Gyereknevelési kisokos: 25 tipp, hogy minél jobb szülők legyünk

A gyereknevelésnél nem léteznek általánosan bevált receptek, minden szülőnek saját magának kell megtapasztalnia, mi az, ami működik a családban és mi nem. Vannak azonban olyan örök érvényű dolgok, amelyek iránymutatóként szolgálhatnak minden szülő számára.

Happy mother and baby laying on meadow

A „szeretlek” ereje

Mondjátok ki annyiszor, ahányszor csak tudjátok. Sokkal magabiztosabb felnőttek válnak a gyerekeitekből, ha szeretetteljes környezetben nevelkednek.

Az irányítás a kezetekben van

A gyerekeknek szükségük van a pontosan kijelölt határokra, amik segítenek nekik eligazodni a világban. Fogalmazzatok meg könnyen betartható szabályokat, hogy azok keretet adjanak a mindennapjaiknak. Ha például tévézni szeretnének lefekvés előtt, határozzátok meg az időpontot, amikor ki kell kapcsolniuk a készüléket.

A titok az önállóságban és a felelősségvállalásban rejlik

Az egyik legfontosabb dolog, hogy önállóságra neveljétek a gyerekeiteket. Azzal, hogy kiskoruktól kezdve felelős döntéseket hoznak – akár olyan apróságokat illetően, hogy mit vegyenek fel – magabiztosabb felnőttekké válnak.

A közösen töltött idő kincs

Csípjetek le a napból legalább 10-15 olyan percet, amikor csak egymásra figyeltek. Ilyenkor szervezzetek olyan programot, amilyet a gyerekeitek szeretnének, és gondoskodjatok róla, hogy senki se zavarjon meg.

Ne próbáljatok mindent megoldani

Adjatok esélyt és teret a gyerekeiteknek arra, hogy megtalálják a saját megoldásaikat. Ne próbáljatok helyettük konfliktusokat kezelni vagy a feladataikat elvégezni, például leckeírásnál – inkább a háttérből terelgessétek őket a helyes döntés felé.

Mother Sitting With Son Reading Story Indoors

Olvassatok együtt – összebújva

Az egyik legjobb közös program, amivel a gyerekek szókincsét fejleszthetitek, és az olvasás szeretetére nevelitek őket. Arról nem is beszélve, hogy ez mélyíti a szülő és gyerek közötti kapcsolatot.

Alakítsatok ki családi rituálékat

Felnőttként mi is szívesen emlékezünk arra, hogy milyen rituálék uralkodtak a családban. Tegyétek a gyerekek számára különlegessé a közös családi vacsorákat vagy az alvás előtti időszakot: terítsetek meg együtt az étkezéshez, vagy olvassatok fel a férjetekkel közösen a gyerekeknek, mielőtt elaludnának. Meglátjátok, felejthetetlen élményekkel gazdagítjátok őket.

Ajándékozzátok meg magatokat én-idővel

Ha a szülők kiegyensúlyozottak, a gyerekek is azok lesznek. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy magatokkal is foglalkozzatok. Korábbi cikkünkben olyan pihentető tevékenységekről olvashattok, amik segítenek ellazulni egy stresszes nap után.

Tanuljatok meg nemet mondani

Nem kell, hogy ti legyetek mindig a munka hősei, akikre plusz feladatokat lehet bízni – osztozzatok a házimunkában! Illetve hagyjátok, hogy más is kivegye a részét a szülői munkaközösség teendőiből. Így több időtök jut majd a családotokra.

Viselkedjetek példaképként

A gyerekek szüleiket figyelve tanulják el a viselkedési mintákat. Ahelyett, hogy minden helyzetben megmondjátok nekik, mit csináljanak, álljatok előttük olyan példaként, akiktől tiszteletet és jó modort leshetnek el. Legyetek előzékenyek az idősekkel, köszönjetek előre, és sose szemeteljetek az utcán – ezek mind olyan apróságok, amikkel hozzájárulhattok ahhoz, hogy a gyerekeitek jól neveltek legyenek.

Mother taking newspaper from daughte for recycling

Környezettudatosság mindenekfelett

Mutassátok meg a gyerekeiteknek, mennyire egyszerűen vigyázhatnak a környezetükre. Gyűjtsétek együtt szelektíven a hulladékot, tanítsátok meg nekik, hogyan ügyelhetnek az energiafogyasztásra – segítsetek abban, hogy környezettudatos felnőtté válhassanak.

Így fejleszthetitek a szeretetnyelvüket

Öleljétek és csókoljátok meg nyugodtan a házastársatokat a gyerekeitek előtt. Így taníthatjátok meg nekik, milyen egy intim, szeretetteljes kapcsolat.

