Így lesz egészséges testképe a gyereknek

A gyerekek fokozottan ki vannak téve a média nyomásának és az idealizált szépségkultusznak, de szülőként tehetünk azért, hogy ennek ellenére egészséges énképpel és kellő magabiztossággal rendelkezzenek!

kislány-tükör

Olyan világban élünk, ahol a külsőségek sokkal többet nyomnak a latban, mint kellene. Sztárokat idealizálunk, próbálunk rájuk hasonlítani, aminek nem csak a saját önbecsülésünk látja a kárát, de az elkövetkező generációké, a saját gyerekeinké is. Nagy rajtunk a felelősség, hiszen annak ellenére, hogy egyre többen kampányolnak a pozitív testkép elfogadása mellett, még mindig sokan elégedetlenek magukkal: túl nagynak találják a combjukat, a hasukat, utálják a narancsbőrüket, kicsinylik a mellüket – hogy csak a legátlagosabb „testparákról” beszéljünk.

Mit tehetünk szülőként, hogy a gyerekeink egészséges testképpel rendelkezzenek és elégedettek legyenek azzal, amit a tükörben látnak? Gail Slatz, a New Yorki Presbiteriánus Kórház pszichiáter professzora a Time magazinnak adott interjújában a következőket emelte ki.

Mutassunk példát

A gyerekek elsődleges példaképünknek a szüleiket tekintik, ezért fontos, hogy mi magunk elégedettséget sugározzunk. Ha valaki folyton csak a külsejével van elfoglalva, netán a plasztikai műtéteket sem veti meg, az téves úton jár, és a saját gyermekét is efelé tereli.

Ösztönözzünk

A változó test, különösen a kamaszkor idején akár meg is ijesztheti a gyerekeket, ezért a doktornő azt javasolja, beszélgessünk mindarról, ami történik, sőt, tálaljuk mindezt úgy, hogy elképesztő, mi mindenre képes a testünk! Ha a hozzáállásunk ösztönző, a gyerekek is bátrabban kérdeznek majd, és könnyebben elfogadják az átalakulást is.

Tudatosítsunk

A serdülő lányok gyakran hasonlítják magukat egymáshoz, mi több, egymás kritizálása sem állt tőlük távol. Ezt ellensúlyozandó, nekünk, szülőknek a feladatunk, hogy a gyerekekkel megértessük, nincs két egyforma test, és teljesen normális, ha másképp nézünk ki, mint mások. Egyszóval tudatosítani kell bennük a saját testképüket!

Az egészet nézzük

Az irreális szépségszabványok kizárólagossága miatt a gyerekek gyakran csalódnak, amikor meglátják magukat a tükörben. El kell velük hitetni, hogy amit látnak, az úgy jó, ahogy van, illetve meg kell őket győzni, hogy ne az egyes elemeket nézzék magukon, hanem az összképet, és a mögötte lévő tartalmat. Vagyis, ha például fürdőruhát próbálnak, akkor erősítsük meg őket abban, hogy csinosak benne, de ami ennél is fontosabb, segítsünk nekik belátni, hogy milyen jó a vízparton lenni, fürdeni, napozni, pihenni.

Szöveg: D. A.

Forrás: time.com

Fotó: Thinkstock