jártak pihenni a Nemzeti Színház színészei, de Vörösmarty Mihály vagy éppen Petőfi Sándor is ide jött, ha úgy érezte, elakadt az írásban vagy egy kis szusszanásra volt szüksége, nem véletlenül. A hely atmoszférája segít, hogy picit befelé figyeljünk, és jobban megismerjük az igazi énünket, a belső erőnket.  Már ha olyan időszakban megyünk, amikor nincsenek sokan.

Fotó: Országalbum/Adri33, kincsemlovaspark.hu, Országalbum/Magor, Országalbum/fotoman, Országalbum/pillango, Országalbum/fotoman