Mindig mondjátok el az igazat

A gyerekek nem buták, ne kezeljétek őket annak! Megérdemlik, hogy tudják az igazat, és ha jobban belegondoltok, ti is azt szeretnétek, ha mindig őszinték lennének veletek. Ha kérdeznek, válaszoljatok nekik nyíltan, persze azon a nyelven és azzal az információmennyiséggel, amit koruknak megfelelően érteni fognak, illetve be tudnak még fogadni.

Szeressétek őket egyformán, de kezeljétek egyedien

Minden gyerek külön személyiség, egy azonban közös bennük: ugyanúgy vágyják szüleik szeretetét és figyelmét. Ne tegyetek különbséget a testvérek között, ne éreztessétek, hogy egyikük közelebb áll hozzátok, mint a másik – az ugyanis életre szóló károkat okozhat.

Élvezzétek

A szülőség az egyik legfárasztóbb és legnehezebb munka a világon, de ne csak a problémákat lássátok benne. Néha lassítsatok le, és igyekezzetek örömötöket lelni az apró dolgokban: gyerekeitek nevetésében vagy játékában. Az ilyen pillanatok ugyanis nem tartanak örökké.

Happy family having dinner together sitting at the rustic wooden table. Mother and her daughter enjoying family dinner together.

A test tisztelete

Ösztönözzétek mozgásra és helyes táplálkozásra őket! Így taníthatjátok meg nekik, hogyan tisztelhetik a testüket, ez által pedig egészségesebbek és magabiztosabbak lesznek.

Hálásnak lenni

Mondjátok el minden vacsoránál, mi az, amiért aznap hálásak vagytok. Fontos, hogy a gyerekeitek megtanulják észrevenni és értékelni a jót minden napban – éppen ezért hagyjátok hátra a panaszokat, ha közösen leültök vacsorázni.

Így is lehet dicsérni

Ha a gyerekeitek valami jót tesznek, ahelyett, hogy azt egy szimpla „ügyes vagy”-al intéznétek el, fejtsétek ki nekik, milyen érzéseket váltott ki benneteket a tettük, mondjátok el, hogy büszkék vagytok. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy jó viselkedésre ösztönözzétek őket.

Ne fogadjátok el a tiszteletlenséget

Soha ne engedjétek, hogy bántó, durva dolgokat mondjanak másra! Fejezzétek ki világosan, hogy miért nem tűritek a tiszteletlenséget. Korábbi cikkünkben arról olvashattok, hogyan taníthatjátok meg a gyerekeiteket arra, hogy másokat tiszteljenek.

Mutassátok meg, mit jelent jó embernek lenni

Kezdetben mesebeli példákon keresztül, majd amikor már fogékonyak rá, akkor saját viselkedésetekkel segítsetek képet formálni nekik arról, mit jelent jó embernek lenni. Ezt megtehetitek akár azzal, hogy a rászorulóknak adakoztok, akár azzal, hogy egy bajba jutott barátotokon segítetek.

Ne kényeztessétek el őket

Tartsátok észben: minden gyermek egy kincs, de egyik sem a világegyetem közepe. Ne engedjétek, hogy ezt érezzék! Hiába hisztiznek a boltban, nem vagytok kötelesek megvenni a háromféle rágcsálnivalót, amit a kosárba dobáltak, és azt sem a gyerekek kell, hogy megszabják, mit nézzetek a tévében.

Upset girl listening to parents quarreling in the kitchen

Tartsátok tiszteletben a másik szülő nevelési elveit

Sose vitatkozzatok nevelési elvekről a gyerekek előtt: ne bíráljátok felül házastársatok döntését, inkább beszéljétek meg még gyerekvállalás előtt, ki mit tart fontosnak, vagy vonuljatok félre, és úgy vitassátok meg a felmerülő kérdéseket.

Értékekre nevelni

Amellett, hogy rámutattok a jó és a rossz közötti különbségekre, magyarázzátok meg nekik, mik azok az örök érvényű értékek, amik mentén érdemes élniük. Legyenek kedvesek, őszinték, tiszteletteljesek, nagylelkűek, megbízhatóak, és törekedjenek arra, hogy élvezzék az életet.

Csak ösztönösen

Nálatok jobban senki sem ismeri a gyerekeiteket. Kövessétek az ösztöneiteket, ha a gyereketek egészségéről vagy jólétéről kell dönteni. Ha valamiről úgy érzitek, hogy rossz – akár egy orvosi diagnózisról legyen is szó – van rá esély, hogy igazatok van.

Ismerjétek be, ha hibáztatok

Ez a legjobb módja annak, hogy megtanítsátok a gyerekeiteket a bocsánatkérés fontosságára. Azt viszont mindenképp pontosan indokoljátok meg, mi vezetett odáig, hogy elkövettétek a hibát, hogy ebből a példából is tanulhassanak.

A nevelésen vagy az öröklődésen múlik-e, hogy milyenek leszünk? A Nők Lapja legfrissebb, 2016/38. számában bővebben olvashattok a témáról.

Szöveg: F.R.

Forrás: parents.com

Illusztráció: Thinkstock