Őszinte idézetek Paulo Coelhótól a szerelemről és a szeretetről

Paulo Coelhónak tökéletes érzéke van ahhoz, hogy egy-egy témát – mint amilyen a szerelem és a szeretet – a lehető legérzékenyebb módon közelítsen meg. A következő idézetek is ezt bizonyítják.

Heart made from colorful dried rose buds

1. A legfontosabb lecke: megtanulni szeretni. Egyre jobban szeretni. Mert eltűnnek a nyelvek, a próféciák, az országok, és az utca, ahol lakom, a villanyoszlopok, ez a ház, a nappali bútorai… és eltűnik az én testem is. De egy dolog örökké megmarad az univerzum lelkében: a szeretetem. A hibáim ellenére, a rossz döntéseim ellenére, amelyek szenvedést okoztak másoknak, és minden olyan pillanat ellenére is, amikor azt hittem, hogy nem létezik.

2. Semmi nem fontosabb, mint hogy adni tudjunk abból, ami a szeretet tükröződése az életünkben. Ez az igazi egyetemes nyelv.

3. Aki bőségesen szeret, az bőségesen él.

4. Miért akarunk örökké élni? Mert szeretnénk még egy napot együtt tölteni azzal, akit szeretünk. Mert szeretnénk még együtt lenni azzal az emberrel, aki megérdemli a szeretetünket, és aki úgy szeret minket, ahogy szerintünk megérdemeljük. Mert élni nem más, mint szeretni. Még ha csak egy háziállatot – például egy kutyát – szeretünk is, az is elegendő lehet, hogy igazolja egy ember életét. Ha ez a szeretetszál nem fűzné az élethez, okafogyottá válna a létezése.

5. A szerelem nemcsak egy érzés: művészet. És mint minden művészethez, nem elég az ihlet, rengeteg munka is kell hozzá.

6. Soha ne szalassz el egyetlen alkalmat sem, amikor kimutathatod a szereteted. Főleg azoknak, akikhez közel állsz. Hiszen éppen velük vagyunk a legóvatosabbak, mert félünk, hogy megsebeznek.

7. Az élet túl rövid ahhoz, hogy a fontos szavakat a szívünkbe rejtsük. Mint például azt a szót: „szeretlek”. De ne várjuk el cserébe, hogy mi is ugyanezt halljuk. Azért szeressünk, mert szeretnünk kell. Másképp az élet elveszti értelmét, és a nap sem ragyog többé.

8. A szeretet hidat képez olyan pontok között is, melyek között lehetetlennek tűnik a kapcsolat.

9. A szerelem az erő, amely megváltoztatja és jobbá teszi a világot.

10. Két ember leélhet egy egész életet egymás mellett, dolgozhatnak együtt, vagy találkozhatnak csak egyetlenegyszer, és aztán örökre elválhatnak egymástól, csak azért, mert nem mentek át azon a ponton, amelyiken zabolátlanul folyik át az a valami, ami őket összekötötte egymással ezen a világon. Vagyis anélkül válnak el egymástól, hogy megértették volna, mi kötötte össze őket. (…) Azok, akik egyszer megismerték a szerelmet, újra találkoznak.

A Nők Lapja Nyár hasábjain Paulo Coelho életéről bővebben is olvashattok, sőt, egy kisebb részletet is közlünk Az alkimista című könyvéből, a Nők Lapja Szerelemben pedig arról az erőről olvashattok, ami Coelho szerint jobbá teszi a világot. ;)

Szöveg: D. A.

Fotó: Thinkstock