A szelektív hulladékgyűjtés – és így az újrahasznosítás – egy viselkedésforma, ami könnyen beépíthető a napi rutinba, ráadásul rengeteget tehettek vele a környezetért. Sajnos azonban még mindig sokan vonakodnak belevágni a környezettudatosság ezen módjába. Íme, a leggyakoribb kifogások.

ThinkstockPhotos-86530533

Bolygónk éves tartalékai idén már augusztus 8-ra elfogytak, ami azt jelenti, hogy az emberiség mostanra már elhasználta a Föld éves erőforrásait – derült ki a napokban. Személyes felelősségünk vitathatatlan, kis erőfeszítésekkel azonban sokat tehetünk környezetünk megóvásáért. Ennek egy legkézenfekvőbb módja az otthoni szelektív hulladékgyűjtés, melynek egyszerűsége és praktikussága ellenére, még mindig kevesen kezdenek bele, mert:

„Nincs rá lehetőség”

Míg ma már a hazai települések többségében is lehetőség van a szelektív hulladékgyűjtésre, az emberek nagy része mégis ezzel a kifogással él. Holott az esetek többségében egyszerűen csak az gátolja őket, hogy minden alkalommal elsétáljanak a legközelebbi konténerig, ahová bedobhatják a szelektíven gyűjtött szemetet. Az újrahasznosítási programban való részvétel természetesen nem várható el akkor, ha a lakóhelyeteken nem biztosított az ehhez szükséges infrastruktúra, de egy kis erőfeszítéssel és utánajárással találhattok a közeletekben is szelektív hulladékgyűjtő konténereket, ahová kidobhatjátok a hulladékot. Addig pedig nyugodtan gyűjtsétek otthon külön a szemetet.

„Nem tudom, hogyan kell szelektíven gyűjteni”

Annak ellenére, hogy a szelektív hulladékgyűjtés és újrahasznosítás fontosságára minden évben felhívják a figyelmet, sokan még mindig azért nem vágnak bele a környezettudatosság ezen formájába, mert úgy érzik, hiányosak az ismereteik. Nem tudják, mi újrahasznosítható, és mi nem, és legfőképp, hogy a házi hulladék különböző fajtáit hogyan, milyen konténerekben kell külön gyűjteni. A tévhitek eloszlatásában nagy szerepe lehet a területi felvilágosító kampányoknak, vagy akár a szankcióknak: San Franciscóban például kötelező a szelektív gyűjtés, aki nem teszi, azt megbüntetik –így nevelik az embereket arra, hogy a környezettudatosságnak súlya legyen számukra a mindennapokban.

„Nincs időm és pénzem rá”

A mindennapos rohanásban sokan már nem akarnak arra is időt szánni, hogy a szemetet külön kukába szedjék, és így tárolják, míg ki nem ürítik azt. Pedig a szelektív hulladékgyűjtés valójában egyáltalán nem időigényes, és pláne nem költséges feladat. Az elején talán nagyobb odafigyelést fog igényelni, főleg azok számára, akik most ismerkednek csak a környezettudatos életmóddal, de a szelektív gyűjtés technikája olyan gyorsan rutinná válhat, mint a reggeli fogmosás. Ami pedig a pénzügyi vonzatait illeti: szakértők szerint az emberek többségét az riasztja el, hogy a szelektív hulladékgyűjtésnek és ezen keresztül az újrahasznosításnak csupán a költségeit érzik kezdetben, annak jótékony hatásai később észlelhetőek. Ezek a kiadások azonban nem jelentősek, ne riasszanak el senkit, hiszen egy kis ráfordítással rengeteget tehettek környezetünkért, és azért, hogy gyerekeitek és azok gyerekei is sokáig élvezhessék bolygónk kincseit. Elég némi hely és néhány külön tároló vagy vászonszatyor, amiben külön gyűjthetitek például a papír és a fém hulladékot.

Szerző: F.R.

Fotó: Thinkstock